Dostum iki yıldır Sena 5S interkom kullanıyordum. 3 gün önce Cardo Pactalk edge aldım. Fark dağlar kadar desem yeri var. JBL ses o kadar kaliteli ki zaten siz gençler bu kaliteyi biliyorsunuz. Eski interkomum ile 130 km lerde müzik dinleyemez veya artçımla rahat konuşamaz iken şimdi 180-190 larda bile müziği net bir şekilde anlıyor ve telefon veya artçı ile rahatlıkla konuşabiliyorum.
Bağlantı kurma çok kolay. Hemen hemen her şeyi sesli komutla yapabiliyorsun ve bu sana mükemmel bir kolaylık sağlıyor. Arama cevapla, red etme, arama yapma, müziği açma, kapama, sesi açma kapama, siri veya google asistan vs.vs. sadece sesli komutla yaptığın için ellerini gidondan çekmene gerek yok.
Grup konuşmak çok kolay, ister DMC özellikli bir cihaz isterse de farklı bir bluetooth cihaz olsun, bağlantı kolay. Grup konuşması sırasında bir arama geldi, o aramayı tüm grupla paylaşabiliyorsun. (Grup sürüşlerimizde bu özellik çok işe yarıyor) Daha aklıma gelmeyen bir çok özellik var. Kısacası parasını hak ediyor.
Merhaba.
Haksız bir karşılaştırma olmuş sizinkisi.
Sena markasının giriş modeli 5S'ten Cardo markasının en üst modeli Packtalk Edge modeline geçtiğiniz içindir hissettiğiniz dağlar kadar fark.
Bende hem Cardo Packtalk Edge, hem de Sena'nın en üst modeli 50S var.
Birisi JBL diğeri Harman Cardon hoparlörlü.
Benzer ses kalitesine sahip iki ürün de.
7 yıl boyunca Sena 20s kullandıktan sonra Cardo aldım ama PT Edge beni beklediğim kadar etkilemedi açıkçası.
Hatta Cardo Packtalk Edge için yapılan yorumların çoğunun -sözüm meclisten dışarı- bot olduğunu bile düşündüm/hala düşünüyorum çünkü 3 ay kadar aktif sayılabilecek şekilde kullandım bu cihazı ve de ciddi yüksek olan beklentimi karşılamaktan gayet uzak bir deneyim yaşattı bana.
Hatta aynı ürünü çiftli olarak alıp tekini İstanbulda çok yakın bir arkadaşıma vermiştim...
Hatta önceki Sena 20s interkomu da aynı şekilde çiftli alıp yine aynı arkadaşıma vermiştim.
Kendisiyle birkaç ay arayla 2 kez buluşup sürdüğümüzde bile kendi aramızda kaliteli ses alamadığımızı tecrübe ettik ve de başka cihazlarla bağlantı sırasında da tecrübemizin o kadar da parlak olmadığından bahsettik karşılıklı.
Ankarada birlikte sürüş yaptığımız arkadaşlarımıza da zaman içinde Sena aldırmış olduğum için örneğin 2 tane Sena 50C ve 2 tane de Sena 50S olan gruba Cardo PT Edge ile bağlanmaya çalıştığımda hep sorun yaşadım. Çok mekanik bir ses aldık hepimiz ve daha da sıkıntılısı, devamlı kopma yaşadık.
1 tane 50C ya da 50S ile PT Edge'i bağlayınca kopma sorunu yaşamadık ama ses yine çok ama çok kalitesizdi.
Bahsettiğim bağlantıları hep telefondaki uygulamalardan ve MESH üstünden yaptık.
Cihazlarımızda en son yazılım yüklüydü.
Sonuçta yazılıp çizilenlerin yanına bile yaklaşamayan 3 aylık bir kullanıcı deneyimi ile gidip tekrardan Sena'ya döndüm o zamanki en üst model olan 50s alarak.
Cardo PackTalk Edge hala bende ve eski kaskımda takılı.
50S'i aldıktan sonra neredeyse 8 aydır hiç kullanmadım Cardoyu.
Grubumuzda çoğunlukla Cardo interkom olmuş olsa ve çok olumlu bir kullanıcı deneyimi yaşıyor olsak muhtemelen Cardo'dan devam ederdim herhalde ama durum öyle değil maalesef.
PT Edge modelindeki mıknatıslı bağlantı çok başarılı.
Ve 50S'e göre daha küçük olduğundan daha az rüzgar gürültüsü çıkarıyor normalde ama zaten benim Rally'de tur camı + deflektör kullandığım için kaska çok rüzgar almadığımdan benim için pek bir önemi de kalmıyor bu durumun.
Sena 60S tanıtıldı geçen ay.
Onda da mıknatıslı sisteme geçilmiş.
Diğer özelliklerde 50S'e göre süper bir gelişme olmadığından kendi adıma aradaki fiyat farkına değeceğine inanmıyorum açıkçası.
Ama yeni ve üst sınıf bir interkom alacakların mutlak surette Sena 60s'e de bakmasını tavsiye ederim.
Ya da 60S çıktı diye daha hesaplı rakamlara 50s de bulunabilir belki.
Bu arada Senada da gelen telefonu grup konuşmalarına dinletebiliyorsun.
Ancak sesli komut tarzı uygulamaları hiç kullanmadığımdan tecrübe ettiğim bu işin zirvesindeki 2 markanın da o konulardaki performansını bilmiyorum.
Belki birisi diğerine müthiş baskın çıkıyordur ya da belki onlarda da benzer bir performans vardır.
Senadaki tekerlekli sistemin Cardodaki tuşlu sisteme göre kışlık eldivenle çok daha daha kolay kullanıldığını söylemek isterim ama dediğim gibi sesli komut olayına hiç girmediğim için bu benim için geçerli. Bu durum sesli komutla zaten değerlendirme dışı kalıyor.
Son olarak eklemek istediğim bir nokta daha var.
7 yıl boyunca kullandığım(ız) 20S'i değiştirme nedenim(iz) ise grubumuza yeni katılanların olması ve 3 ve daha fazla kişiyle birlikte sürüşler yapmaya başlamamız olmasıydı zira bluetooth bağlantılı interkomlarda (mesh bağlantılı interkomların aksine) 3 ve daha fazla kişiyle bağlantı kurulduğunda bir kişi gruptan geride kalıp menzil dışına çıktığında tekrardan gruba bağlanmada sorun yaşıyordu.
Ağırlıklı olarak da en az 3 kişi olarak sürüş yaptığımızdan gruba yeni katılanların almış olduğu 50s ve 50c modellerinde kopma yaşanmazken bizim 20s'lerde kopma yaşar olmuştuk.
Dolayısıyla aslında ağırlıklı olarak veya neredeyse tamamen 2 kişilik bağlantılarda mesh'e ihtiyaç olmayabilecekken ve hatta interkomlar aynı marka bile olmasa bile bir şekilde iletişim sağlanabiliyorken sayı arttığında mutlaka mesh teknolojili ve de mümkünse aynı marka interkom tercih edilmeli.
Birlikte sürüş yapılan kişilerde ağırlıklı olarak hangi marka interkom varsa yeni interkom cihazı alacakların da o markanın cihazlarını tercih etmesinin mantıklı olacağını düşünüyorum.
Keyifli sürüşler.