Evet, lastiğin sıcaklığını ölçebilsek (mümkün tabi de sapık bibi kızılötesi sıcaklık ölçer cihazı falan taşımamız lazım yanımızda...) o zaman lastik sıcakken de (ortam sıcaklığıyla lastik sıcaklığı arasındaki farkı da hesaba katarak) hava basabiliriz...
Demişken; lastik soğukken basalım tabi de hava 4C iken bastığımız ile 34C iken bastığımız arasında bir fark olmalı mı olmamalı mı diye kuyuya bir de ben taş atayım. 4C ile 34C arasında 30C ortam sıcaklığı farkı var. Motosikletin durduğu ortama göre lastiklerin "soğuk" durumlarındaki sıcaklıkları da birbirinden bu kadar farklı. O zaman nasıl basacağız? 4C'de de 34C'de de (attım) 36/42 mi basacağız? (5,5C 1PSI orantısı ile 5-6PSI fark var...) (Daha 4C ile 34C'deki havanın yoğunluk farkını da hesaba katmadım, bu yoğunluk farkı ölçüm aletlerini nasıl etkiler?) Haydi bakalım...
Ohoo, bu meselelere girersek bir de bulunduğumuz yükseklik, atmosferik basınç, vs. işin içinden çıkamayız. Hatta lastikte hacim değişmediği için, deniz seviyesinden yükseldikçe lastiklere daha fazla hava basmak bile gerekecektir. Kars'ta mı motosiklet kullanıyoruz, Antalya'da mı? O zaman oturup Torricelli yasasının sağlamasını mı yapacağız her değişen durumda?
Sıcak havalarda tabii ki lastik içindeki hava moleküllerinin kinetik enerjisinin artmasından dolayı, normalin biraz daha altında hava basmak gerekecektir. Ama buna bir de yol yüzeyinin ısısı, lastik yüzeyinin sürtünmeden kaynaklı artan ısısı, vb. faktörler ekleneceği için, burada ideali tutturmak oldukça zor olacaktır.
O halde ya elimizde lastik basınç ölçer ile dolaşacağız, ya da elimizde otomatik portatif pompa, durup durup basınç kontrol edeceğiz...

Ben yine tekrar edeyim...şu anda lastik basıncım doğru diye yola çıkanların en az yarısı hatalı basınçla sürüyor. Ya benzinliğe gidene kadar lastikleri ısınmış oluyor, ya benzinlikte cihazın kalibrasyonu bozuktur, ya yanlış basmıştır, ya da kulaktan dolma bilgilerle hava basmıştır.
Lastik basınç meselesi, eğer aracınızı çok ekstrem koşullarda (pist, arazi, aşırı yük, aşırı kötü hava vs.) kullanmıyorsanız, ortalama kullanıcıların %95'i için pek mühim bir mesele değildir. Aracınızın üreticisinin önerdiği değerleri basın, geçin. Yok eğer ekstrem bir sürücü iseniz, zaten konuyu derinlemesine biliyor ve ona göre aksiyon alıyorsunuz demektir.
Ama yine de forumda bunun tartışılması zihin açıcı, güzel bir şey...