Doğru lastik basıncı nasıl olmalı?

Motosikleti
Hero X-Pulse 200 4v
Her 5,5C için 1psi fark eder.
Doğrudur da (PV=nRT) kaç derece ısındığını bilemediğimiz için yorum yapmak zor. Sürüşlerde TPMS basıncının artışı ısınma hakkında fikir veriyor gerçi ama bu konuyla ilgisi yok elbette.

Son düzenleme:
Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Lastiğe Nitrojen basmak aslında bir para tuzağı.
İçinde hava olan lastiğin havasını tam olarak vakumlu bir aletle boşaltmak mümkün olmayacağına göre zaten normal bildiğimiz havanın yaklaşık %80'i nitrojen, içinde zaten biraz hava olan lastiğe saf nitrojen bassak bu oran %80 değil %90 olacak, yine çok şey farketmeyecek, bu az fark için o kadar masrafa gerek yok.

Diğer konu da, zaten biz lastiklerimiz ısınsın istiyoruz, otomobil lastiklerinde normal yollarda normal ulaşım amaçlı sürüşte lastik ısınınca çabuk eskir ama bizde yol tutuşu arabalara göre çok daha önemli, lastikler eskirse eskisin canımızdan kıymetli mi deyip hemen ısınsın da yolu hep iyi tutsun isteriz.

Kitapçıklardaki değerler soğuk havaya göre, 1km bile olmadan lastik ısınınca bu basınç değeri yükseliyor zaten. lastik basınç göstergesi kullanmaya başlamadan önc ebu kadar farkında değildim bunun. Şimdi evden yola çıkmadan önce dah amotoru çalıştırmadan lastik havalarını kontrol ediyorum, kitapçıktaki değerlerde yola çıkıyorum, evden çıkıp daha 1km bile olmadan göstergede kitapçıktaki değeri 37PSI gösteren değer 41 oluyor, otobanda yüksek hızda 42 görüyorum, demek ki evden çıkıp 2km ötedeki benzin istasyouna gitsem oradaki pompadan 41PSI basmam gerekecekmiş, kitapçıktaki değerde bassam aslında az gelecekmiş. Lastik havası basmak için yarım saat iastiğin soğumasını bekleyemeceğime göre zaten benzin istasyonlarındaki pompalara güven olmuyor, şarjlı pompa alarak doğru bir yatırım yapmışım.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Doğrudur da (PV=nRT) kaç derece ısındığını bilemediğimiz için yorum yapmak zor. Sürüşlerde TPMS basıncının artışı ısınma hakkında fikir veriyor gerçi ama bu konuyla ilgisi yok elbette.
Evet, lastiğin sıcaklığını ölçebilsek (mümkün tabi de sapık bibi kızılötesi sıcaklık ölçer cihazı falan taşımamız lazım yanımızda...) o zaman lastik sıcakken de (ortam sıcaklığıyla lastik sıcaklığı arasındaki farkı da hesaba katarak) hava basabiliriz...

Demişken; lastik soğukken basalım tabi de hava 4C iken bastığımız ile 34C iken bastığımız arasında bir fark olmalı mı olmamalı mı diye kuyuya bir de ben taş atayım. 4C ile 34C arasında 30C ortam sıcaklığı farkı var. Motosikletin durduğu ortama göre lastiklerin "soğuk" durumlarındaki sıcaklıkları da birbirinden bu kadar farklı. O zaman nasıl basacağız? 4C'de de 34C'de de (attım) 36/42 mi basacağız? (5,5C 1PSI orantısı ile 5-6PSI fark var...) (Daha 4C ile 34C'deki havanın yoğunluk farkını da hesaba katmadım, bu yoğunluk farkı ölçüm aletlerini nasıl etkiler?) Haydi bakalım... :D

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Evet, lastiğin sıcaklığını ölçebilsek (mümkün tabi de sapık bibi kızılötesi sıcaklık ölçer cihazı falan taşımamız lazım yanımızda...) o zaman lastik sıcakken de (ortam sıcaklığıyla lastik sıcaklığı arasındaki farkı da hesaba katarak) hava basabiliriz...

Demişken; lastik soğukken basalım tabi de hava 4C iken bastığımız ile 34C iken bastığımız arasında bir fark olmalı mı olmamalı mı diye kuyuya bir de ben taş atayım. 4C ile 34C arasında 30C ortam sıcaklığı farkı var. Motosikletin durduğu ortama göre lastiklerin "soğuk" durumlarındaki sıcaklıkları da birbirinden bu kadar farklı. O zaman nasıl basacağız? 4C'de de 34C'de de (attım) 36/42 mi basacağız? (5,5C 1PSI orantısı ile 5-6PSI fark var...) (Daha 4C ile 34C'deki havanın yoğunluk farkını da hesaba katmadım, bu yoğunluk farkı ölçüm aletlerini nasıl etkiler?) Haydi bakalım... :D
Hava sıcaklığı düşük ise basınç aynı olsa bile sıcak ortama göre lastiğimiz ısınamayacaktır. Kış lastiği olarak bildiğimiz lastikler normal lastiklere göre düşük sıcaklıklarda kolayca doğru çalışma ısısına çıkar ve tutuş elde ederler. Asıl özellikleri budur. Yani soğukta
Basınçları değil lastikleri değiştirmeliyiz.

Sevgilerimle

Motosikleti
Hava sıcaklığı düşük ise basınç aynı olsa bile sıcak ortama göre lastiğimiz ısınamayacaktır. Kış lastiği olarak bildiğimiz lastikler normal lastiklere göre düşük sıcaklıklarda kolayca doğru çalışma ısısına çıkar ve tutuş elde ederler. Asıl özellikleri budur. Yani soğukta

Sevgilerimle
Kış lastiklerine nasıl örnekler verebiliriz? Bir de motosiklet üreticileri kitapta kış lastiği / yaz lastiği diye bir ayırım da yapmıyor?

Motosikleti
Kış lastiklerine nasıl örnekler verebiliriz? Bir de motosiklet üreticileri kitapta kış lastiği / yaz lastiği diye bir ayırım da
Üretici lastigin ölçülerini ve basıncları verir , bulundugunuz iklime göre lastik seçimini siz yaparsınız.

M+S ibaresine sahip lastikler kıs kullanimina uygundur

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Üstat ısınmama değil de sertleşme sorunu desek. +7 derecenin altında yazlık lastiklerin hamuru sertleşmeye başlar. Kışlık lastiklerin hamuru belli eksili değerlere kadar yumuşaklıklarını korurlar. O yüzdendir ki yazın kışlık lastikler fren yaparken tutunamazlar. Hele ki sıcak iklimlerde kalkarken de patinaja çok rahat düşerler.

Motosikleti
Üretici lastigin ölçülerini ve basıncları verir , bulundugunuz iklime göre lastik seçimini siz yaparsınız.

M+S ibaresine sahip lastikler kıs kullanimina uygundur
Motosikletlerde M+S kış lastiği anlamına gelmiyor yalnız; lastik diş arası genişlik ve derinlikleri daha büyük olan, çamur ve kar gibi "gevşek zemin" kullanımına uygun (ve kural olmamakla birlikte çoğunlukla radyal değil çapraz bağlı) lastik anlamına gelir. Lastiği kış lastiği yapan esas unsurlardan biri hamur formülasyonudur. Sanırım kış lastiği olabilmesi için (alpine sign - dağ ve kar tanesi işareti) olması lazım lastiklerde.

Buyrun: https://www.evz.de/en/travelling-motor-vehicles/motor-vehicles/winter-tires-within-europe.html

Şimdi benim soruya tekrar dönebilir miyiz? Çünkü cevabın senin yazdığın şey olmadıği bariz... (4C olmasın 8C olsun mesela - o zaman ne yapıyoruz?) (Yani bana lastik basınçlarıyla mantıklı bir şekilde oynamak varken komple lastik değiştirmek çok ütopik ve uygulanamaz geldi; piyasada kaç tane alpine simgeli motosiklet lastiği var? Hangi jant boyları için mevcut? Seninki hiç makul bir öneri değil; soğuk havada motosiklet kullanma demeye getirmişsin...)

Evet M+S zeminin fiziksel özellikleriyle alakalı bir tanımlama, hamurun sıcaklık davranışı ile ilgili olan alpine snowflake.
Anlas Winter Grip dışında ne var bilmiyorum ben, vardır belki ama Michelin falan üretmiyor. Anlas'ınki de M+S mi yoksa snowflake var mı bilmiyorum aslında, kulaktan öyle duydum, baktıysam da unutmuşumdur.

Soğuk havada çok da bişey yapmaya gerek yok sanki, acıcık indirirsen biraz daha fazla esner karkas, lastik biraz daha hızlı ısınır evet. Ama her halukarda kullandığımız lastikler zaten o sıcaklıklarda tirilaylaylaay diyeceği için, sopa yutmuş spec sürmeye devam. Bir de indirmek derken öyle deneysel takılıp abartmamak lazım, fazla inerse de sarpa sarar.

Motosikletlerde M+S kış lastiği anlamına gelmiyor yalnız; lastik diş arası genişlik ve derinlikleri daha büyük olan, çamur ve kar gibi "gevşek zemin" kullanımına uygun (ve kural olmamakla birlikte çoğunlukla radyal değil çapraz bağlı) lastik anlamına gelir. Lastiği kış lastiği yapan esas unsurlardan biri hamur formülasyonudur. Sanırım kış lastiği olabilmesi için (alpine sign - dağ ve kar tanesi işareti) olması lazım lastiklerde.

Buyrun: https://www.evz.de/en/travelling-motor-vehicles/motor-vehicles/winter-tires-within-europe.html

Şimdi benim soruya tekrar dönebilir miyiz? Çünkü cevabın senin yazdığın şey olmadıği bariz... (4C olmasın 8C olsun mesela - o zaman ne yapıyoruz?) (Yani bana lastik basınçlarıyla mantıklı bir şekilde oynamak varken komple lastik değiştirmek çok ütopik ve uygulanamaz geldi; piyasada kaç tane alpine simgeli motosiklet lastiği var? Hangi jant boyları için mevcut? Seninki hiç makul bir öneri değil; soğuk havada motosiklet kullanma demeye getirmişsin...)

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150

Ohoo, bu meselelere girersek bir de bulunduğumuz yükseklik, atmosferik basınç, vs. işin içinden çıkamayız. Hatta lastikte hacim değişmediği için, deniz seviyesinden yükseldikçe lastiklere daha fazla hava basmak bile gerekecektir. Kars'ta mı motosiklet kullanıyoruz, Antalya'da mı? O zaman oturup Torricelli yasasının sağlamasını mı yapacağız her değişen durumda?

Sıcak havalarda tabii ki lastik içindeki hava moleküllerinin kinetik enerjisinin artmasından dolayı, normalin biraz daha altında hava basmak gerekecektir. Ama buna bir de yol yüzeyinin ısısı, lastik yüzeyinin sürtünmeden kaynaklı artan ısısı, vb. faktörler ekleneceği için, burada ideali tutturmak oldukça zor olacaktır.

O halde ya elimizde lastik basınç ölçer ile dolaşacağız, ya da elimizde otomatik portatif pompa, durup durup basınç kontrol edeceğiz...:) Ben yine tekrar edeyim...şu anda lastik basıncım doğru diye yola çıkanların en az yarısı hatalı basınçla sürüyor. Ya benzinliğe gidene kadar lastikleri ısınmış oluyor, ya benzinlikte cihazın kalibrasyonu bozuktur, ya yanlış basmıştır, ya da kulaktan dolma bilgilerle hava basmıştır.

Lastik basınç meselesi, eğer aracınızı çok ekstrem koşullarda (pist, arazi, aşırı yük, aşırı kötü hava vs.) kullanmıyorsanız, ortalama kullanıcıların %95'i için pek mühim bir mesele değildir. Aracınızın üreticisinin önerdiği değerleri basın, geçin. Yok eğer ekstrem bir sürücü iseniz, zaten konuyu derinlemesine biliyor ve ona göre aksiyon alıyorsunuz demektir.

Ama yine de forumda bunun tartışılması zihin açıcı, güzel bir şey...

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Zaten motosikletle M+S den daha fazla bir ortamda kullanılamaz değil mi? Buz ve kar için çivili lastik lazım.

Motosikleti

Hocayi gomelim konu onemli degil kafasindan cikip biraz daha arastirip o sekilde cevap verirseniz forum icin daha faydali olur. Snowflake AB de 2024 yilindan itibaren kis kullanimina uygun lastiklerde olmasi gereken ibare. Continental ve diger pekcok firma 2024 den itibaren kis lastiklerinden M + S ibaresini kaldirip yerine snowflake isaretini koymaya basladi hem de hamurunda hicbir degisiklik yapmadan. Kalan firmalar ise M+S ibaresinin yanina snowflake isaretini koyup devam ettiler.

Burada amac dort mevsim diye satilan lastiklerin kis kullanimini engellemekti konunun ozu budur

Sevgilerimle

Motosikleti
Hocayi gomelim konu onemli degil kafasindan cikip biraz daha arastirip o sekilde cevap verirseniz forum icin daha faydali olur. Snowflake AB de 2024 yilindan itibaren kis kullanimina uygun lastiklerde olmasi gereken ibare. Continental ve diger pekcok firma 2024 den itibaren kis lastiklerinden M + S ibaresini kaldirip yerine snowflake isaretini koymaya basladi hem de hamurunda hicbir degisiklik yapmadan. Kalan firmalar ise M+S ibaresinin yanina snowflake isaretini koyup devam ettiler.

Burada amac dort mevsim diye satilan lastiklerin kis kullanimini engellemekti konunun ozu budur

Sevgilerimle
(Benim uğraşmam gerekmiyor kendi kendine gömüyorsun zaten. M+S'nin kış lastiği anlamına geldiğine tabi ki inanabilirsin, inançlarla ilgili yapabileceğim bir şey yok, pozisyonum çok net bu konuda...)

Şimdi anladığım şeyi özetleyeyim:
- Pistte kullanmıyoruz / motosikleti amaçları dışında kullanmıyoruz ve zorlamıyoruz, (amenna)
- Yukarıdaki koşulda motosiklet üreticisinin verdiği hava basıncı tavsiyesine uyuyoruz, zihnar lastik basınçlarını değiştirmiyoruz, (cık)
- Kışın (esasen gevşek zemin lastiği manasına gelen) M+S lastik kullanıyoruz. (cık)

Bu şekil sen vebale giriyorsun benden söylemesi...

Öncelikle Continental'in sitesine baktım; *halen M+S işaretli lastikler satıyorlar*. Benim motora uyanlar TKC70, TKC70 Rocks ve TKC80 Twinduro diye lastikler. Gevşek zeminde iyidirler eminim ama benim motosiklet kullandığım şehir / asfalt ortamında soğuk ve yağışlı havada bunlardan daha iyi tutacak lastikler mutlaka vardır. Çünkü konu diş ve desen ile değil hamur yapısı ile ilgili.

Buyur eleman TKC70 incelemiş ve Anakee Adventure ile karşılaştırmış burada:
"...What I deduce from this is that TKC 70 might be (more) temperature sensitive. That they need to be warmed up to function or perform well. When you buy a set of tires, it’s natural to factor in longevity. *But if you ride a lot in single digit temperatures you need softer tires. Made of rubber that warms up faster*. Even if at the expense of longevity..."
TKC80'e hiç girmeyelim; o lastiğe sadece bakmam bile soğuk havada ıslak şehir asfaltında kaymama sebep olur mazallah.

(Bu arada lastik değişim zamanı geldiğinde büyük ihtimal Anakee Road alacağım; 80/20 bana fazla fazla yeter...)

Motosikleti
(Benim uğraşmam gerekmiyor kendi kendine gömüyorsun zaten. M+S'nin kış lastiği anlamına geldiğine tabi ki inanabilirsin, inançlarla ilgili yapabileceğim bir şey yok, pozisyonum çok net bu konuda...) Şimdi anladığım şeyi özetleyeyim: - Pistte kullanmıyoruz / motosikleti amaçları dışında kullanmıyoruz ve zorlamıyoruz, (amenna) - Yukarıdaki koşulda motosiklet üreticisinin verdiği hava basıncı tavsiyesine uyuyoruz, zihnar lastik basınçlarını değiştirmiyoruz, (cık) - Kışın (esasen gevşek zemin lastiği manasına gelen) M+S lastik kullanıyoruz. (cık) Bu şekil sen vebale giriyorsun benden söylemesi... Öncelikle Continental'in sitesine baktım; *halen M+S işaretli lastikler satıyorlar*. Benim motora uyanlar TKC70, TKC70 Rocks ve TKC80 Twinduro diye lastikler. Gevşek zeminde iyidirler eminim ama benim motosiklet kullandığım şehir / asfalt ortamında soğuk ve yağışlı havada bunlardan daha iyi tutacak lastikler mutlaka vardır. Çünkü konu diş ve desen ile değil hamur yapısı ile ilgili. Buyur eleman TKC70 incelemiş ve Anakee Adventure ile karşılaştırmış burada: TKC80'e hiç girmeyelim; o lastiğe sadece bakmam bile soğuk havada ıslak şehir asfaltında kaymama sebep olur mazallah. (Bu arada lastik değişim zamanı geldiğinde büyük ihtimal Anakee Road alacağım; 80/20 bana fazla fazla yeter...)
Anlasildi ; Hic birsey bilmeyen bir cocuga anlatir gibi anlatacagim ki siz yine anlamamis olmak icin kirk dereden su getirip laf ebeligi yapacaksiniz.

AB düzenlemelerine göer Ocak 2019 a kadar kis lastikleri icin firmalarin ürünlerinin üzerine M+S ibaresi bulundurmalari yeterliydi. Ancak o tarihte yapilan bir düzenleme ile bir lastigin kis lastigi olarak kabul edilebilmesi icin kis kosullarinda normal bir dört mevsim lastige göre en az %7 daha iyi performans gösterebilmesi, standart bazi testler ile kanitlanmasi istendi. Bu testleri gecebilen lastiklere Alpin isareti koyularak kis lastigi oldugu garantilendi ve Eylül 2024 den itibaren Alpin isareti olmayan lastiklerin tüm Ab bölgesinde kis kosullarinda kullanimi yasaklandi.

Buraya kadarini kadarini anladiginizdan eminim ,

Son bir bilgi , Continental TKC serisi üzerinde M+S ibaresi kullanilamaz, continental sayfalarinda her ne kadar M + S olarak listelense de kis lastigi olarak degil on/offride lastik olarak anilir . Continental de durumu egip büküp, kurnazlik yapip TKC80 üzerine M+S degil, M.S ibaresi koyar. Azicik dikkatli bakin görebilirsiniz.

Son düzenleme:
Motosikleti
...
AB düzenlemelerine göer Ocak 2019 a kadar kis lastikleri icin firmalarin ürünlerinin üzerine M+S ibaresi bulundurmalari yeterliydi. Ancak o tarihte yapilan bir düzenleme ile bir lastigin kis lastigi olarak kabul edilebilmesi icin kis kosullarinda normal bir dört mevsim lastige göre en az %7 daha iyi performans gösterebilmesi, standart bazi testler ile kanitlanmasi istendi. Bu testleri gecebilen lastiklere Alpin isareti koyularak kis lastigi oldugu garantilendi ve Eylül 2024 den itibaren Alpin isareti olmayan lastiklerin tüm Ab bölgesinde kis kosullarinda kullanimi yasaklandi.
...
İşte önceden bizi eksik bilgilendirmiş olman tam da bu husus nedeniyle; M+S ibaresini üreticiler hiçbir test / sertifikasyon olmadan ve özünde lastiğin diş ve desen yapısı ile ilgili olarak koyuyorlardı. *M+S ibaresinin olması lastiği esasen / gerçekten bir kış lastiği yapmıyordu*, bundan ötürüdür ki AB yukarıda aktardığın (benim zaten önceden işaret etmiş olduğum) düzenlemeye girerek bu işi zapturapta almış bulundu. Bu arkadaşlar mal mı durup dururken regülasyon koyuyorlar? Bir açık / ihtiyaç görülmüş ki regülasyona girmiş.

Bu vesileyle senin de Continental'in de... yeni yılını kutluyorum, Sevgiler. :D

Motosikleti
İşte önceden bizi eksik bilgilendirmiş olman tam da bu husus nedeniyle; M+S ibaresini üreticiler hiçbir test / sertifikasyon olmadan ve özünde lastiğin diş ve desen yapısı ile ilgili olarak koyuyorlardı. *M+S ibaresinin olması lastiği esasen / gerçekten bir kış lastiği yapmıyordu*, bundan ötürüdür ki AB yukarıda aktardığın (benim zaten önceden işaret etmiş olduğum) düzenlemeye girerek bu işi zapturapta almış bulundu. Bu arkadaşlar mal mı durup dururken regülasyon koyuyorlar? Bir açık / ihtiyaç görülmüş ki regülasyona girmiş.

Bu vesileyle senin de Continental'in de... yeni yılını kutluyorum,
Aynı şeyi söyleyip nasıl tersinden anlayabiliyorsun ki ????

2018 yılına kadar M+S ( MUD + SNOW yani çamur ve kar , yaz aylarında bol bol karşılaştığımız kış ile hiç alakası olmayan objelerdir ya) ibaresi üreticiler için kış lastiği tanımlaması için yeterliydi . O dönemde M+S ibaresi olmayan kış lastiği zaten yoktu . Lastikler ya 4 mevsim ya da M+S kış lastiği olarak kullanılıyordu. Alpin simgesi bunu test etmeye zorladı üreticileri olay bu kadar.

Sırf laf ebeliği yapmak için yazıyorsunuz . Çenenizin iyi çalışması motosiklet hakkında birşeyler bildiğinizi göstermez. Sen ve senin gibi forumda bulunan üç beş çıkıntı poponuzun üzerinde sosyal medyadan izlediğiniz üç beş yetersiz bilgi ile yıllarını bu iş için harcamış ve emek vermiş kişilerle aklınız sıra dalga geçerek kendinizi ispat etmeye çalışan eziklerden başka birşey değilsiniz. Normalde muhatap almaya değer değilsiniz ama verdiğiniz yanlış bilgiler maalesef buradaki pekçok gence yanlış örnek oluyor. Bizler sahada birşeyler düzelsin diye çabalarken sizler burada hayal ürünü nicklerin arkasına saklanıp salak salak yorumlar yazabiliyorsunuz. İnsanlar da sizi adam sanıp yazdıklarınıza inanabiliyorlar. Karşınıza birşeylerin doğrusunu bilen birileri çıkınca da kuyruğunuzu bacaklarınızın arasına sıkıştırıp uzaktan havlamak dışında bir icraatınız kalmıyor.
Senin emsalin forumda ahkam kesen , atan tutan arkadaşlarının youtube videolarına baktığımda , bunları yazan bu acemi mi yahu diye hayretler içerisinde kalıyorum.

Sevgilerimle

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx
Ben hep kitapçık değerlerine bağlı kalarak sürdüm. Sürüşe başlamadan lastikler soğukken (genellikle haftada bir) mutlaka eksilen havayı tamamlarım. Nadiren artçılı sürerim, gerekli değilse topcase'i de çıkarırım. Artçı ve ekstra yük unsurları üzerine düşük hava dengeyi, tutuşu ve aerodinamiği epey olumsuz etkiliyor. 1-2 psi eksik ya da fazla pek anlaşılmıyor ama üzeri farkları hissediyorum.

Motosikleti
Hero X-Pulse 200 4v

Doğrudur. "Soğuk" ne kadar soğuk, ben bir yerde standardını okumadım, bilen varsa yazarsa öğrenmiş oluruz. (20 C derece ?) Bu arada yukarıda yazdığım formül de ideal gazlar için oluşturulmuş bir denklem. Bu düşünceyle içeri hava mı nitrojen mi basmamıza göre de sonucu değiştirecektir. (R değeri değişeceği için) Ne var ki elimizde formul olarak bu var, ondan yola çıkmak zorundayız.

Bu arada dün soğuk havada yaptığım sürüşte dikkat ettim, normalde yolda gidince ulaştığı basınç seviyelerine ulaşamadı lastikler. Ben de çok zorlamadım zaten, lastik ısınsa dahi asfalt soğuk. Motor yağ sıcaklığı ise olması gereken seviyelerdeydi.

Manyak mısınız beyler? sürün, geçin, bık bık bık ne uğraşıyorsunuz?

İşin iki yüzü var aslında.

Birincisi tamamen işsizlikten, nerd'lükten meraktan. Nitrojenin ne kadar enerji yüklü olduğu, saf(!) nitrojenle sıradan hava arasında enerjiye nasıl bir tepki verildiği falan gibi pratikte çözümü zor yerlere kadar merak edilebilir. Sıcaklık konusuna gireceksek ısıyı üreten şey de tek değil, karkasın ısınması başka, kauçuğun ısınması başka. Yani manyak gibi çamurluklara 3 tane kızıl ötesi sensör koyup lastik yüzey sıcaklığını ölçsek dahi birebir aynı sıcaklıkta farklı davranan lastikler görmemiz son derece olağan.
En nihayetinde bir sürüş için bu kadar detaylanmaya elbette hiç gerek yok, hatta öyle kalibre bir pompa taşımaya onu bunla karşılaştırmaya falan filan da gerek yok. Benim Xiaomi pompa yaklaşık 1psi fazla gösteriyor, kalibrasyonu kontrol edilen bir cihazla karşılaştırınca. Bu farkın 0,2 bar (3psi) olduğunu düşünelim, müthiş kaçık di mi? Ne fark eder? Lastik havası zaten kişinin seçtiği lastikten sürüş türüne kadar bir sürü parametreyle belirlemesi gereken bir şey. Şimdi ben 2.3-2.3 ile mutluysam, benim pompam el yükseltiyorum 0,3bar fazla gösteriyorsa ben zaten ön lastiği o pompaya güvenip 2.0 bar yaptığımda bir gariplik hissedeceğim. Bunu ister kalibre pompa ile karşılaştırıp ister hissiyatımla deneyerek düzelttiğimde pompada 2,6 bar gördüğümde konu tamam olacak. Halka açık yollarda olmayacak şekilde gazlıyorsam veya piste çıkıyorsam, orada zaten bunlar rakamın kaç olduğundan ziyade lastikteki yaralanmalara ve hissiyata odaklı olduğundan, ben pompada 3.5 bar okuyor da olsam lastik doğruysa motor istediğimi yapıyorsa konu kapanmış oluyor. Tabii ki bu ideal senaryo değil, ilk fark ettiğinde şaşırırsın da bu böyle yürümez değil.
Yani konu dediğine geliyor, bu kadar bıkbıklanacak bir şey yok. Daha lastik basıncıyla ilgili 10 paragraf da yazabilirim işsizlikten, ama hiç bu kadar kafa ütülenecek durumlara girmeye gerek yok. Sür, hissiyatına ve lastiğin durumuna bak, ona göre gerekeni yap yallah.

İşin ikinci yüzü daha tatsız malesef. Gençken daha çok uğraşırdım, şimdi acıyıp üzülüp bakmamayı tercih ediyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar