Doğru lastik basıncı nasıl olmalı?

Ben altınlı gecede barkın abiden öğrendiğim şekilde kullanıyorum.
Normal havalarda lastik hava değeri neyse %10 düşük basıyorum. Devrim abi de yağmurlu havalarda lastiğin su kanallarının doğru çalışması için tam değer basılması gerektiğini söylemişti.
Ben motosikletimde bu iki bilgi ile lastik havasını ayarlıyorum.
Siz nasıl ve neye göre ayarlıyorsunuz?

Motosikleti
D400
Kitapcıkta yazanı basma.

Lastiklerin kendi özelliklerine göre basınç değişebilir. Artçılı / tek mi sürüyorsunuz yoksa siz 60 mı 120 kilo musunuz bilmiyoruz.

60 kilo adamla 120 nin basıncı aynı olmaz, tek binen ile çift binenin de. Bunun için en temizi genel tecrübe ile bu motoru uzun süre kullanmış insanlardan fikir alıp deneme yöntemi ile kendınıze bir değer belirlemeniz.

Kitapçıkta yazan neyse o, ayrıca lastik tamamen soğukken basılmalı, şurdaki benzinliğe gidip basayım şeklinde değil. Artçılıyken çok bişey farketmez fakat hem artçılı hem arka veya mevcutsa yan çantalar yüklüyken sadece arka lastiğe 2-3 psi fazla basılabilir. Basmasanız da olur çünkü yükü sönümleyen asıl mekanizma lastikler değil amortisörlerdir.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Kitapçılarda ve arka salıncak kolunda (genellikle) tek veya artçılı hava değerleri yazıyor.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Çok netameli mesele...

Araç üreticilerinin verdiği lastik hava basıncı değerleri, standart veya optimum koşullara bağlı olan ortalama değerlerdir. Bu değer sürücü şartlarına, yol şartlarına, hava şartlarına, yük durumuna, lastik tipine, araç tipine, vs. göre değişir.

Aslında olması gereken, lastik üreticilerinin lastiğe özel hava basıncı değeri vermesi ama buna da pek sık rastlamıyoruz.

Peki ne yapacağız? Öncelikle eğer motosiklet kullanırken çok ekstrem yük, yol ve hava şartlarında değilseniz, üreticinin verdiği değeri kullanın. Ortama üzerinde kiloluysanız veya yüklü veya çok sık artçılı kullanıyorsanız lastik basıncınızı bir miktar arttırabilirsiniz. Burada biraz da motosikletin tipi ve sizin kullanış dinamikleriniz önemli. Bir süre sonra motosikletin tepkilerinden zaten optimum değeri bulacaksınızdır.

Bu arada çok önemli bir konu da, lastik hava basıncınızın gerçekten istediğiniz değerde olup olmadığından emin misiniz? Bunun için ya bir basınç ölçer alıp benzinlikte vs. hava bastıktan sonra check edeceksiniz, yada kaliteli bir portatif hava kompressörü alıp sık sık basıncı düzenleyeceksiniz. Çoğu insan doğru basınçta olduğunu sanıp, hatalı basınçla araç sürüyor çünkü...

Motosikleti
yok:(
motosikletin üzerinde yazan değerlere göre hareket ediyorum. koca karı ilaçlarını anlamıyorum. ortada verili bir değer var iken neden altı ya da üstü basılır diye yorumluyorsunuz ki? offroad yapmıyorsan, piste çıkmıyorsan çokta fazla kurcalama

Motosikleti
Yamaha XSR700
Ortama üzerinde kiloluysanız veya yüklü veya çok sık artçılı kullanıyorsanız lastik basıncınızı bir miktar arttırabilirsiniz.
Kitapçıkta yazan şu;(xsr700)

Soğuk lastik basıncı:
1 kişi:
Ön:225 kPa (2,25 kgf/cm², 33 psi)
Arka:250 kPa (2,50 kgf/cm², 36 psi)
2 kişi:
Maksimum yük:
Motosiklet:169 kg (374 lb)Motosikletin maksimum yükü, sürücü, yolcu, eşyalar ve tüm aksesuarların toplam ağırlığıdır

Kİtapçıkta artçılı ve artçısız lastik basınçlarını veriyor. Yani kilolu da olsan, artçı da alsan kitapçıkta yazan değerlerin üzerine çıkmaya gerek yok aslında.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
motosikletin üzerinde yazan değerlere göre hareket ediyorum. koca karı ilaçlarını anlamıyorum. ortada verili bir değer var iken neden altı ya da üstü basılır diye yorumluyorsunuz ki? offroad yapmıyorsan, piste çıkmıyorsan çokta fazla kurcalama
Öyle değil o olay. Motosiklet üzerinde yazan / kitapçık değerleri ort. bir başlangıç noktası sunar. Geri kalan biniş koşulları, biniş şekli ve binici yeteneğine göre değişkenlik gösterir. Ufak ufak oynamalarla farklı koşullardaki idealleri bulmak lazım, ama zahmetli işler bunlar. Çok dümdüz mülayim kullanıyorsanız sadece tek kişi / iki kişi için verilen tavsiyelere uymanız sizi zaten güvenli bir noktada tutacaktır.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150

Soğuk lastik basıncı:
1 kişi:
2 kişi:
Maksimum yük:
Motosiklet:169 kg (374 lb)Motosikletin maksimum yükü, sürücü, yolcu, eşyalar ve tüm aksesuarların toplam ağırlığıdır

Kİtapçıkta artçılı ve artçısız lastik basınçlarını veriyor. Yani kilolu da olsan, artçı da alsan kitapçıkta yazan değerlerin üzerine çıkmaya gerek yok aslında.
Dediğim gibi bunlar normal sürüş koşulları (ki %90'ımıza denk gelir) için verilen standart veriler. Hem artçılı hem artçısız, hem max yük hem min yük koşullarında aynı değerlerin verilmesi de bunu gösteriyor. Ama sürüş bunlarla sınırlı değil ki? Yukarıda yazdık, farklı koşullar için ideal basınç değerine sürücü karar verecek. Ama tabii belli marjlara sadık kalarak.

Motosikletin üzerinde yazan basınç bir başlama noktasıdır. 2010 öncesi üretilen bütün Japonyalı spor(tif) motosikletlerde 36-42 yazar. Herkes fabrikada ölçmüş biçmiş de birbirine benzemeyen onlarca motosiklet için aynı değeri mi bulmuşlar? =)

Bu noktayı başlangıç olarak elbette alabilirsiniz. Ancak bu sizin sonradan seçeceğiniz lastik, sürüşünüz, ağırlığınız, kullandığınız yola göre 50 kere değişebilir. Tamamen soğuk lastiklerle idare eder asfaltta "commute" denilen günlük sağa sola gitme işleri için yeterli tutuş sağlayacak, lastiğin en uzun ömürlü şekilde kullanılmasına olanak verecek basınçtır bu. En iyi tutuş basıncını fabrika vermez, veremez. Benzer konularda aynı örneği söylemişimdir, RS660'ın kitapçığında/üstünde ön 2.5 bar arka 2.8 var veriyor. (35-41 gibi bir şey) Kessinler beni o basınçla sokağa salamaz kimse, 2.3-2.3 ile mutluyum. Yüksek sürat içermeyen bir gezinti tozuntu turlama olsa belki arkayı biraz daha artırabilirim.

Başlama noktası derken de kast edilen şey ondan yukarı doğru gidilir değil. Böyle keskin cümle kullanmak doğru değil ama orada yazanın üstünde bir basıncın kullanılmasının doğru olacağı bir senaryo ile karşılaşmadım, karşılaşanı duymadım. Oradan aşağı gelinebilir ancak.
Bunun da pist sürüşüyle falan alakası yok, pistte böyle 3-5 psi düşüreyim falan diye basınç indirilmiyor. Rosso Corsa 4 / Mitas Sport Force +/EV; her ikisi için de pistte "sıcak" basınç ön 32psi arka 28psi civarında. Yani pitte lastik 27-23 gibi bir basınca indiriliyor. Pist yoksa ne düşüreyim falan konusu çok başka bir şey yani.

ymg

Kros-endurocular adına bir katkı da ben yapayım.
Kros ve enduro motosikletlerde kayalık, taşlık dik parkur tırmanışlarında normal lastik havaları bir miktar indirilir. Lastiğin zemine temas yüzeyi artar ve böylece yol tutuş bir nebze iyileşir. Ayrıca bu sayede keskin veya sivri uçlu kayaların lastiğe verebileceği zarar da lastik tarafından daha tolere edilebilir hale gelir.

Not: Kara aracı ne olursa olsun (paletliler hariç) hepsi lastik havasının üzerinde seyahat eder ve bu durum aracın üretim teknolojisi kadar karmaşık olmasa da en az onun kadar önemli bir konudur.

Motosikleti
yok:(
Öyle değil o olay. Motosiklet üzerinde yazan / kitapçık değerleri ort. bir başlangıç noktası sunar. Geri kalan biniş koşulları, biniş şekli ve binici yeteneğine göre değişkenlik gösterir. Ufak ufak oynamalarla farklı koşullardaki idealleri bulmak lazım, ama zahmetli işler bunlar. Çok dümdüz mülayim kullanıyorsanız sadece tek kişi / iki kişi için verilen tavsiyelere uymanız sizi zaten güvenli bir noktada tutacaktır.
Öyle değil o olay dedin ama şu cümlede tutarlı bir şey yok. Ona göre buna göre değişiyor diyorsun ucu o kadar açık ki " kardeşim ben sıçmadım bugün popom sert bu motosiklet çok sert havayı düşüreyim" demeyeye kadar gider. Bir de bu durum ne kadar kullanışlı onuda tartışmak lazım.
Eğer lap dönmüyorsam, buna darlık, hacıllı sürüşleride dahil lastikle bu kadar micro ayar yapmak bana konvansiyonel gelmiyor ki gün sonunda kaç kişi doğru havadan ne anlıyor? Anladığını düşünüyor olabilirsin ama doğru mu yorumluyorsun hakikatten?
Her şeyi unut viraj yapacaksın kendi psi değerlerin var mı aklında? Sen ne yapıyorsun biraz anlatır mısın?

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
120 kilo biriyle 80 kilo aynı lastik basıncında mı kullanacak oldu bir de amortistör ayarları da aynı olsun kişiden kişiye sürüş tarzına göre değişir böyle şeyler ama çok kafa yorup çok uğraşıp denemek lazım ha uğraşmak istemiyorsanız kitapçıktakiler idealdir

Motosikleti
Yamaha XSR700
120 kilo biriyle 80 kilo aynı lastik basıncında mı kullanacak oldu bir de amortistör ayarları da aynı olsun kişiden kişiye sürüş tarzına göre değişir böyle şeyler ama çok kafa yorup çok uğraşıp denemek lazım ha uğraşmak istemiyorsanız kitapçıktakiler idealdir
Yukarıda Yamaha'nın kullanıcı kitapçığında yazanı paylaimıştım. Yamaha'ya göre 1 kişi de 2 kişi de binse aynı.

Soğuk lastik basıncı:
1 kişi:
2 kişi:
Maksimum yük:

120 kilo herif de bi zahmet 2 kişiye göre basınç ayarlasın. 120 kilo ne? 120 kilo adam mı olurmuş?

Eğer lap dönmüyorsam, buna darlık, hacıllı sürüşleride dahil lastikle bu kadar micro ayar yapmak bana konvansiyonel gelmiyor ki gün sonunda kaç kişi doğru havadan ne anlıyor? Anladığını düşünüyor olabilirsin ama doğru mu yorumluyorsun hakikatten?
Her şeyi unut viraj yapacaksın kendi psi değerlerin var mı aklında? Sen ne yapıyorsun biraz anlatır mısın?
Uğraşmak istemeyebilirsin elbette buna kimse bir şey diyemez.

Lap dönüyorsan zaten öyle 3-5 psi indireyim değil konu, onu yukarıda yazdım.
Kaç kişi doğru havadan anlıyor falan bunlar da geçerli ama, yani napalım anlamıyorsa? 2.5-2.8 önerilen motoru 2.3-2.5'e indirdiğin zaman Hacıllı'da gündüzle gece kadar fark oluşuyor. Bu demek değil ki 2.5-2.8 yazan ölüyor, ama ben öyle sürmem çünkü aşırı ısınıp çok daha erken kaymaya başlıyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar