Doğru lastik basıncı nasıl olmalı?

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Osocan seni niye ciddiye alamıyorum biliyor musun? Çünkü bana kışın soğuk / ıslak havada asfaltta tutuşu çok daha iyi olacağı somut olan alternatifler varken sırf üzerinde M+S ibaresi var diye aynı koşullarda tutuşu daha az olacak lastikler kullanmamı öneriyorsun. Ben veya yazdıklarını okuyan başka biri sana ve senin saçma sapan önerine kıymet verip böyle lastikler alıp "Lastiğim zaten M+S hüleyn, basarım da yatarım da" diye kendine fazla güvenip kaza yapsa sen vebal altında kalmayacak mısın?

(Motolastik sitesinden sadece Pirelli ve Metzeler seçenekleri arasından seçilmiştir. Michelin'de de benzer bir tablo var...)
Motosikletime uygun M+S örnekler: Pirelli Scorpion Rally STR, Metzeler Karoo Street. (Kötü lastikler değil bunlar, yanlış anlaşılmasın...)
Motosikletime uygun M+S olmayan örnekler: Metzeler Roadtec 02, Metzeler Tourance Next 2, Pirelli Scorpion Trail III, Pirelli Angel GT.

Bu sorum retorik bu arada; bir cevap vermen için değil, sadece *lastikten anlayan / yukarıdaki lastikleri bilen tanıyan* birileri okuduğunda kendi çıkarımlarını yapsınlar diye soruldu. Muhtemel cevabının benim için herhangi bir anlam ve önemi yok şimdiden belirtmiş olayım...

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Osocan seni niye ciddiye alamıyorum biliyor musun? Çünkü bana kışın soğuk / ıslak havada asfaltta tutuşu çok daha iyi olacağı somut olan alternatifler varken sırf üzerinde M+S ibaresi var diye aynı koşullarda tutuşu daha az olacak lastikler kullanmamı öneriyorsun. Ben veya yazdıklarını okuyan başka biri sana ve senin saçma sapan önerine kıymet verip böyle lastikler alıp "Lastiğim zaten M+S hüleyn, basarım da yatarım da" diye kendine fazla güvenip kaza yapsa sen vebal altında kalmayacak mısın?

(Motolastik sitesinden sadece Pirelli ve Metzeler seçenekleri arasından seçilmiştir. Michelin'de de benzer bir tablo var...)
Motosikletime uygun M+S örnekler: Pirelli Scorpion Rally STR, Metzeler Karoo Street. (Kötü lastikler değil bunlar, yanlış anlaşılmasın...)
Motosikletime uygun M+S olmayan örnekler: Metzeler Roadtec 02, Metzeler Tourance Next 2, Pirelli Scorpion Trail III, Pirelli Angel GT.

Bu sorum retorik bu arada; bir cevap vermen için değil, sadece *lastikten anlayan / yukarıdaki lastikleri bilen tanıyan* birileri okuduğunda kendi çıkarımlarını yapsınlar diye soruldu. Muhtemel cevabının benim için herhangi bir anlam ve önemi yok şimdiden belirtmiş olayım...
Hah söyle somut örnekler vererek kendi ayaginla düs bakalim.

M+S lastikler soguk kosullarda dört mevsim ve yazlik lastiklere göre daha iyi tutusa sahiptir cümlesinden anladigin , "Lastiğim zaten M+S hüleyn, basarım da yatarım da" ise , git istedigin yere patla umurumda olmaz.
Verdigin örneklerden birbirine cok yakin (Enduro motorlar icin) bir M+S bir de olmayan iki lastigin üretici sayfasindaki tanimlamalarina baktigimizda (Metzeler Karoo Street ve Tourance Next 2)

M+S olan Karoo Street de olan ama Next de olmayan bir aciklama göze carpiyor. Asagiya hem Almancasini hem de Türkcesini biraz irice yaziyorumki anlasilmasi kolay olsun.

Hoher Silica-Anteil für hohen Grip bei allen Bedingungen – egal ob bei trockenen oder nassen Bedingungen

Anlami

İster kuru ister ıslak olsun, her koşulda yüksek kavrama için yüksek silika içeriği

Diger üreticilerin M+S modellerinde de durum hemen hemen ayni. Tutusu arttiracak kimyasal ilaveler söz konusu.

Kücücük akliniz ile iri disli lastiklerde yere basan yüzey alaninin azaldigini düsünüp tutus kaybettiginizi zannediyorsunuz. Sanki bütün hayatiniz süper asfaltta veya pistte geciyor. Gercek hayata geri dönün beyler kis kosullarinda sehirlerimizin caddeleri off road parkurlarindan bile daha dengesiz tutusa sahip.

Otomobil veya motosiklet farketmez , sicaklik düserse , zemin kötülesirse , kar yagarsa daha az temas yüzeyi olan lastiklere gecilir. Lastik tabanlari daralir , dis kanallari genisler , vakumlu lastiklerde ana kanallar haricinde ekstra kilcal kanallar eklenerek buz ile lastik arasindaki suyun tahliye edilmesi saglanir .Bu tür lastiklerdeki farkli hamur sayesinde de normal lastiklere oranla cok daha iyi tutus elde edilir.

Gazlamaya , yatmaya ,kalkmaya kilitlenmis minnacik beyinleriniz bu derinlikte bakamaz ve isi bilen birisine denk gelip agzinizin payini verdiginde böyle dumura ugrayip sacmalamaya baslarsiniz.

Simdi bu cevabimi hazmedebiliyorsan ve senin icin anlami yoksa sus otur.

Sevgilerimle

yeni model cb125f kitapçığında tek-çift kişi aynı basınçları görünce gelip hortlatmak istediğim konu.

kendi motosikletime 1-3 psi fazla hava basıyorum, yaygın tekrarlanan cümlenin aksine, "motosiklet üreticinize bile güvenmeyiniz" diye tavsiye vereceğim.

neden?

motosikletimde gelen stickerda önerilen basınç, 25-29 kullanım kılavuzunda önerilen basınç 29-29. burada hero markasına da bok atabiliriz tabi de, tek bir basınç öneren her marka gerçekte kullanıcısını pek iplemiyor demektir ve tüm markalar tavır olarak benzer(bildiğim kadarıyla).
bir yazılıma, kg girilip, anlık lastik sıcaklığı ve hava sıcaklığı girilmediği sürece verilen değerlerin hepsi "yaklaşık" değer olacak.

benzer bir örnek olarak otomobil üreticilerinin ekonomi sürüşü için vites göstergesinin neden kullanıcıya zararlı şekilde yanlış olduğunu şu videoda güzelce açıklanmış:

motorumu ilk aldığımda, üstündeki stickerdan 25-29 kullanıyordum, birkaç ay sonra tesadüfen kitapçığı okurken 29-29 görüp 29-29a geçtim. günlük kullanımda çok çok daha rahat ve çok çok daha konforlu olduğundan dolayı uzunca bir süre 29-29da devam ettim.

3-4 yıl sonra, lastikleri yarım cm kadar küçük modellerle değiştirince ve motosiklet kullanımım azalınca, artık 32-32 hava basıyorum.

neden?

1-bazen birkaç hafta hava basmaya gitmiyorum ve motosikleti çoğu zaman 5 km altında mesalefelerde kullanıyorum.

2-gün içerisinde 15 kmden uzun, yüksek süratli ve limitlerde kullanmıyorum.

3-birkaç psi fazla hava basınca, sonuç nitrojen basılmış gibi bir şeye dönüşüyor, gerçek zamanlı basınç pratikte zamana göre 28-30 aralığında seyrediyor.

4-istasyondaki pompalar %100 güvenli ölçse bile, medeniyetten nasibini almamış bazı aşağılık yaratıklar-alt insanlar pompa hortumunu yere atıp araçla eziyor. o plastik ezildikçe (hatta sıcak şehirlerde ısınıp soğudukça) %100 doğru ölçüm yapmaktan uzaklaşıp, lastik 25 iken cihaz 26 göstermeye eğilimli hale geliyor. doğru ölçen bir basınç ölçer alıp bilimsel olarak onu oranlayıp basmak gerekiyor, bir sürü iş yani. (lastik sensörlü modern motorlar ayrı)

atmosferik havanın %80 civarı zaten azot, siz bir lastiğe 30 psi hava basınca, diyelim ki bir haftaya 3-5 psi kadar hava kaybedebiliyorsunuz.bu kaybedilen havanın neredeyse tamamı oksijen. mesela 29 hava basıp, bir hafta sonra 25-26 basınç kalacağına, 34 basıp bir hafta sonra 29 hava ile doğrudan yola çıkabiliyorum. bu hava basma döngüsü tekrarladıkça, lastikteki havanın belki %90+üstü nitrojenli hale geliyor.

sanırım autoclub yayınlarından duymuştum, gerçek nitrojen basımı, özel jantlardan, "2 adet" siboplu şekilde yapılıyormuş. bir sibop hava boşaltırken diğeri nitrojen dolduruyormuş ve tek siboptan nitrojen basılması hikayeymiş.

buradaki nitrojenli lastik neredeyse ısınmaz şeklindeki bilgiyi chatgptye sordum: (aynı basınçtaki azot ve oksijenin ısı sığaları ne kadar farklı)

o2 29.4J/mol\cdotpK - azot Cp≈29.1J/mol\cdotpK olarak çıkıyor, yani bu, fizik kuralları itibariyle oksijen daha geç ısınıyor demek. (%1 gibi önemsiz farkla)

nitrojenin içinde daha az nem olması ve daha az lastikten sızması vb sebebiyle, basınç grafiği daha stabil. pistte 300 km hızlarda çok önemli de, günlük hayatta hem ayarlaması aşırı zor olduğundan, hem de az farkedeceğinden önemsiz bir olay.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar