o hususla bizzat ilgilenezeğum.
bir şahıs, sırf ahlaken doğru olduğuna inandığı için kendi zararına bir şeye kalkıştığı anda; doğaya aykırı bir hareket göstermiş olabilir mi?
yani hayatta kalma içgüdüsü cayır cayır bağırıyor, hayır böyle yap. ama gidiyor başka bir şey yapıyor
tam o nokta iradenin göründüğü nokta olabilir mi?
bilgi, daha doğrusu bildiğini düşünmek her zaman daha ileriye taşıyamıyor, bazen adım atabilmek için geriye doğru gitmek gerekiyor.
olgular hakkındaki fikirlerin değişiyor ve açıkçası bu durum öznel olarak gayet güzel bir durum.
bir olguya ya da düşünceye ayrılmayacak şekilde bağlanmak ilerlemenin önündeki en büyük engeldir.
senin cümlelerinde sıkça kullandığın "ahlak" kelimesinin içeriği ile ilgili birçok fikrimi gözden geçirmek zorunda kaldım.
zira etrafımdaki insanların hayata bakış açıları ve yaşama biçimleri bunu yapmak zorunda kıldı.
yine de birçok davranışı anlamakta zorlanıyorum.
irade konusunu uç nokta olan hayattan vazgeçmeye endekslemene gerek yok.
yaşadığım toplumun genel ahlaki kriterleri ile (söylenen değil yapılan) uyum sağlayamıyorum. birtakım davranışları sergilemeyi kendime yakıştıramıyorum, bu bakış ahlaki olarak onlardan daha yüksek olduğumu düşündüğümden değil bu davranışları yaptığımda kendim ile yaşamakta zorlanacağım, kendimle aram bozulacağı içindir. zira akşam başımı yastığa koyduğumda ya da sabah uyanıp aynaya baktığımda gördüğüm kişiyi severim ve böyle kalmasını isterim, bunun için de bedeller ödüyorum.
beni ben yapan temelleri sarsmak ya da bozmak istemiyorum. bu bakış açısı da içerisinde irade barındırır.
muhtemelen bruno da benzer bir düşünce içinde idi, benim hayatımdan vazgeçmeme gerek yok, zira o kadar iddialı durumlar içerisinde değilim.
hayatımın, en azından bir kısmının kontrolünün bende olduğunu düşünmek kendimi iyi hissettiriyor. öyle olsa da olmasa da.
yine de çoğunca olduğumuz şey bizim kararlarımızdan ziyade belirli bir düzeye gelene kadar tamamen çevre ile şekilleniyor.
ister genetik aktarım olsun ister toplumun genel kültürü olsun.
buradaki temel noktalardan bir tanesi de kişinin kendisini bir grup ile var etme çabası yerine birey olarak var olma isteğidir. bu konuda yapılmış onlarca sosyal psikoloji deneyi var.
senin üzerinde durduğun konu basit değil, her konu gibi disiplinler arası, geniş bakmak gerekiyor.