Madem 2010'a kadar her şey iyiydi, ne oldu da 10 senede bu hale geldik? Toplum aynı, hükümet aynı, her şey aynı; neden neden?
---------- Mesajlar birleştirildi - 11:54 ---------- bir önceki mesaj zamanı 11:52 ----------
Doğal akış böyle oluyor.
Tam olarak 2010 diye kesin tarih belirtmek yanlış olur.Son 10 yılda yavaş yavaş bu noktaya geldik.Özelikle son 1 yılda salgınında etkisi ile bu süreç hızlandı.2000 lerin başında Amerika krizden çıkmak için bol dolar bastı,bu yıllarda elimizde bol ucuz dolar imkanı vardı.Yabancı yatırımcı Türkiye'ye bol bol sıcak para akıttı.Bir yandan da Cumhuriyet tarihinin bütün birikimleri satıldı.Ama bunları iyi kullanamadık,üretimi güçlendiremedik,ülkeden yabancı yatırımcı kaçırdık,hazırdan yiye yine bugünlere geldik.Yavaş yavaş elimizdekileri tükettikçe bu duruma geldik.Hak etmediğimiz sahte bir bolluk dönemi yaşadık.
90 larda ekonomi kötü olmasına rağmen en azından gıda anlamında Türkiye kendi kendine yetebilen bir ülkeydi.Tamamen kendi ürettiğimiz tarım ürünlerini kullanıyorduk bir de üstüne dışarı satıyorduk.Şimdi buğday,ayçiçeği,hayvan eti basit ürünleri bile dışarıdan alıyoruz.İnsanlar bu kadar fazla tüketime düşkün değildi.Bir araba alır 10-15 yıl kullanırdı.Bir telefon alır bozulana kadar kullanırdı.Elimizde olmayan para ile kredi ile borç ile mal,ev,araba,telefon ıvırı zıvır almıyorduk.Para biriktirip alıyorduk.Enflasyon rakamlarında oynama yoktu,enflasyon ne ise onu açıklıyorlardı ve insanların alım gücü düşmesin diye o oranda zam yapılıyordu.Erbakan zamanında bizimkilere %50 zam verdiklerini hatırlıyorum.Yavaş yavaş bu toplumdan 20 yıllık süreçte bir tüketim toplumu yarattılar,insanlar her yıl elinde olmayan para ile arabayı motoru yeniledi,daha yeni aldığı telefonu Android 8 güncellemesi gelmedi diye sattı daha pahalısı aldı,Elinde para olup ta arabasını yenilemeye pinti,motorunu yükseltmeyene acemi gözüyle bakıldı vb...Üretim olmadan bu kadar tüketime sizce ekonomi dayanır mı?