Burada soruyu soran kişi hangi frenin elzem olduğunu, cevap yazacak kişilerden duymak istemişse şayet, cevap basit: Ön Fren.
Motosiklet türlerine göre ön ve arka fren etki dağılımları değişiklik gösterse de her motosiklet için Ön fren, arka frene göre çok daha etkin bir durdurma/yavaşlatma aracıdır. Hele ki bu oran sportbike kategorisindeki araçlar için kabaca Ön: %90, Arka: %10 kadar varabiliyor. Hatta etkin ön fren kullanımında, arka tekerleğinizin yerle temasının kesildiğini görürsünüz (stopie). Bu durumda arka fren etkisi %0 a düşer. Örnek verecek olursak, Motogp den yeni emekli olan birçok kere dünya şampiyonluğu yaşamış Lorenzo, yarışlarda arka freni hiç kullanmazdı, arka frenin getireceği cüzi etki yerine pistte birkaç salise daha koparabileceği kendine has teknikleri denerdi. Ve hatta bir çok yarışçı ve bazı pist günü sürücüleri, viraj ortasına kadar fren uygulamaya (kademeli olarak azaltarak) devam ederler. Buna dünya genelinde trail braking denir. Bu sayede ön lastiğin yere temas ettiği yüzey alanı (contact patch) artarak daha kararlı dönüş sağlanır. Hatta bu yöntemi şehiriçi yollarda kullananlar da vardır fakat şehir içi kullanımı oldukça risklidir.
Aslında bazılarının ön frene , ön yargı ile yaklaşmalarının arkasındaki asıl düşünce ön fren kullanımının çok riskli olduğu ve ön tekerlek kilitlenmelerinde ölümcül kazalara neden olabileceğini varsaymalarıdır. Fakat tam aksine etkin ön fren kullanımı hayat kurtarır. Eğer gereğinden fazla sert uygulanıp en lastik kilitlenirse, bı durum dünyanın sonu değildir. Hızlı bir şekilde ön fren bırakılarak, ön tekerleğin tekrar yol tutması sağlanır (virajlarda ve aşırı kaygan yollarda durum değişebilir).
Öte yandan bu gözler, önde aniden duran araca, aralarında fazlasıyla takip mesafesi olmasına rağmen, sert arka fren yaparak durmaya çalışan motosiklet sürücülerinin, duramayarak nasıl çarptığını çok gördü.
---------- Mesajlar birleştirildi - 00:44 ---------- bir önceki mesaj zamanı 00:40 ----------
ben zaten arka freni kullanmıyorum. iki silindir olduğu için kompresörü çok kuvvetli 100 metre ilerdeki ışıklara 80 le giderken viter düşürerek durma seviyesine kadar yavaşlıyorum
Keith Code (Bileği Bükmek "Twist of Wrist" kitabının yazarı) der ki: Fren ucuz, motor pahalıdır ; )