Türkçemiz Hakkında

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Tüm Üyeler(Türkçe'mizi Bozmayalım)

Arkadaşlar;
Elimden geldiği kadar yazılan yazıları, açılan yeni topikleri okumaya çalışıyorum. Dikkatimi çeken , ve beni oldukça rahatsız eden bir konuyu size de aktarmak istiyorum :

Türkçe'miz yeteri kadar katledilmiş ve yabancı kelimeler de oldukça yoğun olan bir dil maalesef. Bizde, burada, yazdığımız kelimelerle katletmeye devam ediyoruz. Örnek verecek olursam : Bööle, diyo, ossun, bişi, dewam ve daha onlarcası. Eğer sizler de dikkat ederseniz, bu ve bu tip kelimelerin çok sık kullanıldığını göreceksiniz. İmla ve yazım kurallarına hiç dikkat etmiyoruz. Güzel Türkçe' mizi de bu şekilde mahvediyoruz.
Ben derim ki; bu konuda biraz daha duyarlı olsak, ve elimizden geldiği kadar Türkçe' mizi güzel bir şekilde yazılara döksek...
Hem okuyan için de yazı, zevkli bir hale gelir...

Nedersiniz; iyi olmaz mı?

Saygılar,

Motosikleti
Mondial Virago 50i
BIYIKLI
şimdi cevabını verir :)
Yetiştim. :)

Ne dersiniz; iyi olmaz mı?

Ne demek! Dilimizin temizlenmesi adına, güzel Türkçemizi yabancı dillerin baskısından kurtarmak adına yapılacak seferberlik günü benim bayram ettiğim gün olur. Umarım bu konuya duyarlı insanlar konuyu okuduktan sonra daha dikkatli olmaya çalışırlar ve eleştirilerden pay çıkarmayı öğrenirler. Hassasiyetin için çok çok teşekkürler. :rendeer:

Kimse ayaklı imla klavuzu gibi davranmak zorunda değil.Noktadan sonra büyük harfle başlamak, cümle ve kelime aralarına virgül,soru işareti vb noktalama işaretlerini koymak zorunda da değil kiii ben genelde uyuyorum.Ama senin dediğin bişi , diyo gibilerini kullanıorum.Tabi V yerine W kullananlara tilt olmuo değilim. + Sanal ortamdayız , Bakanlığa dilekçe yazmıoruz ...

Şahsen kısaltmalarla yazmaya, ya da konuşma diliyle yazmaya karşı değilim.
Örneğin "Bir şey söyleyeceğim!" yerine "bişi dicem!" yazmakta bi sakınca görmüyorum. Bu her dil için geçerli fransızcada ya da ingilizcede de durum böyle. Fakat yalnış yazmaya karşıyım tabiki böyle yerine bööle, devam yerine dewam, olsun yerine ossun gibi.

Kimse ayaklı imla klavuzu gibi davranmak zorunda değil.Noktadan sonra büyük harfle başlamak, cümle ve kelime aralarına virgül,soru işareti vb noktalama işaretlerini koymak zorunda da değil kiii ben genelde uyuyorum.Ama senin dediğin bişi , diyo gibilerini kullanıorum.Tabi V yerine W kullananlara tilt olmuo değilim. + Sanal ortamdayız , Bakanlığa dilekçe yazmıoruz ...

Ben kimse için, ayaklı imla klavuzu olsun demiyorum. Sadece, yazılan yazıları okurken, yorulmamak adına (-ki şahsen ben yoruluyorum) biraz daha dikkatli olursak iyi olur diyorum.. Hepsi bu...

olur.lakin kişi bir defa uyarıldıktan sonra 5 defa daha uyarılmamalı. kimsenin gırtağını sıkcak değiliz bizler sadece tavsiye ve dileklerimizi yapalım karşıdaki yazarsa güzel yazmazsa da fazla sert eleştriler yapmayalım.
bu topiğin kimden dolayı açıldığını tahmin ediyorum.
unutulmaması gereken; dozajlı eleştiri işe yarar ve yapıcı olur,dozajı bozuk eleştiri hakaret sınıfına girer hiç bir işe yaramaz.
( sanırım daha önce açılmıştı böyle bir başlık.)

temiz bir türkçeye burdan başlıyalım o zaman.kim bilir belki dalga dalga yayılır bu kampanya.En azından harfleri doğru kullanalım imla kacabilir bazen.

Ben kimse için, ayaklı imla klavuzu olsun demiyorum. Sadece, yazılan yazıları okurken, yorulmamak adına (-ki şahsen ben yoruluyorum) biraz daha dikkatli olursak iyi olur diyorum.. Hepsi bu...

tabii ki güzelim bende yoruluorum o tür yazıları okurken
mesela zaten yerine saten diolar :pr: :pr:

olur.lakin kişi bir defa uyarıldıktan sonra 5 defa daha uyarılmamalı. kimsenin gırtağını sıkcak değiliz bizler sadece tavsiye ve dileklerimizi yapalım karşıdaki yazarsa güzel yazmazsa da fazla sert eleştriler yapmayalım.
bu topiğin kimden dolayı açıldığını tahmin ediyorum.
unutulmaması gereken; dozajlı eleştiri işe yarar ve yapıcı olur,dozajı bozuk eleştiri hakaret sınıfına girer hiç bir işe yaramaz.
( sanırım daha önce açılmıştı böyle bir başlık.)

Tabi ki kimsenin gırtlağını sıkamayız. Ayrıca bu topik kimseye yönelik olarak açılmamıştır. Uzun zamandır dikkatimi çekiyordu, paylaşmak istedim.

Motosikleti
Mondial Virago 50i
Aslında hepimizde var o tür çelişkiler önemli olan farkına varabilmek alışkanlık haline getirmemek. 1997 senesinden beri internete giriyorum. Telekom'a çok güzel 'çevirmeli ağ' bağlantı ücretleri ödedim. 2 senedir adsl hizmeti alıyorum. İlk zamanlar ki takma ismim yabancı isimdi, kimse bu yoğun yozlaştırılma, sömürgeleştirilme çabalarından etkilenmedim diyemez. Altını çiziyorum önemli olan farkına varabilmek Türkçe'yi katletmeyi marifet saymamak gerisi zaten kendiliğinden gelir. Yabancı dil ile konuşan dilinden utanan her bozuk Türkçe cümlesi arasına yabancı kelimeler katanlar var. Bunlar çoğunlukla genç arkadaşlar elimizden geldiğince bunları bilgilendirsek bize yeter. Bende hepimiz 'dilekçe' Türkçesi konuşalım demiyorum yeterki şu iğrenç ''çet'' yazışmalarından kurtulalım.

arkadaslar kusura bakmayın ama ben boyle yazabılıorum alıskanlık yanı kagıtta bıle yazsam bu boyle uzgunum ellımden gelıdıı kadar dıkkat edıcem ama :(

Aslında hepimizde var o tür çelişkiler önemli olan farkına varabilmek alışkanlık haline getirmemek. 1997 senesinden beri internete giriyorum. Telekom'a çok güzel 'çevirmeli ağ' bağlantı ücretleri ödedim. 2 senedir adsl hizmeti alıyorum. İlk zamanlar ki takma ismim yabancı isimdi, kimse bu yoğun yozlaştırılma, sömürgeleştirilme çabalarından etkilenmedim diyemez. Altını çiziyorum önemli olan farkına varabilmek Türkçe'yi katletmeyi marifet saymamak gerisi zaten kendiliğinden gelir. Yabancı dil ile konuşan dilinden utanan her bozuk Türkçe cümlesi arasına yabancı kelimeler katanlar var. Bunlar çoğunlukla genç arkadaşlar elimizden geldiğince bunları bilgilendirsek bize yeter. Bende hepimiz 'dilekçe' Türkçesi konuşalım demiyorum yeterki şu iğrenç ''çet'' yazışmalarından kurtulalım.

Konuya çok güzel değinmişsin, bende ilk zamanlar hiç dikkat etmiyordum, ama yine,bu konu için bazı arkadaşlar tartışmıştı. Bende daha dikkatli olmaya başladım...

arkadaslar kusura bakmayın ama ben boyle yazabılıorum alıskanlık yanı kagıtta bıle yazsam bu boyle uzgunum ellımden gelıdıı kadar dıkkat edıcem ama :(

Senin için söylenmiş bir şey yok, lütfen üstüne alınma. :rendeer:

Son düzenleme:
ya yanlış anlaşılma olmasın da;
şahsen ben bu topiğin elıff için açıldığını ana sayfada gördüğümde tahmin ettim. nedeni belli. bir topikteki Türkçe kullanımı ile ilgili eleştriler,uyarılar .eğer raslantı ise büyük raslantı.
elıff de özür diledi elinden geleni yapacağını söyledi oldu bitti.bravo elıff:rendeer: ( elif de otomatiğe bağlamış bu arada her eleştriye aynı çeyi söylüyo.:mrgreen: desen ki Türkçe'mizi çok güzel konuşuyorsun ona da kusura bakmayın diycek yakında.:p )
tamam topik bitti dağalın konu anlaşıldı:p

İlk zamanlar ki takma ismim yabancı isimdi, kimse bu yoğun yozlaştırılma, sömürgeleştirilme çabalarından etkilenmedim diyemez.

Peki, takma ismini değiştirmek için ne yaptın? Bıyıklı kardeşim. Nickimden pardon (takma ismimden) sıkılmaya başladım.Güzel bir türkçe takma isimle yeniden giriş yapsam diyorum 3-4 haftadır kendikendime.

Meliss;
Güzel ve faydalı bir başlık açmışsın inşallah amacına ulaşır.

Son düzenleme:
ya yanlış anlaşılma olmasın da;
şahsen ben bu topiğin elıff için açıldığını ana sayfada gördüğümde tahmin ettim. nedeni belli. bir topikteki Türkçe kullanımı ile ilgili eleştriler,uyarılar .eğer raslantı ise büyük raslantı.
elıff de özür diledi elinden geleni yapacağını söyledi oldu bitti.bravo elıff:rendeer: ( elif de otomatiğe bağlamış bu arada her eleştriye aynı çeyi söylüyo.:mrgreen: desen ki Türkçe'mizi çok güzel konuşuyorsun ona da kusura bakmayın diycek yakında.:p )
tamam topik bitti dağalın konu anlaşıldı:p

walla bende direk ustume alındım zaten napıyım yaa duzdun yazıcam dıye kastım kendımı burada yawas yawas basıorum tuslara bakarak :) yapıcak pekı bısey yok walla benım ıcın uzgunum sız en ıısımı gormezden gelın :) :(

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar