Türkçemiz Hakkında

belkide haklısın ama hayat bazen sıkıntı bazen şımarıklık bazense boşvermeyi gerektirir böylesine dolu dolu bir hayatın içinde neyi nasıl yada neşekilde yaşamamız gerektiğine karar vermek zor ne olursa olsun yazdıklarından ödün vermek senin kişiliğinin bir simgesi değildir sadece var olduğunu yaşadığını bildiğin bir hayatta kişiliğinden ve öz güveninden ödün verme yeter unutmaki anlatmak yaşamın üçte biri bile değildir ve şunada emin ol bir tavuğu al bir koyun sürüsünün içine bırak eğer o koyunlar o tavuğu kabulllenip onla yaşamaya karar verirseler bilki o tavuk er yada geç gıdaklamaktan vaz geçer ve melemeye başlar işte buda kendini hayata teslim edip ne getirirse onu yaşamak teorisidir saygılar

Son düzenleme:
Süper Moderatör (BBRR)
neye sahip çıkıyosunuz onu anlamıyomki bazıları v yerine w kullanılmasını garipsemiş arkadaşlar biz latin alfabesi kullanıyoruz ... bazılarını alfabemize almışız bazılarını almamışız q gibi w gibi v harfi türkçede w mi değil ...güzel türkçemiz diye sahiplendiğiniz şey latin alfabesidir...hani japon olsanız gürcü olsanız neyse onların kendilerine ait alfabeleri var tibetlilerin bile var ..yani alfabe sahiplenilecek bişi değil ..daha doğrusu milli bir olgu değil..

yunus emre bu alfabeylemi yazdı sizce ...komik olmayın ...

Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
şu 'şey' kelimesini kaldırıp yerine öyle bir 'şey' koymalıyız ki 'şey' demek istediğimizde 'şey' demeye gerek kalmasın arkadaşlar mesele budur

serkan bu arada ''ayar olmak'' da güzeldi :queen:

neye sahip çıkıyosunuz onu anlamıyomki bazıları v yerine w kullanılmasını garipsemiş arkadaşlar biz latin alfabesi kullanıyoruz ... bazılarını alfabemize almışız bazılarını almamışız q gibi w gibi v harfi türkçede w mi değil ...güzel türkçemiz diye sahiplendiğiniz şey latin alfabesidir...hani japon olsanız gürcü olsanız neyse onların kendilerine ait alfabeleri var tibetlilerin bile var ..yani alfabe sahiplenilecek bişi değil ..daha doğrusu milli bir olgu değil..

yunus emre bu alfabeylemi yazdı sizce ...komik olmayın ...

barış abi seni tanıdığımdan beri ilk kez bir görüşüne bu kadar çok katılmak istedim. aynen altına imzamı atıyorum :cat:

Son düzenleme:
hasan abi ben argoya karşı değilim ki. argo da türkçenin bir parçasıdır:)
ayrıca latin alfabesidir hepsi barış abinin dediği gibi.
benim için önemli olan yazılanlar anlaşılır olsun, nispeten imla kurallarına uyulsun.
bunlar yeterli.

Türk Dil Kurumuna inat yazı yazanlara inat; inadına Türkçe, inadına düzgün Türkçe. Teşekkürler Meliss

Türk Dil Kurumuna inat yazı yazanlara inat; inadına Türkçe, inadına düzgün Türkçe. Teşekkürler Meliss

bu millete ne diycen be kardeşim biz daha dil yapımızı koruyamıyoz. şimdi ingilizce koşulan sadece ingilteremi? ama hepsi dili bu dil ordan alıntı şurdan alıntı diye sahip çıkmamazlık yapmıyor. adamlar nerden alınsa alınsın o dili benimsemişler . ama bizzz... biz içten içten bitiyoz böyle . bence üzerimize düşen bu dili benimseyip korumak. bunlar benim düşüncem katılan kalıtılır katılmayan katılmaz. bu ülke diliyle bayragıyla milletiyle askeriyle TÜRKİYE CUMHURİYETİ olmuştur. ve umarım bundan sonrada böyle olur.

Evet kardeşim senin bu fikrini destekliyorum.Ayrıca sağol

Bundan sonra daha dikkatli olmaya çalışırız. Hatırlattığınız için teşekkürler.

Bir çok yazım da defalarca bizi küçük amerika yapmak isteyenlerden yakındım.
Lakin başarıyorlar galiba,önce tepkilerimizi yonttular,sonra hafızamızı,sonra muhalefeti,sonra kültürümüzü,sonra dilimizi,sonra dinimizi,sonra topraklarımızı ve en sonunda canımızı da aldılarmı,aynen amerikan kızılderilileri gibi olacağız.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Adam yabancı uyrukluysa ve bunu söylemek istemiyorsa, ille de tam doğru Türkçe kurallarını kullanmak zorunda mı? Adamın ortak özelliği motosiklet! Türkçe bilip bilmemesi çok mu önemli?

Ya da Almanlar kendi ülkelerine "Almanya" dediğimiz için Türklere kızıyorlar mı, Amerikalı'lara da "Germany" dedikleri için kızacaklardır. Halbuki doğrusu "Deutchland'dir. Bu örnek aklıma Turkey/Türkei/Türkiye örneğinden geldi de.

Bence çok katı olmamak lazım. Ben kendim dilbilgisine elimden geldiğince dikkat ederim ama başkası da dikkat etmiyor diye dünyayı başına yıkmam gerekmiyor. Kuralsız Türkçesi sadece kendi durumunu gösterir. Bir profesör hiç bir zaman yamuk yazmaz ama yabancı kelimeler katma konusunda daha esnek davranır.

Sorun 1 değil de aslında 4 tane:
1) Hem kuralsız yazan hem de yabancı kelime kullanan: slm mehmetde buluşmaya geldi merci dedim ona
2) Kurallı yazan ve yabancı kelime kullanan: Selam, Mehmet de buluşmaya geldi, ona merci dedim.
3) Kuralsız yazan ve yabancı kelime kullanmayan: slm mehmetde buluşmaya geldi teşekkür ettim ona
4) Hem kurallı yazan hem de yabancı kelime kullanmayan: Selam, Mehmet de buluşmaya geldi, ona teşekkür ettim.

Hepsi de anlaşılıyor. Dediğim gibi, bu ekranın öbür tarafında bir ilkokul öğrencisi, profesör, iş adamı, manken, yazar, vs olduğunu kimse anlamaz. Kimse de bu sitede mesleğini yazmadığı sürece (sahip olduğu motoru haricinde) kendi kişisel hayatı hakkında ip uçları vermez. Geriye kendisiyle en önemli ipucu olarak da yazdığı konular ve şekiller kalıyor. Zaten yazma şeklinden rahatsız olmayan biri için fark etmeyecektir. Ben yayınlanmış bir yazımda sonradan bir hata bulduğumda üzülürüm. Ama bu benim kişiliğim. Başkasını da sıkmak gerekmez. Zaten bu işin sonu yok. Ben sokaktaki çöplerin ve pisliğin toplumun aynası olduğunu düşünenlerdenim. Bu durumda sokakta sigara için insanların yere attığı izmaritleri peşinden toplayıp "Pardon, yere bir şey düşürmüşsünüz" deyip kendisine mi vermem gerekiyor? Hayır tabii ki. Hoşgörü gerekiyor. Herkesin kızdığı birçok şey var. İnsanlar canına kast edilmediği sürece herşeye kızmaması lazım. Herkes birbirinin hayatını zorlaştırıyor.

Hoşgörü, kilit kelime.

Motosikleti
Mondial Virago 50i
O kilit hoşgörü kelimesi ''sömürgeciliğe'' bahane olmadığı sürece güzel, anlamlı bir kelimedir. Dikkat edin zorlukla ele geçirilemeyen ülkelere tam tersi ikiyüzlü iyi niyet, hoşgörü yaklaşımları gösteren kadim düşmanlarımız var. Olmadığını sananlar biz mi çok şüpheciyiz, siz mi çok safsınız! bunu tarih gösterecek.

HARF İNKILÂBI NE YAPTI?

Atatürk'e, harf devrimlerine anlamsızca muhalif olmadan evvel yukarıdaki adresi okumanızı tavsiye ederim.

meliss

sana katılıyorum... hatta ben nick lere bile neden yabancı isimler yazılır onu bile anlamış değilim.. ya adını yazarsın yada türkçe isimler...

Türkçe' ye Sahip Çık
Yok Olmasına İzin Verme

Forumdan Uzaklaştırıldı
Türkçeye sahip çıkmak gibi iddialı bir istekte bulunuyorsak ve diğer insanlara kızabildiğimizi gösteriyorsak bu işi tam yapmak gerekir. Türkçeye sahip çıkmakla yabancı kelime kullanmamak mı kast ediliyor yoksa kurallarıyla kullanılması mı?

Bu durumda "Nick" yerine "takma ad", "rumuz" veya "lakap" kullanmalıdır. Benim öyle bir Türkçe kullanmak iddiam yok ama birisi de Türkçe'ye sahip çıkalım diye iddiada bulunup kendi yanlış yaparsa bu ne perhiz bu ne lahana turşusu derim. Hem de konumuz "Türkçe'mizi Bozmayalım" iken. Yazım hatalarına hiç değinmiyorum bile. :)

Shell ve McDonalds gibi şirketler isimlerini yakın anlamda "Kabuk" ve "Donaldoğlu Gıda" gibi isim mi almak zorunda kalacaklar? Ya da Türk şirketler Çırağanoğlu gibi bir isim alırsa yurtdışına açıldığı zaman ne rekabette yarışabilir ne de ç, ı ve ğ harflerini anlatabilir. :silent:

Türkçeye sahip çıkmak gibi iddialı bir istekte bulunuyorsak ve diğer insanlara kızabildiğimizi gösteriyorsak bu işi tam yapmak gerekir. Türkçeye sahip çıkmakla yabancı kelime kullanmamak mı kast ediliyor yoksa kurallarıyla kullanılması mı?

Bu durumda "Nick" yerine "takma ad", "rumuz" veya "lakap" kullanmalıdır. Benim öyle bir Türkçe kullanmak iddiam yok ama birisi de Türkçe'ye sahip çıkalım diye iddiada bulunup kendi yanlış yaparsa bu ne perhiz bu ne lahana turşusu derim. Hem de konumuz "Türkçe'mizi Bozmayalım" iken. Yazım hatalarına hiç değinmiyorum bile. :)

Shell ve McDonalds gibi şirketler isimlerini yakın anlamda "Kabuk" ve "Donaldoğlu Gıda" gibi isim mi almak zorunda kalacaklar? Ya da Türk şirketler Çırağanoğlu gibi bir isim alırsa yurtdışına açıldığı zaman ne rekabette yarışabilir ne de ç, ı ve ğ harflerini anlatabilir. :silent:

Tabiki artık dilimize yerleşmiş olan kelimeleri kullanmamak oldukça zor. "Nick" yerine "takma ad" kullanmak aslında doğru olan kelimedir, ama maalesef yıllardır chat Türkçe'sinde, kullanıla kullanıla yabancı bir çok kelime, dilimize yerleşti. Biliyorum bunları kaldırmak oldukça zor, ama en azından şu kısaltmaları hiç kullanmasak, ya da en aza indirsek diyorum.. tabi bu benim düşüncem. İsteyen yapar, isteyen yapmaz...

Kimseyi de bu yüzden kınayamam, böyle bir hakkım yok.

millet uyan!!! bu konu geyiklik bi konu değildir.
dilde her zaman değişmeler gelişmeler olur. sonuçta gelişen teknolojinin hayatımıza kattığı kelimeler var. kültürler arası da etkileşim var. bu medeniyetin gereğidir zaten.
FAKAT!!!
ülkemizde dilimiz yozlaştırılmakta. kahvehane gitmiş cafe gelmiş, bakkal gitmiş shop gelmiş...vb
ya brunch nedir?
fast food nedir?
yabancı takma adlar niye? bunlara dikkat edebiliriz diye düşünüyor konuya duyarlılık gösteren arkadaşlara teşekkür ediyorum. :cat:

katılıyorum gökhan.
slogan güzel ramazan geçsin beraber içelim,,, ::sefereee

" SAKIN ALKOLLÜ KULLANMAYIN :pr: :pr: :pr:

SONRA KAFANIZI VURMAYIN DOSTLAR "

sana eleştiriler de gelmiş. ama uyarıya bile karşı gelmeleri dogruyu kabul etmemelerine şaştım bu daha vahim bir durum belkide sadece asilik ruhu dur bu diye vahim durumu daha hafif görme istegindeyim.üzgünüm

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar