Devam Ediyorum
Hepinize Teşekkür ederim değerli yorumlarınız için, Hevesime destek olmanız çok güzel. Resim olarak pek detay yakalayamıyoruz keşke en başından video olarak çekseydim ama birdahakine o şekilde yapacağım ve daha derinlemesine her şeyi kaydetmek gerek aslında.
Motorun yataklarını hallettikten sonra grank ve dişlileri takıp kapattım. Tabi bu kısımda resim çekmeyi akıl edemedim. Lakin önceki resimlerdende göreceğiniz üzere çok komplike bir sistem değil. Grank piston kolları vidalı bu güzel, (jonta seti) kendi parçalarını bulmak mümkün olmadığından sıvı jonta ile kapattım. Eskiler sıvı jonta o zamanlar yoktu sanırım yada bilinmiyordu jonta kağıdı alır kartonumsu yağ sızdırmayan bir kağıt motorun şekline göre kesilir araya konulurdu. Motor içerisinde yağ dolaşımı için çok güzel sistem mevcut. Birde blokları kapattım ama çevrede çok yalama olmuş vida yuvası var önem arz edenleri yeni yuva açarak yada vidayı yatsılaştırarak veya hutta yuvaya yiv yay ekleyerek halledeceğim. Eskiler böyle yapardı yeni sistemler ne getirdi bilmiyorum onuda incelemeliyim.
Yağ oradan oraya borular ve millerin içi aracılığıyla dolaşıyor ve dışarıdan hortumla motorun şanzımanından pistonlara kadar devir daim içerisinde hoşuma giden bir sistem. Tamirci olmadığım için teknik terimleri bilmiyorum ama önemli olan sonuca ulaşmak. Motor bloğunu şaseye taktım. Pistonları taktıktan sonra piston yatağını oturtmak bir hayli zordu. 4 piston biri girse diğeri çıkıyor tek kişiyken bayağı zorladı beni. 1 4 ve 2 3 pistonlar aynı anda hareket ediyor. Burada aklıma takılan bir nokta var.
Pistonlar 250cc motordan bahsediyorum, 2 piston aynı anda inip çıktığında buna 360 sistem deniliyor. Biri aşağıda diğeri yukarıda 180 sistem ve 270 var birde biri yukarda diğeri yarıda. Bu 3 sistemi incelediğimde aynı anda hareket eden pistonların daha fazla güç sağladığını keşfettim.
180 sistemde pistonun 1. Yukarıda inerken benzin alıyor 2. Sıkıştırma yapıyor ve patlıyor 1. Yukarı geldiğinde eksozdan yanmış benzini atıyor ve inerken benzin çekiyor. 2. Yanmış benzini atıyor ve inerken oda benzin çekiyor, Burada grank kolu 2 kez patlamadan inerken 2 kez işlemler için iniyor. Yani pistonlar her üst ölü noktaya geldiğinde patlamıyor. Emme zamanı patlama zamanı sıralı.
270 sistemde 180 ile aynı yalnızca zamanlamada farklılık var ama sonuç aynı.
360 sistem işte bu çok farklı. Çünkü pistonlar aynı anda hareket ettiği için pistonlar her üst ölü noktaya geldiğinde patlama oluyor. 1. Patladı o sırada 2. Emmeyi yapıyor. 2. Sıkıştırıp patlıyor o sırada 1 emme yapıyor. Yani 360 sistem diğerlerine göre tork bakımından daha güçlü tabi eksi olarakta daha fazla benzin yakıyor diye düşünüyorum. Aşağıda görselleri inceleyin anlicaksınız.
Şimdi zzr 1100 motorumuzda 1 4 ve 2 3 pistonlar aynı anda hareket etmesi avantajmı dezavantajmı bilemedim. Bazı hareketleri kavramak ve tam anlayabilmek için kafamda yoruyorum.
Motorun en önemli olduğunu düşündüğüm kısımdayım buradaki her şeyi resmedip sente subap ayarına kadar her şeyi daha detaylı anlatmaya çalışacağım.
Şimdi burada Kam mili aynı zamanda Ekzantirik mili, subap mili ne çok adı var 2 adet birbirine zıt buda 360 sisteme benzettim sentesinde sıkıntı çekmicem sanırım. Ekzantirik zinciri ve gergileri gerginin biri dışarıdan vidalanan aracı ile baskı alıyor.
İşte yine bir şey öğrendim bu çok güzel. Sırf adını öğrenmek için atladım motoruma (kız kardeşimin motoru) Abi nerdesin gezecem hadi diye tahriklerine rağmen tamircileri dolaştım bir çoğu bilmiyor ama neyseki 1 ustadan öğrendim adını. Şim, Subap ayar şimi.
Bu yuvarlak parça subapların iticiye vurduğu yerde arada duruyor. Çok önemli olduğunu düşünüyorum keza saniyede kaç kez vurduğunu düşünürsek sağlam ve özel olmalı kanısındayım. Şim le ilgili çok fazla detay bulamadım ama sağlam olması temel özelliği belliki. Üzerinde 4 ve 5 yazıyor ben bunun 4,5 olduğunu düşündüm çünkü ölçü değerleri bu şekilde. 3 3,15 3,5 4 4,5 gibi. Yani tornacıda yaptırmak sağlıklı değil çünkü bu parça su çeliğimi, hava çeliğimi yada nasıl bir işlem görmüş öğrenmem gerek.
Her subapta olması gerek tabi bende 1 tane eksik 9 u tamam 1 eksik. Düşürdümmü acaba dedim ama imkan yok. Çünkü hem kenarlardan tırnaklar tutuyor hemde üzerinde subap kolu var. Daha öncesinde takmamışlar şuradan anladım buraya vurmuş belli. Çalışmasınada engel değil aslında sadece 1 pistonda eksoz subabı ufak hatayla çalışıyordu demek ki. Ama tabi ben takıntılı birisi olarak bu durumu çözeceğim. Herhangibir arabadan 4,5 oranı Temprada kullanılıyormuş bir tane bulup bakacağım. Sonra daha detaylı toplamaya başlayacağım.