Benim bunca zamanda otomobil sürücüleriyle yaşadıklarımdan anladığım en önemli şey şu:
Çoğu sürücü yaptığı hatanın hata olduğunun bile farkında değil. Baksana adam çocuğu öldürecektim diyeceğine arabasına bakıyor. (Motorcu da gece algının yarı kapalı olduğu zamanda yanlış sürüş yapıyor o ayrı)
En yakın örneği geçenlerde yaşadım. TEM'de yeni nesil gişelerden(gişe olmayan yerlerden biri hani tepeden okuyanlardan) geçiyorum en sağ şeritteyim. Benim sağımda da emniyet şeridi olabilecek kadar bir kısım var ve gişeleri geçtikten kısa bir süre sonra daralıp bitiyor. Gece vaktiydi, gişeden geçtim sağ aynama baktım jetta idi sanırım, o emniyet şeridinden yardırarak geliyor. Ben de sağ şeridin sağındayım, baktım az sonra şerit bitince üstüme çıkacak, sola doğru geçtim şerit içinde ve aynen az önce kaçtığım yerden önüme hızla çıktı. Ben de bir kaç kez selektör yaptım. Hepsi bu. Az sonra bu sola geçmiş farkında bile değilim ben sağdan devam ediyorum. Arkamda birisi habire selektör yapıyor .ıçımda geliyor. Ulan dedim bu az önceki mal mı acaba? Emniyet şeridine girecek kadar sağa geçtim sürüyorum ama geçsin diye. Bu mal yanıma geldi açtı camı bağırıyor, "Naabıyon sen naabıyoon?" . Dedim "Kardeşim asıl sen napıyon? Ezecek miydin beni?" ama bu arada sürmeye devam ediyoruz. Bunun sağındaki koltukta da arkadaşı var, bu el kol yapıyor yola bile bakmadan sürerek. Arkadaşı yatıştırdı gazladı gitti.
Bakın olay bu kadar, adama sadece tepeme çıkacaktı diye arkadan selektör yaptım hepsi bu.
O gün dedim ki, bu insanlar ne yaptıklarının ya farkında değil ya da kafalar o kadar uçmuş ki, yaptıklarının hata olduğunun, insan öldürebileceklerinin ayırdında değiller. O yüzden artık hiç bulaşmıyorum. Selektör bile yapma gereği duymuyorum çoğu kez artık. çünkü adam niye yapıyor diyecek, yaptığının farkında değil ki.
Yukarıda arkadaş yabancı motosiklet fenomeninin yaşadığını paylaşmış, harika bir sahne. Otobüs şöförü müthiş adammış, motosiklet süren de yaya da.
İşte bu medeniyeti yakalamamız için çook yolumuz var daha. Biz çok başka bir boyuttayız henüz, insan olma yolunda ilerlemeye çalışan evrimini tamamlayamamış primatlara bağlamış vaziyetteyiz pek çoğumuz. Üstelik eğitimlimiz de bu durumda çoğunlukla.
Bu olayda o haklı bu haksız, bu tırsak diye yorum yapmayacağım. gerek yok.
Ama şöyle vururum, böyle indiririm demek dile kolay, bu memlekette tinerci çocuk SAS komandosunu bıçakladı öldürdü arkadaşlar. Korkaklık bazen hayat kurtarabilir, gereksiz cesaret de aptallıktır. Üstünde bıçak taşıyan, motorunda balta taşıyan arkadaşlar, beni 1 haftada 3 kez polis çevirdi, bunların birinde üstümü arasaydı ve bıçak bulsaydı ne olurdu izah edebilecek var mı? Ya da bir şekilde motorumda balta bulsalardı???
Otomobil sürücüleri, hatta çoğu zaman diğer motor sürücüleri bile tehlike yaratabiliyor, benim en sert tepkim uzun zamandır, "bravo böyle devam et" demek oluyor, ya da elimle bu kadar da olmaz ki tarzı bir hareket yapıp sürmeye devam ediyorum hepsi bu. yaş 50'ye doğru gidiyor belki onun da etkisi vardır, evde beni bekleyen çocuğum var. Kavga etmek hele hele elinde bıçaklı ve size ana avrat küfreden biri ile kavga etmek o kadar kolay iş değildir, en az onun kadar delirmiş olmak lazım.
Sakin kalın, sakin sürün, geç gidin, tek parça gidin.
Kimseye ispatlayacağımız bir şey yok, insan gibi sürmek varken niye bir anda adrenalin gazıyla libidomuzun esiri olalım. Ölmeye ya da öldürmeye mi sürüyoruz, yoksa hayatta kalıp daha fazla motor sürmek için mi?