bugünkü mevcut vücut yapısının evrimin bir sonucunu olduğunu kabul etmeyen, yargılarına (!) işaretleriyle varan birine ne denilse boş.
gerçi @zabuzeratta anlatmış ama ben biraz daha açıklayayım,
sen sevgili @tigermbz, mesela,
kusabilen bir türün çocuğusun, ataların geçmişte zehirli şeyler yediler, kusamayanlar öldü, kusabilenler hayatta kaldı, işte sen onların çocuğusun. bak bu kadar basit aslında.
sen, doğumdan sonra ilk 3 sene anne hatta anneyi geçtim toplum tarafından bakılan bir sosyal grubun çocuğusun, geç doğum yapan kadınlar doğum sırasında öldüler nesillerini aktaramadılar. erken doğmanın en önemli sebebi bu, beynin gelişimi tamamlanmadan vücut gelişimini tamamlamadan doğmanın sebebi bu. kabul edemiyorsun, normal karşılıyorum (nedeni birazdan).sosyal bir varlık olmanın altında yatan en temel sebeplerden biri de bu mesela.
200bin yıllık zekan var, 30 bin yıllık sosyalliğin var, 7 bin yıllık yazı geçmişin var. 500 yıldır diğer kıtaları keşfettiğini sanıyorsun.
ölümü kabullenemiyorsun, anlam veremediğin pek çok şey var, önceleri şimşeğe/sellere anlam veremiyordun, virüslere hastalıklara anlam veremiyordun, zira görmüyordun ki...bugün ışık hızına anlam veremiyorsun, hepsine anlam verme ihtiyacı duyduğun için dinleri ve yaratıcıyı uydurdun. kibirlisin, o kadar ki diğer tüm canlıları kendinden üstün görüyorsun. tüm evren senin için yaratıldı sanıyorsun. sonsuz yaşam fikri sadece için var. hatta cenneti bile buna göre dizayn ettin; "memeleri tomurcuklanmış huriler" kadınlar için değil, erkekler için var. "şaraplar tahtlar halılar" hepsi erkekler için.
mesela kızıl ötesini göremediğin halde, belli frekansın altındaki ve üstündeki sesleri duyamadığın halde, kendini üstün yaratılmış zannediyorsun. daha ayağa kalkalı sadece birkaç yüzbin yıl olduğu halde, evrim buna yetişemediği için sırt ağrıları, tekonolijye zaten hiç yetişemediği için de telefona bakarken boyun ağrıları çekiyorsun. ama "en mükemmel biçimde yaratıl"mış fikri daha makul geliyor sana. evrimi kabul etmiyorsun, ama neredeyse her sene evrim geçiren grip virüsüne karşı aşıların yenilenmesine ses çıkarmıyorsun.
geometrik gelişim dediğin şey savaşlarla kazanıldı diyorum ben de. hicret öncesinde "dinde zorlama yoktur" derken hicret sonrası savaş öncesinde "onların kollarını bacaklarını çaprazlama kesin", "yeryüzünde hiç kalmayana kadar onlarla savaşın" diyen de ben değilim. mesela 300 kişinin karıştığı günümüzde adeta mahalle kavgası tadında geçen bedir savaşı hakkında resmi dilden sayfalarca şeyler okuyorsun, yıllarca öğretiler görüyorsun, ama 20 bin müslümanın birbirini kestiği deve savaşı hakkında pek bir şey bilmiyorsun, hatta onu deve 'vakası' olarak görmeyi tercih ediyorsun. "ganimetlerin allah'ın olması"na ses çıkarmıyorsun mesela. tüm evreni yaratabilecke güce ve kudrete sahip bir yaratıcı neden para peşinde koşsun diye sormak işine gelmiyor muhtemelen. tarihin daima kazananlar tarafından yazılması nedeniyle inanılmaz bir bombardımanla bunlara karşı gelemiyorsun. aksine işine geliyor, çünkü cennet var işin ucunda.
muhtemelen peygamberin ilk evliliği ile peygamberliğini ilan ettiği tam 20 yıl boyunca neler yaptığını tam bilemiyorsun. belki hatice'nin akrabasının bir yahudi rahip olduğunu ve peygamber müjdesini ilk onun verdiğini bliyorsundur ama o rahip ile geçmişte neler oldu neler bitti, detaylı bilmiyorsundur belki de. 20 yıl kısa bir süre değil sonuçta. hiç kısa değil. baksana 15 senede koca türkiye 'cumhuriyet'i unuttu.
hayali gerçeklik denen kavramlar hayatının neredeyse %99unu oluşturuyor bilmiyorsun. ispat edemeyeceğin şeyler için tersini iddia edenlere kızıyorsun, hiçbirisini ispat edemezsin desem bana da kızacaksın. zira inanılmaz bir kurgu kabiliyetin var, bu kabiliyet seni beslenme piramidinde en üst seviyeye çıkardı ama orda ne yapacağını bilmiyorsun. kendinle düşmanlık halindesin.
hiçbirisini üzerine alınma, şahsen sana demiyorum, zaten deme cüretini de kendimde görmüyorum.
okumayan, araştırmayan ama körü körüne inanan ortalama bir insana diyorum bunları.
yıllardır kaşılaştığım ortalama insanlara. sayıları milyonlarca. evet sayıca çoklar
"" işaretli cümleler bana ait değildir. kuran'da aynen yazmaktadır.