Ben de bakımını takip etmek isteyenler için bişeyler paylaşayım:
- Motor yağını ihmal etmeyin. 10.000km yazan motorda her ay yağ değiştirmeye gerek yok ama 10.000'de bir iyi yağ koyun.
- Paranız yoksa hava filtresini değiştirmeyin. Hem dolu filtre daha iyi filtreler. Ağzına kadar doldursanız belki %2 yakıt tüketiminiz artar. O da sık gaz açıyorsanız. Normalde gaz açmıyorsanız o da artmaz. Yalnız çekişiniz gitgide düşer.
- Yağ filtresi de aynı şekilde ancak yağ pompasını zorlayacağı için ve motorun yağlanması kötüleşeceği için kitapçıkta yazan aralıkta mutlaka değiştirin.
- Fren hidroliği ve amortisör yağı idealde 2 yılda bir değişmelidir. İyisinden kullanın. 3e kadar yolu var.
- Evde mutlaka bir WD40 bulundurun. Motorun manet dibi, pedal pimi, debriyaj teli gibi hareketli ama az hareketli yerlerine ayda bir sıkın. Hatta motoru bunla yıkayın. Süt banyosu gibi gelir.
- Debriyaj teli şöyle yağlanır: manet dibinden kablo içine yağ/WD40 döküp, o arada debriyaj basıp çekilir. Telin kurşunla birleştiği yerde kopmalar başladıysa idare eder felan falan muhabbeti yapmayın. Değiştirin.
- Gaz açın, ara gazı verin edin ama bilinçli yapın. Devir saatini bitirip hala tutmayın orda, at kardeşim üst vitese. Yalpalatma motoru.
- Gaz açıp kapatırken, vites değiştirirken ileri geri atlamaları, tak tuk sesleri engelleyin. İnternette eğitimleri var.
- Bujileri kitapçıkta yazan km'de değiştirin. "Daha gider" demeyin. Daha gider ama ortalığın içine eder afedersin.
- Baktın çukura tümseğe hızlı gireceksin, ayaklarının üstüne kalk, motor altında oynasın. Düşersen bana gelme.
- Motoru sabah illa cayır cayır ısıtmaya gerek yok ama marşa basınca bi 15-20 saniye bekleyin yağ dönsün. Sonra yüklenmeden yavaş yavaş harekete geçip 2 dakka içinde ısıtırsınız.
- Balataları takip edin. Bitmeye yakın değiştirin. Bitince değil.
- Subap ayarı. Kitapçık.
- Zinciri unutuyordum az daha. Gözünü seveyim şaftın.
Bunları uygularsanız motorunuz çok büyük ihtimal 100.000km'leri devirir.
Peki ben ne yapıyorum?
Motorumu 44.000km'deyken aldım. O zamana kadar 6000km'e bir servise gitmiş. Gereksiz yere parça değiştirilmemiş. Arada belki bujiye bakıp abi yeter falan demişler. İşçilik ücretleri de sapık değil. Güzel bakılmış bir motor.
Bense aldığımdan beri bir kere servis yüzü göstermedim. Neden? Çünkü güvenmiyorum. Yok mu hiç güvenilecek servis? Vardır ama ben denk gelmedim. Aramaya da niyetim yok. Daha önceki servis tecrübelerim paslanmış zincir, 2 km sonra dağılan gidon bilyası ve lastiğe sürten fren hortumundan ibaret. Çoğu ustanın derdi bir an önce motorunuzu tamir olundu gibi verip göndermek. Sürümden kazanmak yani. Söktüğü çamurlu cıvatayı geri takarken altını temizlemekten aciz.
Peki ne yapıyorum? Filtreyi balatayı bujiyi kendim değiştiriyorum. Yapmayı seviyor muyum? Evet. Uğraştığıma değer mi, Hayır.
Bir de sanayide usta buldum, ağır ve pis işler için ona götürüyorum. Başında duruyorum. Kendisi eski sevis ustası, özenli çalışıyor.
Motor 70.000 km'ye geldi. 30.000km'dir aldığım yağın parçanın faturası dışında kaydı kuydu yok. Servis bakımlı çoğu motordan iyi durumda mı? Evet. Çünkü en azından elime bir WD40 alıp süt banyosunu ihmal etmiyorum.
Peki hiç mi düşünmüyorum satarken ne diyeceğim diye? Hayır. Hurda olana kadar satmayı düşünmüyorum çünkü.