Su an Hornet kullanan biri olarak yazıyorum. İlk motorum mondial mct de öğrendikten sonra, gv250 idi. 1 sene sonra gözüm karartıp er6 aldım, 72 beygir, iki silindir torklu bir motordu, belki 4-5 ay boyunca motorun performansının en fazla yarısını kullanmışımdır. Ondan sonra yavas yavas motorun gücünün daha fazlasını kullanmaya başladım. onu da bir sene kullandıktan sonra Hornete geçtim, yaklaşık 7 aydır da Hornet kullanıyorum.
Öncelikle şunu söyleyeyim arada er6 gibi bir motor kullanmış olmasaydım, Hornet ile kesin ama kesin bir yerlere patlardım bu 7 ay zarfında. Kaldı ki er6 da güçsüz bir motor değil, ona da alışmam, hızlanmam, kendimi güvende hissetmem dediğim gibi 4-5 ayı buldu.
Şu anda Hornetten inip de er6 gibi bir motora bindiğimde aradaki farkı çok daha net anlayabiliyorum. Er6 motorun son nefesini 10bin devir civarlarında verirken, Hornet o devirlere kadar sunduğu performansı ondan sonra daha da ilerilere taşıyor, 4 silindir olmasından dolayı. Yani kesinlikle daha hızlı, daha kuvvetli, sesinin, hızının, gücünün gazına gelmem ben diyen adama da kişisel alma ama bir taraflarımla gülerim.
Ben genelde forumda şahsen tanımadığım insanlarla muhattap olurken saygılı olmaya çalışırım, isterse karşımdaki çocuk olsun ki çoğunlukla öyle oluyor. Ancak yine de senin yazdığın tarzda o kadar çok yazılıp çizildi ki, insanlar artık yine mi 600 lükle başlama konusu diyorlar. SEn bi de konu başında arabam bilmemkaç beygir aklınızın almadığı şeyler yaptım ama çok sakinim dersen kusura bakma ama daha çok dalga geçerler.
2,3,4 silindir farketmez, tecrübesiz, görece yeni bir motorcu 100 beygirlik bir motoru kullanmaya başlarsa, dünyanın en sakin insanı da olsa o gazı açar, sonra da buna hazır olmadığını farkeder ama o arada genelde iş işten geçmiş olur.
600 lük ila başlayıp da hala hayatta olanlar, hiç kaza yapmamış olanlar var ise etrafında, emin ol motorlarının potansiyelinin farkında bile değildirler. Yani, hayabusa alıp da bak işte yaşıyorum diyenler var ya, düz yolda 200-300 yaptım hala hayattayım diyenler, ilk gördükleri virajda 30 a 40 a düşüp nerdeyse araba gibi dönenlerden bahsediyorum. Onlar gibi yapacaksan al hiç durma, ama virajlı yollarda sen 600 lük makinanla giderken 30-40 beygirlik makinalar yanından vızır vızır geçtiğinde boku motora atma bu alet virajlarda gitmiyor sadece düzde gidiyor diye
Demek istediğim motorun potansiyelini zorlamak ya da sınırlarına yakın kullanmak istiyorsan, genel olarak motor kullanma becerini artırmak istiyorsan, sabret, daha ufak cc aletler ile tecrübe kazan, onlarla oyuncak gibi oynamaya başladığında bir üst cc ye geç, böylece tecrübeni çok daha etkin bir şekilde artırırsın. Ben halen 100 beygirlik motorumun hakkını, gerçekten iyi kullanan insanlar kadar veremediğimi düşünüyorum. Bun da çok çabuk cc yükseltmiş olmamın etkisi büyük. Yaş itibariyle ve de şimdiye kadar edindiğim motor tecrübesi dolayısıyla gereksiz saçma sapan gaz açmalar yapmıyorum ve genel olarak sakin kullanıyorum ama emin ol sen ilk bindiğin de böyle olamayacaksın. Bu hem yılların hem de yusufla karşılaştığın pekçok viraj, fren, gazlama denemelerinin sonunda yapabileceğin birşey.
Sonuç olarak alma, arada 40-50 beygir civarı bişeyler kullanmak daha mantıklı olacaktır. FAzla ağır olmayan, manevra kabiliyeti yüksek birşeyler al, onu bitir, ondan sonra geç, ve unutma ki her motor değiştirdiğinde, dünyanın en iyi sürücülerinden değilsen eğer, illaki yeni motora alışma sürecin olacaktır, o süre ne kadarsa o zaman zarfında daha dikkatli ol.
Son olarak, araba kullanırım yıllardır, motor sürmeye en ufak yardımı olmadı, ha araba sürücülerinin motorları görmemesi falan gibi şeyleri daha iyi anlıyorsun sadece o kadar. YAni ister 10 beygir ister 1000 beygir olsun, arabanın motor sürüşünle alakası yok.