Sadece kurye meselesi değil bu... anlayış meselesi bence. Servisler, taksiler, dolmuşlar, otobüsler, şehirler arası otobüsler ve maalesef özel araçlar farklı mı hareket ediyor. 1 dakika kırmızı ışıkta durmaya üşeniyoruz. İnsanlar bir saat durakta yağmurda soğukta otobüs, dolmuş bekliyor, sıcak araçlarındaki insanlar 1 dakika ışıkta bekleyemediği için insanlar ölüyor. Ve bunun eğitim seviyesiyle de alakası yok. Kendisini eğitimli kabul eden insanlar trafikte neler yapıyor. Sorsanız bunları yapmak hakları. Hafta sonu sarı ışık kırmızıya dönerken geçmedim durdum. Arkamdan koca bir Mercedes SUV yayalar karşıdan karşıya geçmeye başlamışken arkamdan çıkıp kırmızıda geçip U dönüşü yaptı. İçeride de el kol hareketleri yapan gayet düzgün bir tip. Dönüşü tamamlayıp göz göze geldiğimizde "öküzsün sen öküz" diye seslenmekten başka bir şey gelmedi elimden. Bu sadece bir olay. İnsanları eğitmezsen, neyi neden yaptıklarını, neden yapmamaları gerektiğini öğretmezsen, düşünce sistemi oturtmazsan, trafikte deli gibi birbirlerini öldürmeye devam ederler.
Kaçımız arka koltukta emniyet kemeri takıyoruz? Youtube'da bir video var; izlemenizi öneririm. Amerika'da ehliyet eğitiminde izletiyorlar. Arka koltukta kemer takmayan bir kişi, araçtaki herkesi öldürebilir. Ama bunu insanlara düşündürmezsen, zihinlere yerleştirmezsen, cinayetler devam eder.
Bizi yönetenlerin eğitim düzeyi ne ki, ne bekliyoruz?
Devlet kuryeye özlük haklarını teslim eder ve onu korumaya alırsa, işveren meydana gelebilecek herhangi bir olayın sonuçlarından sorumlu tutulursa, trafikteki her elemana gerekli trafik eğitimleri verilmiş ise, bu olaylar son bulur. Yoksa biz burada gücümüzün yettiğine çemkirir dururuz.
Bu yazıyı uzun bulup okumayacak insanlar çoğunlukta ama bir kişi bile okuyup "ulan acaba??" dese benim için önemlidir.
Kazasız belasız günler...