Panik fren(acemiyim)

Katılım
23 Eki 2013
Mesajlar
512
Bu panik fren içini nasıl çözeceğiz bir 2 birşeyle aydınlatırsanız sevinirim. Ani bir şekilde durmam gerektiğinde genelde arka tekeri kilitliyorum ve ön fren ile durabiliyorum. nasıl bir çalışma yapabilirim?
 
Katılım
26 Mar 2006
Mesajlar
3,349
Keşke biraz araştırsaymışsınız....
http://www.motosiklet.net/forum/moto-sohbet/1458-panik-freni.html

http://www.enduroist.com/forum/showthread.php?8914-Panik-Fren-Fren-nedir

Bu iki linki oku, bilgi patlaması yaşıyacaksın.

Art Moto Akademi sitesinden alıntıdır.


Ani duruşlardaki debriyaj kullanımıyla ilgili, bir konuyu daha (bence en önemli sebeptir) önemle vurgulamak istiyorum..

Öncelikle bilgilerimizi tazelemek adına çok basit bir bilgi; Motorun yol üzerindeki ileri hareketi (gidişi), duruşu (frenleme) ve dönüşü (viraj alması), yani her şey yol tutuşuyla ilgilidir. Yol tutuşundaki her şey, sadece ve sadece motorun üzerindeki 2 adet kauçuk lastik vasıtasıyla yapılır.

Yol tutuşu, ağırlık (ağırlık dağılımı) demektir. Örneğin içi 50 kg. ağırlıkla dolu olan bir koliyi mi itmek kolaydır, yoksa içi boş olan bir koliyi mi? Elbette içi boş olanı. Bu da, üzerinde ağırlık olan nesnede tutuş vardır demektir.

Motora bindik ve 1. vitese takıp gaz verdik. Ağırlık nereye gider? Elbette arkaya. Bu sebeple arka lastiğimiz içi dolu koli haline gelip, patinajda kalmaz ve yola tutuşu gerçekleştirir. Bu sayede de motor ileriye doğru yürür.

Frenlemede ne oluyor? Ağırlık öne doğru gidiyor. Yani ön lastiğimiz içi dolu koli haline geliyor ve tutuş önde oluşuyor. Bu sebeple de motoru Ön Fren durdurur diyoruz. Çünkü artık arka lastiğimiz (ağırlık öne gittiği için) içi boş bir koli durumundadır. Yeterli tutuşa sahip değildir, bu yüzden de gerçek beklenen durdurma görevini hiç bir zaman tam olarak yerine getiremez. İyi bir sürücü bu prensibi çok iyi bilir ve ağırlık transferlerini her zaman, şartların tam olarak oluşması için (transferin tamamlanması) yeterli zamanı vererek gerçekleştirir (progresif ön fren kullanımı).

Şimdi gelelim asıl konumuza;
Debriyajın görevi nedir? Ya da daha da öncesinde, motorlu araçlardaki motorun görevi nedir, ne için kullanılır? Basitçe; motor çalışarak bir güç üretir, bu güç, aktarma organları vasıtasıyla, kinetik enerji olarak lastiklere iletilir ve aracın hareketi gerçekleşir. Debriyaj, bu gücün kinetik enerji olarak kullanımında, basitçe bir nevi ara nokta (iletilsin veya iletilmesin) görevi yapar.

Yukarıda dedik ki; motor üzerindeyken yolda gidiş, duruş, viraj alma, hep tutuş vasıtasıyla gerçekleşir. Normal kullanımda bu var olan yol tutuşu, lastiklerimizde, devamlı bir paylaşım halindedir. İyi bir sürücü bu paylaşımı hep dengede tutmayı bilir. Zaten kullanım esnasında, var olan tutuştan fazlasını zorlarsanız kendinizi bir anda yerde bulursunuz.

Şimdi (burası çok önemli dikkatlice okuyun lütfen); motosiklet üzerindeyken, gerekli anlarda, lastiklerdeki var olan tüm tutuşu, o yaptığımız işe verirsek, o işin en mükemmelini yaparız. Yani, tek bir iş, tek bir tutuş görevi.

Örneklemek gerekirse; gaz verip ileriye doğru giderken aynı anda frene asılmazsınız. Viraja girdiğinizde lastiğin yan yüzeylerindeki tutuş gribini kullanırken sadece viraj yaparsınız. Frene dokunmazsınız ya da gazı aşırı açmazsınız. Zaten yaparsanız tehlike yaşama olasılığınız yüksektir, çünkü başka tutuş griplerini de işin içine sokmuş olursunuz.

Şimdi buraya kadar özetlediklerimize göre ani frenleme anını düşünün. En çok ihtiyacımız olan şey ön lastikteki (ağırlık öne gitti/tutuş önde) maksimum tutuştur. Tekrar hatırlayalım!!; tek iş, artı var olan tüm tutuşun kullanımı; eşittir mükemmelliyet.

Eğer, debriyajı çekmezseniz, arka lastikte var olan motor itme (engine pull) kuvvetini hala kullanıyor olursunuz. Motor kompresörü vasıtasıyla daha da çabuk yavaşlayacaksınız gibi gelse de, var olan fiziksel bir itiş kuvveti her zaman arka lastiğinizde mevcut kalacaktır. Bu aynı zamanda, özellikle acil frenleme için, ihtiyacınız olan maksimum ön lastik tutuşunuzun bir kısmını, ileri gitmeye yönelik olarak da çalacaktır (aynı zamanda, arka lastikteki, kompresör nedeniyle oluşan kasma, ağırlığın tam olarak ön lastiğe transferini geciktirir. Ağırlık, önde tam değilse, tam tutuş da yoktur). Yani, Ön lastikteki tutuş, hiç bir zaman tam tutuş performansında olamaz.

Unutmayalım; TUTUŞ her şeydir. Onu kullanırken akıllı ve bilinçli olmamız lazım ki sorun yaşamayalım. Acil duruş gerektiren pozisyonlarda, debriyajı çekip çekmeme konusunda karar gene de sizin. Ben, var olan tutuşun tamamını (frenleme anında öne giden ağırlığın tamamını) önde görmek istediğim için, debriyajı çekerim.

Hepimiz motor KULLANIYORUZ. Ama SÜRMEYE başlamanın ana kuralı onu her şart ve koşulda, zamanında ve doğru şekilde, DURDURABİLMEYİ bilmek, becerebilmektir.

Bu arada eğer TATKU‘yu doğru şekilde uygularsanız, pozisyonunuz, bakışınız yol üzerinde doğruysa, öngörünüz yerindeyse; ACİL FREN kullanma durumunuz hiç olmayacaktır.

Dünyada motosiklet kazalarının en düşük olduğu ülkelerin başında İngiltere ve Almanya gelmektedir. İleri ve Güvenli sürüş konusunda, nerdeyse dünyanın en iyi motor kullanıcıları, İngiliz ve Alman motosikletli polisleridir. ART-ARA; teori, pist ve yol kurslarında; İngiliz RoadCraft (Motosiklet Yol Sanatı) ve Alman ADAC sistemlerini kullanmakta ve uygulamaktadır. RoadCraft Sistemi, İngiliz Motosikletli Polislerinin eğitiminde kullanılan sistemin, yol sürücülerine uyarlanmış halidir.

Güvenli sürüşler dilerim

Sevgilerimle

Yazan :
Uğur ERTEKİN
 
Katılım
28 Eyl 2012
Mesajlar
514
ön freni oyle kullanabiliyorum da arkayı kilitliyorum istemsizce ve fren mesafesi uzuyor alıyodum geçen teyzenin birini :cherry:

O zaman arka freni iyice kavrayıp öğrenene kadar çok hız yapma. Bi gün gerçekten birini alırsın aşağı, sonra senide alırlar aşağı :D
 
Katılım
23 Eki 2013
Mesajlar
512
motor freniyle birliktemi fren yapıyorsun?

aynı anda ön ve arka freni kullanıyorum. kademeli olarak ön freni sıkıyorum arkayı kademeli sıkmaya çalışıyorum ve kitleniyor. kitlenincede bırakmıyorum.

@tr_select in cevabındaki 2. linkte debriyajıda sıkmak gerektiği yazıyor bu nu ilk defa okudum ve hiç uygulamışlığım yok

---------- Mesajlar birleştirildi - 22:17 ---------- bir önceki mesaj zamanı 22:13 ----------

O zaman arka freni iyice kavrayıp öğrenene kadar çok hız yapma. Bi gün gerçekten birini alırsın aşağı, sonra senide alırlar aşağı :D

alt geçitin olduğu bir yerde gidiyorum korna çaldım teyzeyle göz göze geldik ve yola atladı sol taraftan. solundan geçmek ümidiyle frenlemeye başladım arka kitlendi teyze ileri gideceğine geri gitmeye başladı bayağı yavaşlamıştım sağından geçtim 10 m sonra durabildim. 4. panik fren girişimiydi ve gene başaramadık adam gibi. sizlere sormak istedim
 
Katılım
24 Mar 2010
Mesajlar
307
ben en kısa fren mesafesini şöyle buldum

1. adım ön frene ve arka frene aynı anda bas

2.basma kuvvetini arttır

3. arka teker kesik kesik kilitliyor zıplama yapmaya başlıyorsa fren kuvveti yeterli zaaarrt diye değil kesik kesik ufaktan kilitliyor artık arka frenin limiti bu

4. adım ön freni sıkmaya başla gidon titremeye inceden caarrt sesi gelip saga sola kaçmaya başlıyorsa onunda limiti odur artık

Önemli not: arkayı limitte tutarken ön frene daha çok basınca arka o zamana göre daha çok hafifliyor limit fren kalmıyor teker kilitleniyor bu yüzden arkayı devamlı hissetmek gerekli baktın kilitlendi öne daha fazla basıp arkayı hafiften freni salmak lazım
 
Katılım
1 Nis 2005
Mesajlar
2,168
aniden durabilmek tabii ki önemli ancak motosiklette esas olan mümkün olduğunca panik frene gerek bırakmadan kullanmak.
 
Katılım
22 Kas 2012
Mesajlar
5,397
Önce arkadan başla sıkmaya

Önden sıkmaya başlarsan arka hafifler tüm yük öne biner ( Sonrası diskin olduğu yere doğru yatarsın büyük ihtimal )
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar

Üst