Motosiklet Eğitmeni
¨osmanlıda kullanılmış yüzlerce çeşit serpuş var ve bu yalnızca kıyafetin bir parçası değil geleneksel bir anlayışla kullanıcısının sosyal statüsünü ifade etmekten tutunuz "kefeni başında gezmek" ifadesinin vücut bulduğu kavuklara varana dek derin bir anlayış ve kültürün ürünüdür. velev ki bu geleneksel serpuş anlayışı bazı haklı sebeplerle millete zul addedilebilir. işbu halde çözüm geçmiş kıyafetleri men edip yerine yepisyenilerini mi dayatmaktır? bu mudur çağdaş türkiye'nin kuruluş sancılarındaki derdi?
şapka devrimi asri medeniyet hedefinin levazımından mıdır yoksa bu kişiliksiz, kimliksiz, dayatmacı, topal medeniyetin müsebbiblerinden midir. varsa sorun vicdanınıza.
Biz de onu anlatiyoruz.
Mesela islam dini beyaz rengi belkide kefenin rengi oldugu için benimser.
Osmanli halki kefenini basina sarar, öyle gezerdi.
Yani kefeni basinda gezerdi.
Ama osmanli normal halka bunu bile çok görmüs ve yasaklamistir.
Kavuk ve sarik sadece belli imtiyaz sahiplerince kullanilabilir diye fetva çikartmistir.
Yani kefeni basinda gezen halk degildir.
Tantana fazla çikinca halka belirli basliklar disinda istedigi basligi takma serbestisi getirilmistir.
Basibozuk deyimi burdan gelir mesela.
Ama yuzyillar boyunca taktigi kavugu sadece belli imtiyaz sahiplerine bahseden osmanli elestirilmiyorda o kavugun sagladigi imtiyazi yerle bir eden bir devrim elestiriliyorsa ben tabi ki itiraz ederim.
Kuvvetmira;
sanirim farkinda olmadigin birsey var.
Senin cumhuriyet rejimine karsi olabilecegine ihtimal vermiyorum.
Yani o kadar salak olmadigin belli.
Fakat memleketimizdeki tartismalarda maalesef cumhuriyet ve Atatürk ayni kefeye konuluyor.
Sen belki de hakli olarak Atatürk'ü tartisirken, farkinda olmadan cumhuriyetin kazanimlarini da tartismaya açiyorsun.
Cumhuriyet düsmalarinin da ekmegine yag sürüyorsun.
Üstelik bu tartismalari yaparken,
cumhuriyet düsmanlarina saglam argümanlar verecek kadar zeki ve bilgi sahibisin.
Kendi kuyunu kaziyorsun haberin olsun.
Kendi kuyunun bir önemi yok.
ülkenin kuyusunu da kaziyorsun..
Biraz daha dikkat etmen sana verdigimiz degerden hiç bir sey eksiltmez.
Biz Atatürk nezdinde cumhuriyeti savunmak zorunda kaliyoruz.
sonuna kadar da savunacagiz.
Hani sunu bir ayirabilsek mesele yoktu.
Atatürk'ü de çatir çatir tartisirdik.
Hatta ben senin argumanlarindan daha fazlasini bulurdum.
Ama mesele demokrasidir.
Cumhuriyettir.