lütfen yanlış yönlendirmeyelim. şeridin ortası daha tehlikelidir. her 4 tekerli yolda oluşabilecek çukur yağ su gibi maddelerden kaçarken ortalarlar. buda arkadan gelen motorcuyu tehlikeye düşürür ani fren yapan bi otomobil fırsatı varsa sadece sol aynaya bakıcaktık arkasını kontrol etmek için dikiz aynasını kontrol etmezler. kenidinzi gösterin ki kazaya kurban gitmeyin.
sizin bu dediğiniz (sağlama) durumunu 10 araç sürücüsünden 1 i anca yapar. ama şeridin sağından giden bir motoru sol şeride geçip sollamaya üşenir. bildiğim gördüğüm yaşadığım budur.
kişisel görüşüm, bir otomobilin altından çıkan şeyin etrafından manevra yapamayacağınız yada dikkatinizi yolun bu kısmına da veremediğiniz durumlarda, takip mesafenizi yeterli miktarda açmaktır.
şeridi ortalayıp sürmek, yeterli takip mesafeniz varsa bence risksizdir. aksine, yeterli takip mesafesini ayarlamak tavsiye edilmeli bence.
kardeşim, senin için diyebileceğim şey, trafiğe diğer araçların hakim olmasına izin verdiğin sürece sıkıştırılmaya devam ediceksin.
trafikte daha etken olmalısın. her zaman yavaş ve sağ şeritte gitmek güvenli değil, aksine çoğu zaman daha güvensizdir.
kendini trafikte rahatsız hissettiğinde, ilk önce motorun çok rahat hızlanabileceği bir devir ve vitese geç.
ardından, trafikte seni rahatsız edenlerin isteklerini yerine getirmek yerine, onların rahatsız edemeyeceği noktalara yönel.
biri yandan seni sıkıştırıyorsa, daha sağa gitmek yerine, daha ileriye giderek, şeritte senin hakkın olduğunu hatırlatmalısın bence. çok riskli bir durum ise yavaşlayıp senin önünde kalmasını sağlayabilirsin.
bir örnek verim.
geçen pazar, sol şeritte bir artçı ile gidiyorum. süratim makul seviyenin zaten epey üzerinde. hani trafiğe engel teşkil etmiyorum.
orta şerit, süratimden dolayı manevra yapıp araya sıkışmama elverişli değil. ancak fren yaparak araya girebilirim.
ama arkamdan fişini koparmış şekilde gelen bir arkadaş, tamponunu arka lastiğin dibine kadar sokaraktan fren şansımı iptal etti.
sonra bana sinirlendi, kendisi yavaşlayıp orta şeritten üstüme doğru geldi. hesabında benim yavaşlayacağım ve ona yol vermek zorunda kalacağım vardı.
ben öyle yapmak yerine vites küçültüp gaza yüklendim... belki sinirli ve agresif bir tavır gibi düşünebilirsiniz.
ama en azından, o adamın trafiğin etken kişisi olmasına izin vermedim. çünkü bu gün beni sindirerek, yarın öbürünü sindirerek trafik terörüne devam edecek bir hayvandı kendisi.
bazen trafiğin hakimi olmak, ne yaptığınızı biliyorsanız iyidir derim ben.
kendinizi riske atmadan, motor gücünüze güvenebildiğiniz ölçüde, insanlara hakkınızı vermeyin trafikte.
o şeridin size ait olduğunu hatırlatın.
sizi, yarım araç gibi görüp, şeridin bir köşesine sıkışır nasılsa diye dibinizden sollamasına sağlamasına izin vermeyin.
bu elbette zor birşey. ama madem motosiklet kullanıyoruz, biz nasıl bu kadar şikayetçi isek bu otomobil kullanmasını bilmeyen arkadaşlardan, bunu azaltmak, o insanların farkına varmasını sağlatmak ve haklarımızı korumak da bizim görevimiz.
tabi bütün bunları yaparken gereksiz riske girmemeye, öfke ile hareket etmemeye ve bizim olmayan trafik haklarını suistimal etmemeye de özen göstermeliyiz.
zaten yeterli hızda akan bir trafikte yan yana giden iki arabanın arasından geçmek bence fazlasıyla saygısızlıktır mesela trafiğe.
kimseyi rahatsız etmeden geçebileceksen eyvallah. ama sen iki arabanın arasından geçeceksin diye iki otomobil sürücüsü sizi ezmemek için diken üstünde gitmemeli...
trafikte saygı gösterin, saygı isteyin, saygınızı da alın. saygı göstermemekte ısrar edeni de boşverin. onun saygısızlığı motosiklete değil, insanadır. insana karşı saygısız biri de bizim motosiklet üzerinde çözebileceğimiz bir konu değil.