saplama saplandı kaldı :(

öncelikle selamun aleykum deyıp saygılarımı sevgılerımı sunup konuya giriyorum.bugun motorun egsoz cıkış yerindeki saplama samunlarını sıkayım dedim.arada yoklamak gerek gevşiyor.bırını bıraz sıktım dıgerını(alttakini)sıkarken saplama koptu.içerde kaldı parçası.sanayıde elektrkçideydım o sıra.yandakı egsozcuya gıttım 2 kez cıvata kaynattı ama bı turlu içte kalan parçayı cıkaramadık.tornacıya gıtmen gecek falan dedi.sanayıde dukkanlar kapanmak uzreydı bakmazlar tornacılar aksam aksam dediler.yarına kaldı işim.önerileriniz nedir bu konu hakkında danışmak istedim.saygılar

Üst kapak sökülüp tornaciya gidilecek. O oradan saplamayi çıkarıp yeni yuva açacak. 70 lira motorcuya açma parası verdim 15 de tornaciya. Işe yaramazsa üst kapak değişecek.

eli iş tutan birisi el breyzi ile (matkap motoru) o saplamayı çürütüp dişi bile bozmadan çıkarabilir...

içeride kalan civatanın çapı kaç mm dir???
eğe 8 ve üzeri ise bu daha kolay ve mümkün olur....

hemen üst kapak sökmeye çalışmayın...

Benim bildiğim böyle kırılan vida civata gibi şeyleri çıkarmak için ters vidalı çektirmeler var kırık civatanın ortasına küçük bir delik deliyorsunuz uygun boyutta ters vidayı kırık civataya vidalıyorsunuz ters vida iyice kırık civataya girdikten sonra başlıyor kırık civatayı gevşetme yönünde çevirip çıkarmaya. Bu saplama kırıldığına göre demekki adi metaldenmiş, fazla kurcalamadan dediğim yöntemi araştırın işe yarayabilir.

eli iş tutan birisi el breyzi ile (matkap motoru) o saplamayı çürütüp dişi bile bozmadan çıkarabilir...

içeride kalan civatanın çapı kaç mm dir???
eğe 8 ve üzeri ise bu daha kolay ve mümkün olur....

hemen üst kapak sökmeye çalışmayın...
10 numara anahtarla sıkıyordum hocam.zaten baya pas tutmuş.diğerinide değiştrcem inş.saplamaların yenilerini temin ettım ama cıkaramadık bi türlü.yarın bir tornacı bulacam artık

---------- Mesajlar birleştirildi - 22:16 ---------- bir önceki mesaj zamanı 22:14 ----------

Benim bildiğim böyle kırılan vida civata gibi şeyleri çıkarmak için ters vidalı çektirmeler var kırık civatanın ortasına küçük bir delik deliyorsunuz uygun boyutta ters vidayı kırık civataya vidalıyorsunuz ters vida iyice kırık civataya girdikten sonra başlıyor kırık civatayı gevşetme yönünde çevirip çıkarmaya. Bu saplama kırıldığına göre demekki adi metaldenmiş, fazla kurcalamadan dediğim yöntemi araştırın işe yarayabilir.
ben anlamam dediğinzden ve buralarda yapacak bırı varmı onuda sanmıyorum malesef

dediğin şey ters klavuzdur...

ama egzoz civataları sürekli ısınıp soğuma ile hem içerde paslanır,kaynarlar,hemde sertleşirler...

ters klavuz da düzleri gibi oldukça serttir..

sökemediği civatanın içinde kırılma ihtimali çok ama çokk yüksektir..

kırıldığı zamanda başınıza çok daha büyük bir bela almış olursunuz...

ama egzoz civataları sürekli ısınıp soğuma ile hem içerde paslanır,kaynarlar,hemde sertleşirler...

ters klavuz da düzleri gibi oldukça serttir..

sökemediği civatanın içinde kırılma ihtimali çok ama çokk yüksektir..

oluru nedir ustam bu işin peki

mengu16 nın tavsiye ettiği çözüm bilimsel çözümdür. Diğerler sanayi usdalarının alternatif çözümleridir. Ters dişli çektirmesi olan bir usda işinizi halleder kolaylıkla

---------- Post added at 00:21 ---------- Previous post was at 00:19 ----------

üstat ters kılavuz kırılırsa şu anda içinde bulunduğumuz durumdan daha vahim bir durum mu olur?

''Ters dişli çektirmesi olan bir usda işinizi halleder kolaylıkla''

bunu soracagım sanayıde

mengu16 nın tavsiye ettiği çözüm bilimsel çözümdür. Diğerler sanayi usdalarının alternatif çözümleridir. Ters dişli çektirmesi olan bir usda işinizi halleder kolaylıkla

---------- Post added at 00:21 ---------- Previous post was at 00:19 ----------

üstat ters kılavuz kırılırsa şu anda içinde bulunduğumuz durumdan daha vahim bir durum mu olur?

evet malesef olur...

önceki mesajımda da dediğim gibi şu hali ile çürütülerek çıkarılır...
ama içinde klavuz kırılmış biyeri matkap ne delebilir nede merkezleyebilir...

eğer uğraşmak isteyebilecek bir sanayi esnafı bulursanız...
dalma erozyon ile kırık parçadan kurtulabilirsiniz..

ama yeni üst kapak almanız daha ucuza gelebilir...

dediğim gibi..işin başında iken en kolay ve masrafsız yolları denemelisiniz....

bu arada nerede bulunduğunuz da belli değil......

hiç kimseye hiç bir yere gitme kardeşim :) ben tornacıyım. senin yapman gereken şey vidayı güzelce yağlamak. sonrada şalama türü birşeyle orayı iyice ısıtmak. ısıyı direk vidaya vurma vidanın etrafında gezdir. iyice ısıt. hem ısınınca metallerin genleşmesinden dolayı sıkışıklık ölçüsü değişecektir. hemde yağ incelip araya girecektir. sonrada elini kolunu yakmadan polis veya penseyle vidayı sökebilirsin. üst kapağı sökmek zor birşey değil. tahminime göre yapabilirsiniz.söktükten sonra yaparsanız daha iyi olacaktır...

---------- Mesajlar birleştirildi - 00:37 ---------- bir önceki mesaj zamanı 00:31 ----------

yorumlarda ters diş klavuzdan bahsedilmiş. söylenen mantık doğrudur. fakat 6 metrik olan saplamanın içine geçirebileceğiniz ennn büyük diş 4 metrik dir ki sert bir viyada 4 metrik diş açmak oldukca zordur. hadi açtınız diyelim. 3 alyanla veya 7 anahtar ile nasıl bir güç uygulayıp o saplamayı çıkaracaksınız merak ettim :) mademki içi delinecek o zaman 5mm matkap ucu ile delinsin. ne vida kalır ne bişe üstüne tekrar 6 metrik klavuz salınırsa hiçbir sorun kalmaz.

tabi mekan67 nin imkanı olan şeyler bunlar olmadığı için en mantıklısı ısıtma yöntemi.

zonguldak kozluda ikamet ediyorum.süvari kardeşim iyi hoş dedin de zaten parmak sargıda halen.gelde birde senın bu anlattıklarını uygula:cherry:

samet abi doğrusun işin başından saglam tutmak gerek.yani ben yarın napayım...nasıl bir yol izlemeliyim

zor bişey değil be hocam. ben bir kolum sargıda bile olsa uğraşmaktan yanayım. işin zevkli yanı burda. motor dediğin yedek parça dediğin nedirki. çok çok 2 hafta yatsın motor. en önemlisi tecrübe ve işin zevkli yanı. sanırım sizde eli anahtar tutan ve bu tarz işlerden zevk alan birisiniz.

---------- Mesajlar birleştirildi - 00:43 ---------- bir önceki mesaj zamanı 00:41 ----------

bu arada dalma erezyonda atölyemde mevcut :D siz üst kapağı gönderin yeter. ben saplamayı çıkartıp. contlaları va 14 42 dişlileri göndereyim :) daha büyük kıyak yapan olmaz bu sitede bak :) iyi düşün :)

zor bişey değil be hocam. ben bir kolum sargıda bile olsa uğraşmaktan yanayım. işin zevkli yanı burda. motor dediğin yedek parça dediğin nedirki. çok çok 2 hafta yatsın motor. en önemlisi tecrübe ve işin zevkli yanı. sanırım sizde eli anahtar tutan ve bu tarz işlerden zevk alan birisiniz.

---------- Mesajlar birleştirildi - 00:43 ---------- bir önceki mesaj zamanı 00:41 ----------

bu arada dalma erezyonda atölyemde mevcut :D siz üst kapağı gönderin yeter. ben saplamayı çıkartıp. contlaları va 14 42 dişlileri göndereyim :) daha büyük kıyak yapan olmaz bu sitede bak :) iyi düşün :)

vayy beee...duygulandım vallahi ya.:salut:ben ugrasmayı severim ama elimde alet edavatım pek yok.peki bu bahsettıgın olay kaca patlar bize

---------- Mesajlar birleştirildi - 22:48 ---------- bir önceki mesaj zamanı 22:46 ----------

bide silindr alt conta lazım :D

kar amacı gütmüyorum kardeşim :) fiyatı dert etme üst kapağı göndermek pek mantıklı gelmiyor. ama göndereyim hallet dersen başım gözüm üstüne. birde malzemelerin fiyatı ve kargo ücretleri ney ise okadara patlar yani :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar