Yası çok bilgilendirici olmuş. sessizsakin yazı için teşekkürler. Frenleme konusunda ön ve arka frenin birlikte kullanılması çok fonksiyonel bunu farkettim..Yalnız şu iki parmağı ön frenin üstünde tutma işi biraz kafamı karşıtırdı? Hangi iki parmak ? ve 2 parmağın sürekli ön frenin üstünde tutulmasının mantığı ani frenlemede elcikten parmakların çekilmenin zaman alacağı düşünülerek mi böyle bir tavsiye yapılmış?
Ben şimdi normal dört parmağımla birlikte ön freni sıkıyorum ona alıştım? Eğer sizlere göre sürekli fren üstünde parmak tutmanın çok bir farkı yoksa öyle devam etmek istiyorum? yoksa 2 parmakla da alışılır duruma...
benim yazıma istinaden söyledinse, ben şunu yapmak lazım gibisinden söylemek istemedim.
zira, 4 parmakla daha güvenli hissedenin öyle sürmesinin daha doğru olacağını düşünüyorum. ben kendim şahsım 2 parmağım fren manetindeyken daha rahatım. frenlemem gerektiğinde de nasıl fren yapmam gerekirse gereksin 2 parmağım yetiyor zaten freni yeterince sıkmak için.
bence ikisini de ayrı ayrı denemeden bence kişinin kendi kararını vermesi doğru olmaz diye düşünüyorum.
benim bileğim gaz ve frenin beraber kontrolüne özel bir konstantrasyon gerektirmiyor. lakin 4 parmakla frenlemek bana ters geliyor. kimisine de 1 - 2 parmakla frenlemek ters geliyor...
sonuçta hangisi daha doğru olursa olsun, bence insan daha kolay adapte olabildiğini uygulamalı. önemli olan zamanında yeterli ve doğru fren yapmak. kaç parmakla olduğunun pek önemli olduğunu düşünmüyorum.
tabi bu kişisel tecrübe ve kanaatimden ibaret

sora kafanızı gözünüzü yarıp benden bilmeyin

---------- Mesajlar birleştirildi - 16:50 ---------- bir önceki mesaj zamanı 16:33 ----------
Sevgili Kardeşim ,
Fren ile birlikte vites düşmek debriyaj balatasını değiştirecek ustadan başka kimseye faydası olmayan bir durumdur , lütfen panik fren anında vites ile uğraşarak zaten sınırlı olan sürenizi verimsiz kullanmayınız.
Debriyajı çekme konusu tartışılan bir konudur bu nedenle şu doğru bu yanlış diyemem.
Sevgilerimle
ben genelde rahat ve boş olmayan yollarda, sıkıntılı durum oluşabilecek yerlere yaklaşırken, motorun rahat çektiği tork devrine yakın sürmeye gayret ederim.
kişisel tespitlerim, motorlar maksimum tork devrine yakınken en iyi kompresyon ile yavaşlama yeteneğine sahip oluyor. ben genelde acil durumda fren yapmaya karar verirsem arka fren yerine motor kompresyonu, ve uygun şekilde ön fren tercih ediyorum.
tork devrinde sürmemin kompresyonu kullanma, yada gerektiğinde manevra yapabilmek için yeterli torkta olmamı sağladığı gibi bir kanaatim var, gerektiği durumlarda da bu durum beni henüz hiç üzmedi.
ama tecrübelerden de yararlanmak gerek bu konuda.
motosiklet tekerleklerdeki jiroskopik etki ile beraber rake / trail açılarının yarattığı alışveriş sepeti tekeri etkisi ile dengede kalıyor diye biliyorum.
fren yapıldığında ön çatal daraldığı ve ön çatal açısı ( rake ve dolayısı ile trail ölçüleri ) daraldığı için ön tekerin sağladığı ekstra denge ve çizgiyi koruma etkisi oldukça zayıflıyor.
bunun yanında, bisiklet sürüşlerinde ön fren sıkılı iken pedallara yüklenmek kısa süreliğine geçici denge sağlar. yarım frenle pedallara yüklenerek çok yavaş ve oldukça dengede gitmek mümkün oluyor.
aynı şekilde motosikletteki kompresyon/ çekiş gücünün oluşturduğu kuvvetin, motosiklet frende yada hareket halinde iken motosiklete etkiyen kuvvetlere dahil olarak, motosikletin dengede kalmasına katkıda bulunduğunu düşünüyorum.
zira debriyaj fren yaptığımda motosikletin kontrolünün zayıfladığını hissederken, gazı kapatıp fren yaptığımda motosikletin daha kontrol edilebilir olduğunu hissediyorum. ancak bunlar psikolojik kanaatler olabilir.
-----------------------------
normal şartlarda yavaşlamak ve hızlanmak için fren kullanmanın çok doğru olmadığını düşünüyorum.
250cc ve üstü motosikletlerin motor güçleri zaten yavaşlayıp hızlanmak için oldukça yeterli. özellikle yavaşlanacak yerlere doğru motor kompresyonunu kullanarak yavaşlamanın ( bağırta bağırta abanmaktan bahsetmiyorum tabi ) ve doğru viteste yeterli çekiş torku varken yavaş olunması gereken yere girmenin ( mesela viraj ) daha doğru olduğunu düşünüyorum.
sürekli aşırı kompresyon yaparak debriyaj balatasına tecavüz etmek elbette oldukça saçma... ama uygun hız ve torklarda uygun viteslerde kompresyonun debriyaj balatasına bir zararı olduğunu pek düşünmüyorum.
bunun gibi konular herhangi bir eğitim alma şansı olmayan bir çok arkadaş için oldukça önemli. yorum ve fikirlerinizi beklerim.
zira, motosikletin mümkün olduğunca doğru tekniklerle, ancak büyük oranda iç güdü ve refleksle sürülmesi gerektiğini düşünüyorum. bilemedim şimdi noluyo