Şimdi arkadaşlar kafam tamamen allak bullak oldu, konuyu okumadan önce nispeten daha netti.
Otomobilden bildiğim üzere,aynı son sürate sahip 4 vites bir araçtansa 6 ileri bir araç, daha seri, daha az yakıt harcayan, vites aralıkları kısa fakat her viteste güzel bir ivmelenme mevcut değilmidir.
Motosikletim CB 125 E, süratten hiç haz duymayan biriyim, fakat serilik aksine tercih sebebim olabilir. Bu doğrultuda son süratim olduğundan bahsedilen ( ben en fazla 85 km/h yaptım o da otobanda )
110-115 km/h son süratimin 90km/h a kadar düşmesine gönül rahatlığı ile razı olabilirm. Fakat dişli değiştirme işlemini yaptırmayı düşünmüyorum, bilginize. Algılamam açısından soruyorum,
Bu doğrultuda duruma tersten yaklaşırsam aşağıdakilerden hangisi veya hangileri yanlıştır
SORU : Son dişliyi büyütürsem yakıtım düşermi ?
CEVAP : Özellikle şehir içerisinde kullanılan bu tür motorlarda yakıtın asıl tüketildiği durumlar kalkış anlarıdır, yani motorunuz ciddi yakıt sarfiyatını kalkış anında yapar.
Hızını almış ve yürümüş bir motor için dişli oranı farkı çok fazla birşey ifade etmez.
Bol dur kalklı trafiği ile meşhur İstanbul' da kalkışı rahatlattığımız (tork) için yakıtımızda bir miktar azalma olabilir.
Ve ortalama son süratiniz olan 70-75 km/h hızda bile 5. vitesi
de verimli bir şekilde kullanabilirsiniz.
SORU : Son dişliyi büyütürsem motor rahatlarmı.
CEVAP : Bkz. yukarıdaki cevap 7 tepe İstanbul da yaşıyorsanız evet, diğer durumlarda ise "hayır" . 3. vites ile gideceğiniz yerde 5. vitesi kullanıyorsanız motoru rahatlatmış olursunuz.
SORU : Son dişliyi büyütürsem hızım düşer mi?
CEVAP : Yokuş yukarı gazlıyorsanız "hayır" bunun dışındaki durumlarda genellikle "evet" hızınız düşer. ( benim kabul edebileceğim bir kriter

)
Ayrıca bolca dur-kalk yaşanan şehir içindeki trafikte, standart dişlisi olan bir makina ortalamada sizden çok daha geç gideceği yere ulaşır.
Anladığım kadarıyla dişli küçültüp son sürattense, süratten hiç haz duymayan şahsım adına Dünya daha güzel bir hale mi gelecek demek bu dişli büyütmek işlemi
Yani tork artacak, serilik artacak, kalkışlar rahatlayacak, yakıt düşecek, son sürat hiç değişmeyecek ( benim son süratim 85-90 km/h üstüne de asla çıkmam ). Böyle birşey söz konusu mudur :cherry:
Bu soru ve cevapların tamamı doğru ise durumu anlamışım demektir, aksi taktirde hafızamı resetleyip, herşeyi sil baştan anamaya çalışacağım