kdzli eyw sağolasın
ben akünün doldurulup doldurulmadığını bilmiyorum yenisinimi alayım bitince
akü bitince çalıştırma şansım yok hep motorcuya sorayım diyorum yamaha bayisinin(nebioğulları) hemen yanındayım
ilk önce şunu belirteyim akü şarjlı pil gibidir,zaten motorun üzerindeyken boşalır ve dolar(marşa basarken deşarj olur,siz yola koyulduğunuzda şarj olur)
akü 2 türlü bitiyor,1.si içindeki plakalar eridiği için akü ömrünü tamamlıyor ve şarj tutmaz hale gelip arızalanıyor.geri dönüşüm kutusuna atın gitsin.
2.si akü şarjdan çok deşarj olduğu için(kısa mesafe sürüp,defalarca marşa basma,farların sürekli açık olması,havaların soğuması..vb) akü zayıflıyor ve marş basamaz hale geliyor.bu durumda söküp dışarda uzun süreli şarja takmak gerekiyor.eğer akü plakaları iyi durumdaysa yeni gibi oluyor.
dışarda şarj işleminden birkaç gün sonra yine sorun yaşarsanız,ya aküde yada şarj sisteminde bir sorun var demektir.
genelde havalar soğumaya başlarken marşa bastığınızda marş motorunun zor döndüğünü farkederseniz,yarın sabah yolda kalmamak için ya bir iki saatlik uzun yol yapın yada aküyü yerinden söküp bi yerlerde uzun süreli şarj ettirin.bu durum sadece x maxlere özgü bir durum değildir,tüm akü sistemli araçlar için geçerlidir.
umarım açıklayıcı olmuştur.kolaygele.