- Motosikleti
- Yamaha Tracer 700
Silindirin üzerindeki boru karter havalandırmasıdır sanıyorum. piston sekmanından kaçan yanmamış benzin artıkları üst kapaktaki yağları zamanla inceltebilir ve biriken nem oksitlenmeye neden olabilir. Bunu engellemek için hava filtresinin oradan bir hortum vasıtasıyla emilen temiz hava buradan PCV (pozitif krank havalandırması) valfi yardımıyla emme manifoltuna verilir ve orada yanması sağlanır. Bu hem çevreyi kirletmemek için de faydalıdır. Katalizor ise hızlandırıcı manasındadır. Eksoz içinde yanmamış gazların yüksek sıcaklıklara çıkartılarak hızla yanması sağlanır ve bu sayede eksoz emisyonları düşer.
---------- Mesaj ekleme zamanı: 13:46 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 12:30 ----------
1. carbon monoxide i carbon dioxide e oksitler: 2CO + O2 → 2CO2
2. Yanmamış hidrokarbonları oksitleri (yanmamış ya da kısmı yanmış yakıtlar) karbon dioksit ve suya çevirir: CxH2x+2 + [(3x+1)/2] O2 → xCO2 + (x+1) H2O (bir yanma reaksiyonu ile)
3 yollu katalitik konvertörler ise
1. Nitrogen oxitleri nitrogen ve oxygen e dönüştürür: 2NOx → xO2 + N2
2. carbon monoxide i carbon dioxide e oksitler: 2CO + O2 → 2CO2
3. Yanmamış hydrocarbon (HC) ları carbon dioxide ve suya dönüştürür. CxH2x+2 + [(3x+1)/2]O2 → xCO2 + (x+1)H2O
---------- Mesaj ekleme zamanı: 13:46 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 12:30 ----------
Araçlarda kullanılan katalitik konvertör ise yüksek ısı ve içindeki bazı elementler (platinyum palladyum ve rodyum) sayesinde bir katalitik reaksiyon oluşturarak gazları başka daha zararsız hallere dönüştürürler. 2 yollu ve 3 yollu modelleri en çok görülen çeşitleridir. Gelişmiş dizel araçlarda daha karmaşık modelleri de mevcuttur.2 yollu katalitik konvertörSilindirin üzerindeki boru karter havalandırmasıdır sanıyorum. piston sekmanından kaçan yanmamış benzin artıkları üst kapaktaki yağları zamanla inceltebilir ve biriken nem oksitlenmeye neden olabilir. Bunu engellemek için hava filtresinin oradan bir hortum vasıtasıyla emilen temiz hava buradan PCV (pozitif krank havalandırması) valfi yardımıyla emme manifoltuna verilir ve orada yanması sağlanır. Bu hem çevreyi kirletmemek için de faydalıdır. Katalizor ise hızlandırıcı manasındadır. Eksoz içinde yanmamış gazların yüksek sıcaklıklara çıkartılarak hızla yanması sağlanır ve bu sayede eksoz emisyonları düşer.
1. carbon monoxide i carbon dioxide e oksitler: 2CO + O2 → 2CO2
2. Yanmamış hidrokarbonları oksitleri (yanmamış ya da kısmı yanmış yakıtlar) karbon dioksit ve suya çevirir: CxH2x+2 + [(3x+1)/2] O2 → xCO2 + (x+1) H2O (bir yanma reaksiyonu ile)
3 yollu katalitik konvertörler ise
1. Nitrogen oxitleri nitrogen ve oxygen e dönüştürür: 2NOx → xO2 + N2
2. carbon monoxide i carbon dioxide e oksitler: 2CO + O2 → 2CO2
3. Yanmamış hydrocarbon (HC) ları carbon dioxide ve suya dönüştürür. CxH2x+2 + [(3x+1)/2]O2 → xCO2 + (x+1)H2O