Çernobil Faciasına Motosikletçi Gözüyle Bakış

Bu siteden haberdar için çok teşekkürler coq hocam. Yaklaşık 2 saattir inceliyorum. İçim karardı. Türkiye'ye kurmak istedikleri reaktörlerin daha güvenli olacağına inanmıyorum. Allah bizi korusun...

Süper Moderatör (BBRR)
trajik resimler.. yıllar sonra olayı ne kadar gerçekçi irdelemiş.. kazanın olduğu yıl liseyi bitirp üniversiteye başladığım yıldı .. kaza ciddiye alınmadı .. radyoaktif bulutlar karadenizde yüklerini boşalttılar .. o zamanın bakanları türk halkını tehlike olmadığına inandırmak için bardak bardak çay içtiler .. sonraki yıllarda o ürünler gömüldü ama biz o çaylarla çok kahvaltı yaptık pasta börek götürdük .. hayatla ölüm arasında ne kadar ince bir duvar var değilmi.. okuduğum en iyi gezi yazılarından biriydi.. Ha unutmadan diyim ben siteye girdim tamamına yakınını okudum

O çay içen bakanın suratı gözümün önünde hala, hiç
inandırıcı bulmamıştım onu, çay içmeyi bırakmıştım
sayesinde ama onun dediklerini yiyenler çoğunluktaydı.
Şimdi Karadeniz kanser ile boğuşuyor ama bu da
reddediliyor ve çoğunluk ikna ediliyor.

önemli ve hassas bir konu paylaşımın için teşekkürler coq

yazı dilini ingilizce yaptım ve butun siteyi baştan aşşaığ okudum yaklaşık 1-2 saattir okuyordum cok etkileyici bir site!

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Arkadaşlar duygulandım yahu.
Ne yalan söyleyeyim topiği açarken 3-5 aklıbaşında yorum gelir mi?
ya da
birileri merak eder de okur mu?
diye endişelenmedim değil.
Fakat endişelerim boşaymış.
:cat:

Çok güzel.

Ben yetkin olduğum bir konu olmadığından nükleer santraller hakkında bir yorum yapmak istemiyorum.
Fakat insanoğlu var olduğundan beri doğaya hükmetmeye çalışmakta.
Artık iş atoma hükmetmeye kadar geldi.
Hatta atom parçalandı zerrelerle uğraşılıyor.
Bunun doğal sonucu olarak ucuz ve temiz enerji kaynaklarının araştırılması, geliştirilmesi ve tehlikesizce kullanılmasına zaten aklı başında hiç kimsenin bir itirazı olacağını sanmıyorum.
Petrol tüccarı olsaydım mutlaka itiraz ederdim ama sadece bir tüketiciyim.:)

Bu konuda ki itirazların ana sebebi, bizim devletin yaptığı işlerin büyük çoğunluğunu yüzüne gözüne bulaştırması nedeniyle olsa gerek.
Aynı sebepten ben de;
Türkiye'de nükleer santral yapılacak muhabbeti duyduğumda geriliyorum.
Hemen bir patlarsa ne olur? sorusu geliyor akla.
Sonuç olarak tartışmaya açık bir konu.
Bilen ve olayın içeriği hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlar tartışsınlar.
Biz de zevkle okuyup bilgi sahibi olalım.(Kendi payıma)
Tabii kavga etmeden.:)

Gazetelerin 3. sayfasında şöyle bir habere konu olmayalım.

Nükleer santral yapılsın mı? yapılmasın mı? tartışamasında, taraflar arasında çıkan kavgada 17 kişi öldü, 32 kişi yaralandı.
Yaralılardan ikisinin durumunun ağır olduğu belirtildi.
:)

Hayırlı muhabbetler dilerim.
Bu arada daha önce fırsat bulamayanlara sitenin her satırını okumalarını şiddetle tavsiye ediyorum.

1 saatten fazla süredir linkdeki siteyi inceliyorum çok üzüldüm ya insan oğlu yaptığı faydalı herşeyin bi zararını dünyaya bırakmadan gitmiyor

call of duty 4 de gördüğüm sahneler (oynayan bilir) çernobilde geçen olayları abartmışlar ama güzel olmuş dedirtmişti bana... lakin o atlıkarınca otel ve köpekleri öldürdüğüm havuzun aynısını aynı fotoğraflarla görünce duygulanmadım değil...

Atom ve nükleer enerji bukadar basit değil. tabi çernobilde...

Bir dikkatimi çeken noktada kıyamet alametleri... Kuran-ı Kerim mealinde aynısını okumasam hadi lan derdim göğe yükselen ateş suların pelin gibi acılaşması... mayalılar engeç 2012 de dünyanın sonu gelecek diyolarda inanmıyodum :salut: keşke kendi motorumla biraz gezebilseydim :salut:

ayrıca bence bu işin altında daha çok iş var rusya ile amerika arasındaki soğuk savaşın gizliden gizliye devam etmesi... ve yeniden alevlenecek boyutta olması... orda gizli bi üs kursam en fazla 5-6 yılda bir manyak bi motorcu uğrar bende gizli çalışmalarımı 10000 yıl boyunca rahatsız edilmeden yaparım...::evil::::evil::::evil:: çok sinsi buldum kendimi...

atomada yapanlarada karşıyım karşıda olacağım... herzaman...

O zamanlar Rusyanin olayi saklamasi cevre ulkelere yaptigi en buyuk kotluk oldu. Her sey o kadar gec ve ustun koru aciklandiki , insanlar olayin ciddiyetini anlayamadi bile.

iş gücü bıraktım gezi yazısını okudum :)
Açıkçası çok etkilendim. Hayalet kasabalar, vahşi hayvanlar, terkedilmiş evlerdeki fotoğraflar...hepsi gizem dolu.. Açıkçası o günleri yaşadım resimlere bakarken.
Vikipedi de kazanın sebebi:
1972’de Ukrayna’daki (O dönem SSCB’nin bir parçasıydı) Kiev’in 140 km kuzeyinde kurulan Çernobil Nükleer Santralı’nda ortaya çıkan kazaya, her biri 1.000 Megawatt (MW) gücünde dört reaktördeki tasarım hataları ile reaktörlerden birinde deney yapmak için güvenlik sisteminin devre dışı bırakılması sonucu oluşan bazı hatalar dizisi sonucunda meydana geldi.

Deneyin yapılacağı 25 Nisan 1986’da önce reaktörün gücü yarıya düşürüldü, ardından da acil soğutma sistemi ile deney sırasında reaktörün kapanmasını önlemek için tehlike anında çalışmaya başlayan güvenlik sistemi devre dışı bırakıldı. 26 Nisan günü saat 01:00’i biraz geçe teknisyenler deneyin son hazırlıklarını tamamlamak üzere ek su pompalarını çalıştırdılar. Bunun sonucunda gücünün yüzde 7’siyle çalışmakta olan reaktörde buhar basıcı düştü ve buhar ayırma tamburlarındaki su düzeyi güvenlik sınırının altına indi. Normal olarak bu durumda reaktörün güvenlik sistemine ulaşması gereken sinyaller de teknisyenler tarafından engellendi. Su düzeyini yükseltmek için buhar sistemine daha fazla su aktarıldı ve saat 01:23’de deneyin fiilen başlatılması için koşulların oluştuğuna karar verildi. Deneyin amacı, reaktörün çalışması ansızın durdurulduğunda, buhar tirbünlerinin daha ne kadar süre çalışmayı sürdüreceklerini ve böylece ne kadar süre acil güvenlik sistemine güç sağlayabileceklerini öğrenmekti. Geri kalan öteki acil güvenlik sinyali bağlantılarını da kestikten sonra türbinlere giden buhar akışı durduruldu. Bunun sonucunda dolaşım pompaları ve reaktörün soğutma sistemi yavaşladı. Yakıt kanallarında ani bir ısı yükselmesi görüldü ve yapım özellikleri nedeniyle reaktör tümüyle denetimden çıkmış oldu. Tehlikeyi farkeden teknisyenler reaktörün durdurulmasını sağlamak amacıyla bütün denetim çubuklarını derhal sisteme sokmaya karar verdiler. Ama aşırı derecede ısınmış bulunan reaktörlerde saat 01:24’te yani deneye başlanmasından bir dakika sonra iki patlama oldu. Bu patlamanın ayrıntıları tam olarak bilinememekle birlikte, denetim dışı bir çekirdek tepkimesinin gerçekleşmiş olduğu anlaşılmaktadır.Üç saniye içinde reaktörün gücü %7’den %50’ye fırladı. Yakıt parçacıklarının soğutma suyuyla karşılaşması, suyun bir anda buhara dönüşmesine yol açtı. Oluşan aşırı buhar basıncı reaktörün ve santral binasının tepesini uçurdu. Reaktördeki zirkonyum ve grafitin yüksek sıcaklıktaki buharla karşılaşması sonucu oluşan hidrojen yanarak bütün santralı ateşler içinde bıraktı.

çernobil faciasının görselleri de çok ürkütücü :pale:

vay be bende okumadan yazdım cizdim :rendeer:

Son düzenleme:
İnsanlar doğa üzerinde denetim kurmaya çalıştıkça dünyanın
yaşanabilirliği giderek azalıyor. Bazıları doğayı tepe tepe
kullanılacak bir mal olarak görüyor ve bedelini herkes ödüyor.
Kızılderili reisin kendilerine toprak satmasını isteyen beyazlara
verdiği cevap çok güzel: "Toprak bizim malımız değil, biz toprakla,
ağaçlarla, ırmaklarla kardeşiz o da tıpkı bizim gibi doğanın parçası,
kardeşinizi satamazsınız".

Nükleer santral tabi ki güzel bir şey kömür ve petrol ile kıyaslandığında hem hacim olarak çok fark var hemde çevre kirliliği açısından ama Türkiye de olucak iş değil bu.

Mantığım Türkler yapamaz edemez demek değil demek istediğim bizim devletimiz bu kadar olgun değil daha nükleer santral yapacak kadar.Ruslarda Çernobilde ucuza gelsin diye 2.kapağı koymamışlar ki bu avrupadaki çoğu santralde var,şimdi ruslar böyle yaptıysa bizdeki zihniyet ne yapar bi tahmin edin inşaat ı ucuza getircez diye neler yaparlar,inşaat ı yapan malzemeden çalar falan...Ayrıca oraya yetkili olarak kim konulacak yine devlet büyüklerinin akrabaları değil herhalde,bilen o konu hakkında bilgili kişiler konulacak ama ilginçtirki onlarda bizde yetişmiyor bile yetişenlerde beyin göçü dediğimizi yapıyor.

Kısacası şimdilik bu zihniyetle yaparsak o santrali daha burda başlarız yanmaya:cat:

Arkadaşlar ;Nükleer santraller gereklidir,
Nükleer enerji bu memleket için gereklidir.
Korkunun ecele faydası yoktur.
Nükleer santrallerin kurulması ve işletilmesi için çok geç kalınmıştır.
Güneş -rüzgar ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarla hes ler ve
ts - ds ile homojen edilerek ülkemiz de kullanılması gereklidir.

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Çernobil hakkında birçok kaynağı inceledim , fotograflarına baktım , belgesellerini izledim ve uydudan coğrafyasını inceledim... O kızıl ormanlar , o yakılan araçların bulunduğu hurdalıklar... Hatta s.t.a.l.k.e.r diye bir oyun vardır , o da çernobilde geçer...
Çernobil konusu çok ilgimi çekiyor , çünkü gerçekten garip bir tarih.
Bir anda yok olan bir şehir. Yerlerde hala çocukların oynadıkları bebekler duruyor.
Lunaparklar bomboş...
Ve hala radyasyon barındırıyor çernobil... Bir yere kadar insana zarar vermiyor radyasyon , fakat sonrası tehlikeli.
Ukraynada gezi varmı diye araştırdım. Fakat somut bir bilgi bulamadım. Kimi diyor ki giriş yasak , kimi diyor gidilebiliyor...
Sanırım sivil girişi yasak olmalı oraya , fakat bir şekilde görmek istediğim bir yer...

Ne de olsa bizim şehre fazla uzak değil, hemen üstümüz...

Tarkovski'nin Stalkerini izledin mi peki :)

Tarkovski'nin Stalkerini izledin mi peki :)

Tarkovski'yi de izledim, ondan esinlenmiş S.T.A.L.K.E.R. - Shadow of Chernobyl'i de oynadım, Call of Duty 4'ü de gördüm. Özellikle Pripyat fotoğrflarında sanki 10 sene önce gittiğim yerin resimlerini tekrar görüyorum gibi hissettim, fazla oyun oynamak iyi değil.

Aynı geziyi yapmak için neler vermezdim...

Çernobil faciasından sonra nükleer enerji karşıtlığı yükselmiştir ancak yine de dünaynın geleceği bu enerjidedir. Artan CO2 emisyon değerleri şimdiden sonun başaldığını göstermekte. Küresel ısınmaya karşı tek çözüm nükleer enerjidir. Rüzgarla güneşle dalgayla dünyanın enerji ihtiyacını karşılamak mümkün değildir. Biyodizel gibi enerji kaynakları teorik olarak havadan aldıkları CO2 yi geri verdikleri için emisyon artışına yol açmazlar fakat yeryüzündeki tüm otomobillere biyoyakıt koyabilmek için bütün tarım alanlarını bu yakıta yönelik mısır soya gibi bitkilere ayrılması gerekmekte. Artan dünya nüfusu nedeniyle biyoljik yakıtlar da bir alternatif olamamaktadır.
Tek çözüm nükleer enerjinin geliştirilmesi ve daha verimli hale getirilmesidir (Dünya uranyum rezervide sandığınız kadar çok değil)

Süper bi yazı coq teşekkürler bütün siteyi okudum.
Türkçe olması çok iyi olmuş gerçekten esrarengiz yerler ve en az 300yıl yerleşim yeri olamıyacak aktif bi tehlike,ne acı...:pale:

Esrarengiz,terkedilmiş kimsesiz ve önceden yaşamın olduğu yerler hep
heyecanlandırmıştır beni o okula,evlere girince ben gezmiş kadar oldum...
Ama 300 yıl daha kimse gitmezse belki bi 10 yıl sonra gezi düzenleriz..:)
Geziyi yapan bayanda çok cesaretliymiş,bugün herkesin cesaret edip gidemiyeciği yerler girmiş..Helal olsun...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar