Oncelikle belirtmem gerekir ki yeminli nukleer santral karsiti degilim. Fakat supelerim surekli ve cok hizli sekilde artiyor cunku;
1. uretilen elektrik ne kadar temiz o tartisilir ama nukleer isinin karistigi hic bir surec temiz degil bence..
arkadaslar bilmiyorum fark ettiniz mi ama son gunlerde ısrarla takip ediyorum Dogus Grubuna (diger bir cok medya kurumuna gore daha ilkeli oldugunu sandigim icin isim verdim digeleri genelde zaten fazla bulasmiyor bu konulara) ait tum medya organlari varsa yoksa İbrahim Tatlıses haberi yapıyor, hic kimse Japonyada son durumu detaylı sekilde yayınlamıyor. En son CNN'den ogrendigim kadariyla ciddi sayida kisi Japon'da kazanin yasandigi bolgede kaderlerine terk edilmis, ve Japonya hukumeti bu konuda net bilgi paylasmadigi icin ABD yardim icin gonderdigi gemilerini daha aciga geri cekiyormus vs. Yani su and cok ciddi bir insanlık drami yasaniyor ve biz sadece 30 sn. haber ile yetiniyoruz. sanirim Dogus Holdin bu iste ciddi bir ihale alacak ve resmen konuyu sogutuyor.
Ayni durum Cernobildede yasanmisti ve hatta konuyu baslatan sitenin 3 veya 4. slaytında, kac kisinin oldugunun su an bile bilinmedigi belirtiliyor.
Bu iki ornek veya kendimce saptamanın nedeni 1. maddedeki fikrin gerekcesini sizler ile paylasmakti.
2. az cok enerji kaynagi olarak komur nedir nasildir bilirim, maden muhendisiyim. sunu belirtmem gerekir ki surekli en kirli olarak alginan (aslında son 10 yıllara kadarda oyle olan) termik santrallerde son yillarda bir cok yenilik soz konusu. bunlarin bir kismi pilot olcekte bir kısmıda konvensiyonel olarak kullanimda.
Ote yandan, bildiginiz gibi her ne kadar cok kaliteli olmasada linyit kaynaklarimiz dikkate deger olcude. Bu yuzden temiz komur teknolojilerin gelistirilmesi, transferi icin harcanacak para sadece enerji ihtiyacimizi degil ulke ozelinde teknolojik bilgi ve birikimimizin artmasini saglayacak ve bunun bizim insanimiz tarafından yapilabilir olmasi sayesinde kapasitemiz artacaktir. Yeni o ozendigimiz ulkelerden biri olmak adina onemli bir adim atmis olacagiz, cunku kendi teknolojimizi kullaniyor olabilicegiz. Bu sadece komur icin degil diger kaynaklar icinde gecerlidir. Yani nukleer bir secenek olabilir ama bence Turkiye icin su anda en dogru secenek olmadigini dusunuyorum.
3. Nisanda temeli atilacak bu proje en az 9-10 sene surecek, bu sure icinde kullanilacak cimentonun, demirin uretimi icin milyarlarca ton CO2 salınacak atmosfere yani bir termik santralden salinandan daha az degil. Ve bu surecte henuz enerji uretemiyor olacagiz. evet bacasindan duman cikmiyor ama surec butun olarak dikkate alindiginda nukleer pazarlandigi kadar temiz bir enerji kaynagi degil
4. Bazi arkadaslar dogal gaz ve petroldeki disa bagimliliktan bahsetmis, peki biz nukleer santralde kullanacagimiz ham maddeyi nereden alacagiz? biliyorunuz deniz suyu ile calismiyor santral, bir ithal hammadde bagimliligindan digerine kayis olacak..
bunlar benim nacizana fikirlerim, umarim bu kadar sıkısık bir donemde, ulkemiz icin daha elzem bir cok konu varken, apar topar vize muafiyeti vb. kolaylıklar icin, secim sovu olarak ve oncesinde ihale dagitarak birilerine "guzellik" yapilmaz.
iyi aksamlar