[hüceyn e cavap]Motorların pek problemi olmuyorki, açıldıktan sonra. Aslında gayet sağlam motorlar. tek kusurları titreşim ve bu titreşimden meydana gelen civata laşke olmalarından kaynaklanan grenaj veya başka yerlerin vızırtı sesleri. Mesala benim motorun kuyruk grenaj kısmından acayip bir zırıltı geliyor. Stop lambasının üst ortasındaki küçük kısım. Titreşimden dolayı laşke olup biraz gevşemiş. Motora gaz verince zırılıtı başlıyor. Söküp japonla yapıştırayım diyorum bir türlü müsait zamanım olmuyor.İki hafta evvel deponun dilinin tam yerine oturmamasından kaynaklanan bir zırıltı vardı. Söküp yerine takmam aslında beş dakikamı bile almadı. Biraz eringeç yapıyor motorlar adamı yahu. Bazen bakkala manava motorla gidesim geliyo.
Birde oturup hesapladım. Benim motora hüceynin motoru gibi modifiye mi yapsam diye. Ama sadece 200 cc lik yaptırmanın bile aslında motora bir faydası yok. Orjinal hali ile modifiyeli hali arasında (orjinal halinden kasıt ön dişlisi 17 lik olunca) aradaki hız farkı en fazla 15-20 km kadar. Buna değmez diye düşünüyorum.Kendimce şöyle bir hesap yaptım.
Giriş oranını 3 çıkış oranınıda 2,56 yapsam (ön dişlinin orjinalini 15likolunca yani) lastiğin boyutunuda değiştirmezsek. motorun arka tekerine aktardığı torku değişmemiş olur.Ancak bariz oranda vites aralıkları uzar. Buda hem şehir içi hem de dışında baya işimize yarar. Şöyleki 6000 devirde 5. viteste 90 km sabit hızla gidebilirsiniz. Ancak bunun için motoru 150cc değil 300 cc yapmam gerektiğini buldum. Buda hem zahmetli hem maddiyatlı vede uzun iş. O yüzden sadece ön dişlinin 17 lik yapılması yeterli buluyorum ben.
Ha ancak 17 lik dişli haricinde başka dişli değiştirmeden motoru 200 cc yaparsanız motoru gücü artacağından yüksek süratler biraz daha kolay varırsınız. Ama buda motorun ömründen yiyeceği için değmez diye düşünüyorum.
Bunlar benim şahsi fikirlerim acaba sizin fikirleriniz ne yönde olurdu. Beyanda bulunursanız sevinirim. şimdiden teşekkürler.