Arkadaşlar aklıma gelen noktalarda bilgileri paylaşmak istiyorum.
- Sistem ECU dan bağımsız kendi ECU su ile aküden elektrik alarak çalışıyor. Motorlar için 2 adet 30amper sigorta, abs beyin için 1 adet 10amper sigorta ile çalışıyor. Bu sayede lastik çapı aynı olan değişik model motosikletlere adapte edilebilir.
- Ana tesisat abs ile alakasız olduğu için abs beyni için gereken elektriği kontak anahtarına giden kablolardan birine bağladım. Böylece kontak açından abs ye de güç gidiyor.
- Benim 600rr ımda göstergede abs ışığı olmadığı için abs tesisatı üzerinden led ışık yardımıyla göstergeye yakın bir yere abs ışığı yerleştirdim. Bu ışık herhangi bir arıza varsa, yada yolunda gitmeyen bişeyler varsa farklı şekilerde yanarak uyarı veriyor. Bunun dışında tüm işlemler bu ışık yardımıyla oluyor. Hata uyarılarılarını silme, abs nin havasını alma vs. birçok şey
- Abs yi servis pozisyonuna getirmek için tesisat üzerinde jumper var. Hata uyarılarını silme, sistemin havasını alma vs. bu jumper kablosu ile oluyor. Eski harddisklerdeki jumper mantığı ile aynı düşünebilirsiniz.
- Kontak ilk açıldığında abs ışığı yanıyor. 10km hıza ulaşıncaya kadar abs sistemi tüm kontrolleri yapıyor. Herşey yolundaysa ışık sönüyor. Değilse ışık farklı şekillerde yanmaya başlıyor. Bu durumda abs tesisatına jumperi takıp kontağı açıp abs ışına bakarak hangi hataya işaret ettiğini servis kitapçığı üzerinden buluyoruz.
- Diyelim ki bir sorun var ve abs çalışmıyor o zaman normal frenler sanki abssiz miş gibi çalışmaya devam ediyor. Yani absnin çalışmaması frenlerin çalışmadığı anlamına gelmiyor.
- Sistemin havasını alma işi söyle oluyor; önce normal yolla sistemin havası alınıyor. Sonra abs valve ve motorunun havası için servis kitapçığında yazan şekilde ve aralıklarla yada sırayla ön ve arka frene basınca hava alma moduna geçiyor.
- 2007 model üzeri 600rr ve 2008 model üzeri 1000rr larda abs olmasa bile abs parçalarını monte etmek için gereken boşluklar önceden düşünülmüş. Hatta şase üzerine vida yerleri bile hazır durumda.
- Son fotoğraf motorumun şu anki halini gösteriyor. Açık alanda değil ama 50mt uzunluktaki atölye içinde alüminyum talaşlarının üzerinde fren yapmayı denedim sorunsuz kaydırmadan durdu. inşallah fırsat bulabilirsem hafta içi birgün açık alandaki test videosunu da paylaşmayı planlıyorum.