Bu da benim honda eğitim merkezi deneyimim.

Merhaba arkadaşlar. Uzun zamandır gitmek isteyipte zamanın uygunsuzluğu,boş yer olmaması sorunlarının ardından bugün bostancıdaki servisle honda fabrikasının yolunu tuttum.

Fabrikaya girerken klasik kimliği ver kartı al sistemi işliyor.Sizi kesinlikle başı boş bırakmıyorlar. Servis eğitim alanına sonra yemekhane ve tekrardan eğitim alanına götürüyor sizi. Yemekhane japonların elinden geçmiş belli yerlerde okları görüyorsunuz. Dışarıda her tarafta çeşit çeşit honda arabalarını görebilirsiniz. Sürekli araçlar geziniyor ancak öyle bir kullanıyorlar ki.. Redline görmeden vites değiştirmiyorlar ve tümseklerde yavaşlamıyorlar. Araçları testmi ediyorlar yoksa araçları sıralamaktan canları mı sıkılmış anlamadım.Neyse biz buraya ne yemek ne de arabalar için geldik o yüzden geçiyorum esas konuya.

Alan beklediğimden küçük çıktı açıkcası. Gerçi kişi sayısı fazla olmadığı için sorun olmuyor. 15 civarıydık sanırsam. İlk 1,5 saat teorik ile geçti. Ben sürekli motosiklet dökümanları okuyan biri olarak benim bildiğim şeyleri anlatacak sanıyordum ama tamamen farklı yerlerden anlattı .Dikkat etmemiz gereken konuları, motosiklet pozisyon,ayakları kullanma vs. anlattı tayfun hocamız. Burada kesinlikle dikkat dağınıklığı yaşamayın o bilgileri motosiklet başında çok düşünüyorsunuz. Devrilen motoru kaldırmayı da öğrendikten sonra motosiklete gitmeye hazırız.(130 kg falan bir motor ancak gerçekten çok ağır geldi bana,dışarıdan göründüğü gibi değil) Tabi öncelikle ekipmanları giydik. Hava hafif yağmurlu olduğundan yağmurluklarıda giyip geçtik motosikletlerin başına.

Artık aksiyon zamanı derken hocanın motoru itin demesiyle 2. şokumu da yaşamış oldum. Motosiklet bizi taşımadan önce biz motosikleti taşıyoruz tam anlamıyla.Bunu park etme çalışması izliyor. Bunu da geçtikten sonra vites çalışması. Orta sehpada sürekli vites değiştirme ile geçen yarım saatin ardından yemek molası verildi.

Yemeğimizi yedik dinlendik tekrardan geçtik motorlara. İlk çalışma araç viteste iken debriyaj ile motosikleti götürme. 2 tur ardından el gaz kolunda kapalı şekilde 2 tur ve son olarak hafif gaz ile kalkış. Tüm bunlar sırasında kesinlikle fren kullanılmıyor durmak ayaklar yardımı ile.

Tüm bu pratikleri geçtikten sonra artık ciddi ciddi sürmeye geldi iş. Pistin bir bölümü slalom geri kalanı köşelerden dönüş olmak üzere sıra halinde motosiklet kullanma. Bu sırada hocaların üzerinde durduğu en önemli şey bakış. Uzunca bir kullanımdan sonra 2. vitese geçildi ve aynı şeyler tekrarlandı. Bakış konusu motosiklet için hayati şeylerden biri bunu anladık.

Aynı şeyleri yapmanın verdiği sıkıntı ile ben limitleri biraz zorlamaya karar verdim. Artık neyini zorluyorsam hayatımda ilk defa motosiklete biniyorum:queen: İşte sonuç:

http://img370.yukle.tc/image.php?id=6010102.JPG
http://img376.yukle.tc/image.php?id=5415103.JPG
http://img376.yukle.tc/image.php?id=5353104.JPG

Memleketlim diye kendimi kenan sofuoğlu sandım herhalde. Dubaların ardından gaz açıp o metali sıyırıp diğer viraja girmeyi düşünmüştüm ki o sarı şerit ilgimi çok çekti ve motosiklet baktığın yöne gider kuralından ön tekeri metale değdirmem ile birlikte yan yattım. Yerdeki iz koruma demirinin izidir.Motosikletten hep düşmeyi merak ederdim öğrenmiş oldum. Gözümde büyüttüğüm kadar değilmiş hatta gayet eğlenceli diyebilirim bacağımdaki ufak morluk dışında. Tabiki bunu korumalara borçluyum. Onlar olmasa sıyrılan dirseklik değil benim derim,asfalta vuran kask değil kafam olacaktı. Pantolonum motosiklet pantolonu olmadığı için tek hasarı ordan aldım. Motosiklet alırsam ilk iş full koruma almak en kalitelisinden. Ama en ucuzundan koruma hiç korumadan 1000 kat daha iyi sanırsam. Benim kullandığım dizlik dizlik bile değildi plastikti ancak yinede koruyor..

Neyse motoru kaldırırken zorlanınca öğrendiğimiz tekniği hatırlayıp tekrardan demir atıma bindim ve parkurda saatlerce çalıştıktan sonra günü bitirdik. Bu gün hiç frene dokunmadan sadece gaz çalıştık..

Yarın 2. gün umarım fotoğraf çekmeyi unutmam. Birde okuduğum makalelerde en son istediğimiz motoru kullanmamıza izin veriyorlarmış diye okudum ancak 2006 da yazılmıştı o konu. Eğer olur ise hocanın cbf 1000 ine göz dikebilirim.

Son olarak size birkaç şey danışmak istiyorum. Daha ilk gün ancak yinede doğrusunu öğrenmek isterim. Virajlara çok yavaşlayarak girmek durumunda kalıyorum ne kadar dışarıdan girsemde. Bunun üstesinden nasıl gelebilirim? Kontra tekniği dışında sadece bakış ile ilgili bir durum mu? Birde motosikleti yatırırken üst tarafım dik kalmaya çalışıyor.Yatırmaktan korkmuyorum gibi şuan ama yatarken yaslanabileceğim bir yer yok gibi geliyor depoyu sıkıyorum ama yetmiyor.. Kullandığımız motosiklet cbf 150. Bu ne kadar benle ne kadar motosiklet ile alakalı?

Şimdiden teşekkürler:cat:

Bende 2. kuru almıştım bu sene 12 şubattı sanırım..cbf 150 gayet güzel yatıyorr..orda korkmaya gerek yok limitleri zorlaa..ben bikaç kez pegleri yere sürttüm bikaç kezde sol ayagım vitesin altında oldugu için yere degdi..gayet keyifli oluyorr..kendi motorumu yatıramıyorum o kadar :D

Güzel bir deneyim olmalı sizin için, ben de GS1 e gitmiştim, en sonunda cbf 500 kullandırmışlardı 2 tur. Bir de honda today i özel olarak denemek için tayfun hocanın başının etini yemiştim :mrgreen:

honda nın verdiği eğitim standart eğitim. her katılımcı aynı eğitimi alıyor. kursa 15 kişi kabul ediliyor ve 15 kişi için yeterli alan mevcut.

kursta anlatılanları uygulamaktan çekinme ve uygula. Tayfun hocanın bir lafıdır " yan bina yedek parça dolu size bişey olmasın " .

sabah sandviçler geliyormu hala, onlarda süperdi.

çok faydalı bir yazı. devamını bekliyoruz. bir de fiyatlar ve nereden nasıl başvurabilecğeimizi yazsan tam olacak.

motoru yatırma konusunda; benim scooterı hiç bir yerden destek almadan yatırabiliyorum. kendine güven, orada korkma bir şey olmaz. koruma demirin var ve ful koruma giyiyorsun. orada iyice alışırsan sonrasında daha da rahat edersin.

@baris4444
Benimde üniversite dolayısı ile istanbulda olmamdan fırsat ile gittim. Ancak 2 gün çok bir süre değil ne kadar uzak olsada gelinebilir. haftasonu tatili gibi düşünebilirsiniz.

@erimozel
o today siyahmıydı? ön tarafta duruyor hala biraz paslanmış vaziyette ama..

@abolgi
Hoca şuan dönüşte bakışa odaklanmış durumda pek yatırma konusuna değinmedi. Yarın belki üstüne düşebilir.
İçerdeki dolapta sandwichler vardı ama dediğiniz onlarmı bilmiyorum ekstradan gelmedi.

Bu arada ne çok mem e katılan varmış. Honda güzel iş yapıyor valla. Deneyim kazanır kazanmaz GS2 ye kaydımı yaptıracağım..

---------- Mesaj ekleme zamanı: 22:23 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 22:18 ----------

Kurs ücreti 280 tl güvenli sürüş 1 için.2 gün sürüyor. 1. gün teorik ve yukarıda anlattığım şekilde pratik. 2. gün tamamen motosiklet üstünde geçiyor.

Ulaşım bostancı dan 7:55 te ve taksimden 7:30 da servis var.

http://www.honda.com.tr/m_takvim.aspx

yukarıda eğitim tarihlerini verdim ancak hafta sonu elinizi çabuk tutmanız gerekiyor yer bulmak çok sorun.

http://www.hondamotosiklet.com/HondaReservation/user/EduSchedule.aspx

bu linktende kayıt olabilirsiniz.

ekleme: Benim sorunum motoru yatırmakla değilde daha çok motoru nasıl yatırmam gerektiğini bilmememden kaynaklanıyor sanırsam.

Son düzenleme:
ben de gs1 ve gs2 ye katıldım.gs1 sonunda cbf 500, gs2 sonunda da cbf 1000 kullandım:p ,isteyenlere vidioyu faceden mail atabilirim. inanılmaz keyifliydi. gs3 ede gidicektik zaman bulamadım:(

@baris4444
Benimde üniversite dolayısı ile istanbulda olmamdan fırsat ile gittim. Ancak 2 gün çok bir süre değil ne kadar uzak olsada gelinebilir. haftasonu tatili gibi düşünebilirsiniz.

@erimozel
o today siyahmıydı? ön tarafta duruyor hala biraz paslanmış vaziyette ama..

@abolgi
Hoca şuan dönüşte bakışa odaklanmış durumda pek yatırma konusuna değinmedi. Yarın belki üstüne düşebilir.
İçerdeki dolapta sandwichler vardı ama dediğiniz onlarmı bilmiyorum ekstradan gelmedi.

Bu arada ne çok mem e katılan varmış. Honda güzel iş yapıyor valla. Deneyim kazanır kazanmaz GS2 ye kaydımı yaptıracağım..

---------- Mesaj ekleme zamanı: 22:23 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 22:18 ----------

Kurs ücreti 280 tl güvenli sürüş 1 için.2 gün sürüyor. 1. gün teorik ve yukarıda anlattığım şekilde pratik. 2. gün tamamen motosiklet üstünde geçiyor.

Ulaşım bostancı dan 7:55 te ve taksimden 7:30 da servis var.

http://www.honda.com.tr/m_takvim.aspx

yukarıda eğitim tarihlerini verdim ancak hafta sonu elinizi çabuk tutmanız gerekiyor yer bulmak çok sorun.

http://www.hondamotosiklet.com/HondaReservation/user/EduSchedule.aspx

bu linktende kayıt olabilirsiniz.

ekleme: Benim sorunum motoru yatırmakla değilde daha çok motoru nasıl yatırmam gerektiğini bilmememden kaynaklanıyor sanırsam.

Dönmek istedin tarafa kontra bas.Yani sağa döneceksen gido sola doğru bas.

Dönüşün içine doğru bak,yanlız yatış esnasında diyelimki yatışa başladın ve dönüyorsun ve karşıdanda kendi şeridinde bir araç fark ettin,işte bu anda motor birden yatmak istemez sanki beton dökme duvar gibi sana direnir.

Aslında direnmez sen kendin araca bakışlarınla kitlenince ''dirseklerini-peglere basıncını-dizlerini ve karnını sıkıp nefesini kitlersin'' İşte ozaman motor ne yata nede döner.

Dönüşte en başta kendine güven buda bolca pratikle mevcuttur-dönüş esnasında kendini kasma,dirseklerini serbest bırak,elciklerini sıkma,peglere doğru basınçı uygula,dönüşün dışındaki dizini açma, dönüşün içindeki dirseğini içeride sakla,dönüş esnasında selenin ne gerisinde nede ilerisine kendini bırakma,dönüşün içindeki hayali çizdiğin hatta bak,dönüş esnasında eğerki dönüşe doğru başladığında motor yağ gibi virajını aldığı zaman;şöyle bir hisse kapıla bilirsin ''vay beee demekki dedikleri kontra -döneceğin yöne bak vs.vs. buymuş amma keyifli oluyormuş'' dediğin anda birdahaki virajda farkına varmadan virajın içinde gaz açmaya başlarsın.

İşte o vakit işler yolunda gitmediğinde büyük bir adrenalin patlaması yaşarsın, buda alışkın olmadığın birşeydirkiii daha sonraki virajlarda herzaman korkarsın ve bildiğin halde acemilik çekersin üstünden atmasına biraz uzun sürebilir.

Elinize sağlık gerçekten benim için altın değerinde bu bilgiler. Yazması kolay uygulaması zor bir olay ne yazık ki bunlar. 1 kere yapınca dünyanın en kolay şeyi gibi geliyor insana ama önemli olan o 1 kereyi yapabilmek. İnanın o parkuru bugün 50 kere geçtiysem gün içinde kafamda 200 kere geçmişimdir.

Şu hacıyatmaz vücudu yatırabilirsem olay tamamdır..

Kusura bakmayın arkadaşlar anca yazabiliyorum memlekete gitmiştim nete giremedim.

2. gün sürekli motosiklet tepesinde geçti. Önceki gün olan parkuru önce 1. sonra 2. viteste geçerek ısındık.Sırada frenler vardı. Düz yolda 2. vitese alıp sonra durmaktı amaç. Bu kadar kolay görünen bir olayda yanlış ayakla durmaktan tut motoru stop ettirmeye kadar birsürü yanlışımız oldu. Daha sonra slaloma başladık ki tüm grup olarak faciaydık. Defalarca dubaları devirdikten sonra hocalarımızın ikiside motosiklet tepesinde dubaları düzeltiyordu.Hatta ufuk hocanın hızla gelip dubayı yere koyduktan sonra dubanın devrilmesi gülüşmelere sebep oldu.

Bir ara kafamı kaldırdığımda kaosun içinde düzeni gördüm. Hocalar aralardan geçiyor, düşen arkadaşlar sıraları bozuyor geri kalanımız parkuru tamamlamaya çalışıyordu. En dikkatimi çeken ise tayfun hocanın bir arkadaşımızın motosikletine arkadan hafifçe vurması idi. Tabiki hocamızın suçu yoktu arkadaşımız biraz mehter marşı misali 2 ileri bir geri gittiğinden kaynaklanmıştı hocamızda acele davranmak durumundaydı arkadaki öğrenciler yüzünden ancak önemli bir ders verdi bu olay. Sen nekadar iyi bilirsen bil karşı taraf yüzünden kaza yapabiliyorsun.

En son çalışmamız bayır yukarı çıkmaktı ki araba kullanıcısı olarak feci zorlandım debriyaj gaz ayarında.

Sıra geldi cbf 500 kullanmaya. Bilerek en sona bıraktım kendimi rahat rahat süreyim diye. Bu arada orda tanıştığım bir arkadaşta hatıra fotoğrafı istiyordu bende seni çekeyim sende beni çekip videoyu yollarsın demiştim. Hatta arkadaşın hoca ile arasında enteresan bir muhabbet geçiyor videoda. Bir bakıma da motosikletin aslında gençlerin arasındaki gelip geçici bir tutku değil her yaştan insanın kanını kaynatan kimilerine göre şeytan icadı kimine göre özgürlüğün anahtarı olduğunu kanıtlıyor. Ordaki tek 20 yaşındaki insan bendim.

İşte video:
http://www.youtube.com/watch?v=IycK4IX93G4

Bunlarda eğitimden resimler

not: Videoda eğer yanlışım varsa söyleyin düzelteyim. Gerçi motosiklet kullanmadaki 2. günümdü. Bu arada motosiklet durduktan sonra niye boş boş kadranlara bakıyor acaba diye düşünenler vardır muhakkak ben bile ilk izlediğimde söyledim. Motosiklet durdurma sırasında atladığım birşey varmı diye kontrol ediyordum :)

Son düzenleme:
Kadranlara, debriyaj koluna, vites koluna bakman, sürdükçe azalacaktır, yıllar yıllar önce (senin yaşın kadar önce, yaşlanmışız bunu farkettim :salut: ), ilk mobiletimde sürekli göstergeye bakmamdan dolayı at arabasına girmişliğim vardır, her yeni motorda o bakış oluyor, trafikte sonra alışıyorsun göz atıp yola bakmaya :)

Allah için biri bana şu kontra olayını anlatsın kafam almıyo, arabada arka kayarken bastığımız kontrayla aynı şey mi yoksa motosiklette farklı bir tabir mi??!?!?!?! sağa dönerken sola kontra bas ne demek her virajda yanlıyor muyuz biz, mantığa aykırı, sağa dönerken sola çevirmek noluyo kabak gibi patlarsın yere

bilmediğimden soruyorum görsel destekli anlatırsanır memnun olurum

@draggy

yok benim durum farklı biraz yolda giderken bakmıyorum sadece durduktan sonra kafamdan kontrol ederken vites boştamı vs boş boş görmeden bakmışım oraya :)

@sedici
http://www.youtube.com/watch?v=FWb3lGjF928&feature=player_embedded

Şöyle bir video buldum ingilizce. Senin dediğin kısa dönmek için sanki bir kutunun etrafından döner gibi önce sola kırdıktan sonra sağa yatmak değil, virajda sağa dönerken sağ elle elciği ittirmek sanırsam. Tabiki çok acemiyim ancak anladığım kadarı ile iki farklı countersteering adıyla geçen olay var.

kardeşim sağol bu ve benzeri birkaç videodan kontranın zamanlamasını ve amacını anladım şimdi sıra mantığını kavramakta, nasıl oluyor da o ön lastik kayıp LAP diye yeri öpmüyor bu adamlar

zannedildiği kadar tehlikeli bir hareket değil. deneyerek daha iyi kavrarsın. çok hızlanmadan 30km nin üstü bir hızda döneceğin taraftaki gidonu hafifçe iterek ne demek istendiğini anlarsın. Bu hareket motoru döndürmek için değil yatırmak içindir. gidonu sağa çevirirsen(solo tarafını iterek) motorun alt kısmı (tekerlekler) gittiğin eksenin sağına doğru yönelir. sen aynı noktada kalacağın için motor sola yatar.
Ben 30000 km bunu bilmeden kullandım. Hiç de eksikliğini hissettiğim bir teknik değildir
Zira benim motosiketim 120 kg, ben 85 kg. Fakat acil durumlarda, hızlı manevra yapmak gerektiğinde işe yarayan birşey.

@ sedici
hocam durum şöyle; motor bir virajdan dönerken dışarı doğru merkezkaç kuvvetine maruz kalır. bunu dengeleyip savrulmamak için amaç motoru iç tarafa doğru yatırmaktır ki, ağırlık merkezine doğru kuvvet kayması olsun ve dönüş gerçekleşsin denge kaybı olmadan.

işte burada hızla giden bir motoru kendi kuvvetimizle yatıramayacağımız için kontra uygulanıyor. motorun ön tekerinin hizasını ters yöne bozmak gibi aslında. çelme takmak diyelim hatta, motoru yatırmak için motorun ağırlığından faydalanmak bu. yani olay motorun dengesini bozmak aslında senin dediğin gibi bir bakıma, ama merkezkaç kuvvetinden dolayı motor düşmüyor aksine dengeleniyor.

ki bence sen de bunu refleks olarak yapıyorsundur ama farketmemişsindir.

ha bu arada ön lastik kayması demişsiniz. eğer kayacak lastikle yapılırsa zaten çok sakat bir durum ortaya çıkar bence :p

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar