- Motosikleti
- Regal Raptor Pilder 250
- Konu Yazar
Merhabalar Arkadaşlar,
Uzun süredir buralarda yoktum, tekrar geleyim dedim
Daha önceden Pilder 125 hakkında bir konu açmıştım, o zamanlar henüz motora sahip değildim ama elimden geldiğince araştırıp bilgi paylaşmaya çalışmıştım. Pilder 250 haberi gelince biraz bekledim ve sonunda doğru zamanda doğru motosikleti aldığımı düşünüyorum
Pilder 250 Nesiller Hakkında
Pilder 250’de 3 nesil üretim bulunuyor:
2 ve 3. nesilde küçük kozmetik farklar da mevcut.
Tasarım Konusu
Birçok YouTube kanalında “abi çok şekil yaaa” tarzı yorumlar bolca var
Ben o tarafta çok takılan biri değilim açıkçası. Gözüme hoş geliyorsa, benim için yeterlidir. Bu motor da bence kendi segmentinde gayet tatmin edici görünüme sahip 
Mekanik İşleyiş ve Kronik Hatalar
Çok uzun yol yapmadım ama yapanların yorumlarını da takip ediyorum.
Şu ana kadar okuduğum ve gözlemlediğim kadarıyla:
Bunlar haricinde yaygın ve net bir kronik problemle çok karşılaşmadım. Kullanıyorum diye övecek değilim, neyse o
Şanzıman – Vites Konusu (Başıma Gelen Olay ve Çözümü)
Pilder 250’de en çok konuşulan konulardan biri kesinlikle vites geçişleri. Ben de birebir yaşadığım için net söyleyebilirim.
Ön Bilgi: Motor bloğunda, yağ tapasının yanında SAE 10W-40 ibaresi yazıyor. (Burası çok dikkat edilmesi gereken bir noktaymış, kaçırmışız...)
Benim yaşadığım sorunlar:
Buradaki kritik nokta:
Motosikletlerde kullanılan ıslak debriyaj sistemi, motor yağı ile birlikte çalışır. Yani yağ sadece motoru değil, debriyaj balatalarını da direkt etkiler.
Bu yüzden sadece viskozite değil, yağın tipi de çok önemli.
Genel deneyim ve araştırmaya göre:
Bu konu teknik olarak “Anti-Clutch Slippage” (debriyaj kaydırma önleme) olarak geçer. Yağ çok kaygan olduğunda (viskozite durumları dahil) balatalar tutunamaz, uyumsuz olduğunda ise tam ayrılma gerçekleşmez.
Ben kendi motorumda yağ değişimi sonrası ciddi fark gördüm. Debriyaj hissiyatı ve vites geçişleri bariz şekilde düzeldi
Ek olarak önemli bir detay: Debriyaj ayarı
Kol tamamen sıkar sıkmaz ayırmamalı. Kolun yarısı kadar da boşluk olmamalı...
Yaklaşık 0.5 – 0.7 cm boşluk olması gerekiyor.
Yanlış ayarda:
Ek Bilgi: SAE (Society of Automotive Engineers), motor yağlarının viskozite sınıflandırmasını belirleyen standarttır. 10W-40 ifadesi, yağın sıcak ve soğuk koşullardaki akışkanlığını ifade eder.
Öneri ve içeriğe göre denediğim ve net sonuç aldığım yağ: ELF Moto 4 Road 10W-40 (Synthetic Based)
Debriyajdaki kararsızlık ve sertlik ilk kullandığım andan itibaren neredeyse tamamen ortadan kalktı.
Genel Yorum
Ben kendi adıma kullanırken rahatsız değilim. Sonuçta bir cruiser kullanıyorum, karakteri belli bir motor.
Top speed gibi bir beklentim yok (zamanında supersport da kullandım). Bu motoru tarzını bilerek kullandığınızda keyifli bir makine olduğunu düşünüyorum
Soru, görüş ve yorumlarınızı beklerim
Uzun süredir buralarda yoktum, tekrar geleyim dedim
Daha önceden Pilder 125 hakkında bir konu açmıştım, o zamanlar henüz motora sahip değildim ama elimden geldiğince araştırıp bilgi paylaşmaya çalışmıştım. Pilder 250 haberi gelince biraz bekledim ve sonunda doğru zamanda doğru motosikleti aldığımı düşünüyorum
Pilder 250 Nesiller Hakkında
Pilder 250’de 3 nesil üretim bulunuyor:
- 1. nesil (2022-2023): Mavi LED ekranlı, daha klasik tasarım
- 2. nesil: Tasarım güncellenmiş, hayalet ekran kullanılmış
- 3. nesil: Bunlara ek olarak ABS eklenmiş
2 ve 3. nesilde küçük kozmetik farklar da mevcut.
Tasarım Konusu
Birçok YouTube kanalında “abi çok şekil yaaa” tarzı yorumlar bolca var
Mekanik İşleyiş ve Kronik Hatalar
Çok uzun yol yapmadım ama yapanların yorumlarını da takip ediyorum.
Şu ana kadar okuduğum ve gözlemlediğim kadarıyla:
- Oksijen sensörü (temizlenip takılıyor ya da değiştiriliyor)
- Konjektör (genelde sıvı teması veya elektronik kaynaklı – biraz şans işi)
Bunlar haricinde yaygın ve net bir kronik problemle çok karşılaşmadım. Kullanıyorum diye övecek değilim, neyse o
Şanzıman – Vites Konusu (Başıma Gelen Olay ve Çözümü)
Pilder 250’de en çok konuşulan konulardan biri kesinlikle vites geçişleri. Ben de birebir yaşadığım için net söyleyebilirim.
Ön Bilgi: Motor bloğunda, yağ tapasının yanında SAE 10W-40 ibaresi yazıyor. (Burası çok dikkat edilmesi gereken bir noktaymış, kaçırmışız...)
Benim yaşadığım sorunlar:
- Boşa geçme zorlaşıyordu
- 3. viteste garip tepkiler vardı
- Yüksek viteste sorun yok ama vites düşürürken debriyaja basmama rağmen vites bırakmıyordu
Buradaki kritik nokta:
Motosikletlerde kullanılan ıslak debriyaj sistemi, motor yağı ile birlikte çalışır. Yani yağ sadece motoru değil, debriyaj balatalarını da direkt etkiler.
Bu yüzden sadece viskozite değil, yağın tipi de çok önemli.
Genel deneyim ve araştırmaya göre:
- Tam sentetik ve bazı yarı-sentetik yağlar bazı durumlarda;
debriyaj kaydırma, sert ve kararsız vites geçişlerine sebep olabiliyor.
- Mineral ağırlıklı / sentetik bazlı (semi-synthetic) yağlar ise;
daha stabil kavrama ve daha net vites geçişleri sağlıyor..
Bu konu teknik olarak “Anti-Clutch Slippage” (debriyaj kaydırma önleme) olarak geçer. Yağ çok kaygan olduğunda (viskozite durumları dahil) balatalar tutunamaz, uyumsuz olduğunda ise tam ayrılma gerçekleşmez.
Ben kendi motorumda yağ değişimi sonrası ciddi fark gördüm. Debriyaj hissiyatı ve vites geçişleri bariz şekilde düzeldi
Ek olarak önemli bir detay: Debriyaj ayarı
Kol tamamen sıkar sıkmaz ayırmamalı. Kolun yarısı kadar da boşluk olmamalı...
Yaklaşık 0.5 – 0.7 cm boşluk olması gerekiyor.
Yanlış ayarda:
- Tam ayırmama
- Sürekli yarım kavrama
- Uzun vadede aşınma
Ek Bilgi: SAE (Society of Automotive Engineers), motor yağlarının viskozite sınıflandırmasını belirleyen standarttır. 10W-40 ifadesi, yağın sıcak ve soğuk koşullardaki akışkanlığını ifade eder.
Öneri ve içeriğe göre denediğim ve net sonuç aldığım yağ: ELF Moto 4 Road 10W-40 (Synthetic Based)
Debriyajdaki kararsızlık ve sertlik ilk kullandığım andan itibaren neredeyse tamamen ortadan kalktı.
Genel Yorum
Ben kendi adıma kullanırken rahatsız değilim. Sonuçta bir cruiser kullanıyorum, karakteri belli bir motor.
Top speed gibi bir beklentim yok (zamanında supersport da kullandım). Bu motoru tarzını bilerek kullandığınızda keyifli bir makine olduğunu düşünüyorum
Soru, görüş ve yorumlarınızı beklerim