Pilder 250 İnceleme: Kronikler, Yağ Seçimi ve Vites Problemi Çözümü

Motosikleti
Regal Raptor Pilder 250
Merhabalar Arkadaşlar,

Uzun süredir buralarda yoktum, tekrar geleyim dedim 🙂

Daha önceden Pilder 125 hakkında bir konu açmıştım, o zamanlar henüz motora sahip değildim ama elimden geldiğince araştırıp bilgi paylaşmaya çalışmıştım. Pilder 250 haberi gelince biraz bekledim ve sonunda doğru zamanda doğru motosikleti aldığımı düşünüyorum 👍

Pilder 250 Nesiller Hakkında

Pilder 250’de 3 nesil üretim bulunuyor:

• 1. nesil (2022-2023): Mavi LED ekranlı, daha klasik tasarım
  • 2. nesil: Tasarım güncellenmiş, hayalet ekran kullanılmış
  • 3. nesil: Bunlara ek olarak ABS eklenmiş

2 ve 3. nesilde küçük kozmetik farklar da mevcut.

Tasarım Konusu

Birçok YouTube kanalında “abi çok şekil yaaa” tarzı yorumlar bolca var 🙂Ben o tarafta çok takılan biri değilim açıkçası. Gözüme hoş geliyorsa, benim için yeterlidir. Bu motor da bence kendi segmentinde gayet tatmin edici görünüme sahip 👍

Mekanik İşleyiş ve Kronik Hatalar

Çok uzun yol yapmadım ama yapanların yorumlarını da takip ediyorum.

Şu ana kadar okuduğum ve gözlemlediğim kadarıyla:
  • Oksijen sensörü (temizlenip takılıyor ya da değiştiriliyor)
  • Konjektör (genelde sıvı teması veya elektronik kaynaklı – biraz şans işi)

Bunlar haricinde yaygın ve net bir kronik problemle çok karşılaşmadım. Kullanıyorum diye övecek değilim, neyse o 🙂

Şanzıman – Vites Konusu (Başıma Gelen Olay ve Çözümü)

Pilder 250’de en çok konuşulan konulardan biri kesinlikle vites geçişleri. Ben de birebir yaşadığım için net söyleyebilirim.

Ön Bilgi: Motor bloğunda, yağ tapasının yanında SAE 10W-40 ibaresi yazıyor. (Burası çok dikkat edilmesi gereken bir noktaymış, kaçırmışız...)

Benim yaşadığım sorunlar:
  • Boşa geçme zorlaşıyordu
  • 3. viteste garip tepkiler vardı
  • Yüksek viteste sorun yok ama vites düşürürken debriyaja basmama rağmen vites bırakmıyordu
Yani kısacası debriyaj tam ayırmıyordu. Lise ve Üniversitede Kimya ve Fizik temelli bir bölümü bitirdiğimden (İklimlendirme ve Soğutma) araştırma yapıp, benzer sorunu yaşayan arkadaşlarımdan da fikir alıp konuları masaya yatırdıktan sonra sorunun büyük kısmının yağ ve debriyaj ayarı kaynaklı olduğunu fark ettim.

Buradaki kritik nokta:

Motosikletlerde kullanılan ıslak debriyaj sistemi, motor yağı ile birlikte çalışır. Yani yağ sadece motoru değil, debriyaj balatalarını da direkt etkiler.

Bu yüzden sadece viskozite değil, yağın tipi de çok önemli.

Genel deneyim ve araştırmaya göre:
  • Tam sentetik ve bazı yarı-sentetik yağlar bazı durumlarda;
    debriyaj kaydırma, sert ve kararsız vites geçişlerine sebep olabiliyor.

• Mineral ağırlıklı / sentetik bazlı (semi-synthetic) yağlar ise;
    daha stabil kavrama ve daha net vites geçişleri sağlıyor..
Tabii burada olmazsa olmaz: JASO MA2 uyumu (ıslak debriyaj için şart)

Bu konu teknik olarak “Anti-Clutch Slippage” (debriyaj kaydırma önleme) olarak geçer. Yağ çok kaygan olduğunda (viskozite durumları dahil) balatalar tutunamaz, uyumsuz olduğunda ise tam ayrılma gerçekleşmez.

Ben kendi motorumda yağ değişimi sonrası ciddi fark gördüm. Debriyaj hissiyatı ve vites geçişleri bariz şekilde düzeldi 👍

Ek olarak önemli bir detay: Debriyaj ayarı
Kol tamamen sıkar sıkmaz ayırmamalı. Kolun yarısı kadar da boşluk olmamalı...
Yaklaşık 0.5 – 0.7 cm boşluk olması gerekiyor.

Yanlış ayarda:
  • Tam ayırmama
  • Sürekli yarım kavrama
  • Uzun vadede aşınma
gibi problemler oluşabiliyor.

Ek Bilgi: SAE (Society of Automotive Engineers), motor yağlarının viskozite sınıflandırmasını belirleyen standarttır. 10W-40 ifadesi, yağın sıcak ve soğuk koşullardaki akışkanlığını ifade eder.

Öneri ve içeriğe göre denediğim ve net sonuç aldığım yağ: ELF Moto 4 Road 10W-40 (Synthetic Based)

Debriyajdaki kararsızlık ve sertlik ilk kullandığım andan itibaren neredeyse tamamen ortadan kalktı.

c7f4tl1.jpeg

Genel Yorum

Ben kendi adıma kullanırken rahatsız değilim. Sonuçta bir cruiser kullanıyorum, karakteri belli bir motor.

Top speed gibi bir beklentim yok (zamanında supersport da kullandım). Bu motoru tarzını bilerek kullandığınızda keyifli bir makine olduğunu düşünüyorum 👍

Soru, görüş ve yorumlarınızı beklerim 🙂

Motosikleti
Regal Raptor Pilder 250
Teşekkürler, daha iyileri sizin olsun

ELF Yağlarını CBR125R'da kullandım ilk çalışmada yani motor soğukken debriyajlar şıkır şıkr geçmiyordu Motul kullanırken ama ELF kullanınca daha hızlı şıkır şıkır hale gelmeye başladı ama Motul yerine tercih edebileceğimi düşünmüyorum

Motosikleti
Regal Raptor Pilder 250
ELF Yağlarını CBR125R'da kullandım ilk çalışmada yani motor soğukken debriyajlar şıkır şıkr geçmiyordu Motul kullanırken ama ELF kullanınca daha hızlı şıkır şıkır hale gelmeye başladı ama Motul yerine tercih edebileceğimi düşünmüyorum

Motul 7100 tam sentetik yağ kullanmıştım bir yetkili serviste... Normalde böyle bir yağ bu makinenin görebileceği en iyi yağlardan biri ama mevzu ne yazık ki öyle olmuyor... Daha kötü olduğunu, boşu bulmak için işkence çektiğimi, motorun iyice ısındıktan sonraki süreçlerin de kan ter içinde geçtiğini (boşa almak için bir ileri bir geri ittirmek) bilhassa da belirtmek isterim :) (ki geçmişteki motosikletlerime Motul ve Ipone'den başka yağ değdirmeyen biri olarak) Bu makine mineral oranı yüksek, ıslak karterde güzel tutunma sağlayacak ve debriyaj sistemi üzerinde güzel bir film oluşturacak bir yağ tipini seviyor... Bu özellikleri de genelde mineral oranı yüksek, sentetik bazlı yada iyi desteklenmiş yarı-sentetik yağlar kabul görüyor...

Motul'den yürünecek olursa sanırım Motul 3000, 5100 gibi mineral oranı yüksek yağlar, Putoline'nin yarı sentetik yağları, Liqui Moly'in Basic Street serisinden tercih edilebilir, Brava'nın da 6000T serisi yarı sentetik olabilecek mineralli yağı (Emin değilim bundan, teknik verilerine ulaşamadım) olabilir sadece...

Motul'ün de orijinalini bulmak ciddi anlamda da challenge gibi olmaya başladı bu aralar :) Ona da güvenmek, inanmak ciddi ciddi sorun haline geldi..

Yorumunuz için teşekkür ederim ama bu süreç yine yağ - motosiklet uyumu arasında günlük kontrollerimle devam edecek :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar