Zontes bugün var yarın yok. Boşuna milletin aklını çelmeyin ::angry2::
3 yıl kadar önce CFmoto 650TK model numaralı motosiklet ile ilgileniyordum, o dönemde de fiyat 12000 TL civarında; kime söylesem benzer yorum ile karşılaştım. "CFMoto nedir aaabi, alınır mı aaabi, bugün var yarın yok aaabi". Nihayetinde ekonomik gerekçeler ile yine o dönem aynı yorumlara maruz kalan Benelli marka bir motosiklet almak durumunda kalmıştım.
Fakat şimdi her iki motosiklet markasının da geldiği statü belli. Çok iyi motorlar üretir, çok vahim motorlar üretir tartışılır. Fakat ne satın aldığım model için pişman oldum ne de arzu ettiğim markanın kullanıcıları şimdi ah vah diyorlar. Her sektör ve her ürün için maalesef sizin gibi Vestel reklamında oynayan kemerinde cep telefonu kılıflı amca misali yorum yapanlar oluyor. Belli bir dayanakları olmadan, yalnızca ilk kez duymanın beraberinde detaylı bir inceleme yapma zahmetinin ağır gelmesinden olduğunu düşünüyorum.
Bu yerden yere vurduğumuz Çin markaları olmasaydı ve dünya piyasasını bu kadar kavurmasalardı belki de 125,250 cc Japon motosikletlerini buralarda görmek hayal olurdu. Belki bilmiyor olabilirsiniz fakat belli bir döneme kadar 650 CC altında Honda'nın dahi herhangi bir modeline erişmek bir hayaldi. Çinli markaların tercihe müsait olmalarına ve Japon markalarına ket vurmaları ile piyasa biraz son kullanıcı lehine şekillendir.
Zontes markası, gerçekten de çok kötü motosiklet üretiyor olabilir. Fakat Mondial ya da Regal'den daha mı kötüdür? Asya Motor'dan daha mı verimsizdir? CF'den daha mı pahalıdır? Servisleri Kanuni'den daha mı bilgisizdir?
Her yeni marka, böyle adımlarla yaygınlaşır. Pazarlar kendisini, belki iyi fiyat verir belki tatmin etmez. Ancak ortada bir mamül vardır, bir incelemek, bakmak gerek. "benim arkadaş almış, 200 görüyor ibre", "bende bajaj var lanet olsun, servisler çok kötü", "bizim enişteye köyde cin musallat olmuş" gibi kulaktan doldurulan ve doğru olması ihtimali %50 olan bilgilerle yargılarda bulunmak biraz adaletsiz geliyor bana.
Zontes alır mıyım? Şu anki şartlarım gereği düşünmem bile. Fakat iyi mi, kötü mü yorumumu yapmak için en azından 1 metre mesafeden bir görmem gerektiğini düşünüyorum. Aslında insanların aklını çelmek, tam olarak bu oluyor. Çok sevdiğim bir alıntı var:"bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olmak". Milli ve yerli davranışımız. Daha dikkatli yön vermek gerek tanımadığımız insanlara.