Zincir Yağlama Konusunda Tavsiye

Herkese selam,

İlk defa bir motosiklet satın aldım ve zincir bakımı konusunda tecrübeli arkadaşlardan tavsiye almak istiyorum. Motoru ilk aldığımda aşırı tozlu olduğu için komple sabun ve tazyikli suyla motordan biraz uzak durarak yıkadım. Daha sonra bir kez yağmur altında yaklaşık 10 dakika sürdüm ama eve döndüğümde hortumla kirlenen kısımları temizledim. Toplamda 100km yol yaptım.

Şu an elimde herhangi bir zincir yağı veya temizleyici yok, en kısa sürede temin etmeyi düşünüyorum. Bu durumda:

Zinciri ne sıklıkla yağlamam gerekir?

Yağmurda kısa bir sürüşten sonra hemen yağlamak gerekir mi?

Şu an yağlayacak bir ürünüm olmadığından, geçici olarak ne yapabilirim, motoru kullanmam sıkıntı yaratır mı?

Şimdiden teşekkür ederim 🙏

Motosikleti
Yamaha XSR700
Ben motorun zincirini 500kmde bir yağlıyorum, 1000kmde bir temizleyip, yağlıyorum. Yağlamak için Motul C2 kullanıyorum. Temizlemek içinse gaz yağı kullanıyorum. Motorun kullanım kitapçığında yazan şey motoru yıkadığın zaman veya yağmurda sürüş yaptığın zaman yağlaman gerektiği. Geçici olarak bir şey yapmak yerine motosiklet aksesuarları satan bir yerden zincir yağı alıp sıkabilirsin. 200-250 lira civarında bir şey.

Beni örnek alma ama belki bir fikir verebilir.

Bende cub motosiklet var 25.000 k civarı oldu zinciri bir kere bile yağlamadım ama niyet ettim havalar düzelsin kısmetse ilk fırsatta güzel bir yağlama yapacağım.

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
zincir yağlama ile ilgili 1571752.konuyu açmış olabilirsiniz,daha net ve anlaşılır konular için önceki konuları okumanız rica olunur.

Motosikleti
Yamaha Tracer 7
Bu kadar titiz olmanıza gerek yok. Zinciri Psyduck'ın da dediği gibi her 500 km'de bir yağlasanız ve her 1000 km'de bir gazyağı ile temizleyip yağlasanız yeterli olur. Onu yapmayan da var. Youtube'da bir sürü video, burada da pek çok konu var. Buralardan detaylı fikir edinebilirsiniz.

Motosikleti
D400
Burası forum oldugu için 1571752 konuya +1 acmanızda sıkıntı yok bence :D

İnsanlar kendi başlattıgı şeyi takip etmeyi sever; daha emin hisseder. o nedenle aynı konudan milyon tane var üşendikleri için değil.

Konu sahibi arkadaşım; yagmur camur sonrası en temizi zincire su vurmak camurları göndermek. Tozlu topraklı arazi vs. yaptıgın zaman da benzer şekilde. Sonra yağla.

Ben zincir temizleme spreyi ile pek temizlemiyorum ancak benzin deponuzdan hortum ile azıcık benzin çekip pırıl pırıl yapabilirsiniz zincirinizi, sonra yağlayın. Eski motor yağınızı kullanabilir ya da sprey alabilirsiniz. Yağ konusu cogunlugun belirttiği gibi karmaşık birşey değil.

Standartı 500 km'de bir yapılmasıdır; ancak zincirinize bakın toz kir girmemiş ve hala yağlı ise 750'de tekrar bakın.

Motosikleti
Hero X Pulse 200
ben eski motor yağı ile yağlarım, yağlama sıklığı üzerindeki yağın kurumasına bağlı.

Temizlemek için nalburladan bulabileceğin gaz yağı, yağlamak için de hem yapışkan özelliği hem de beyaz renkli olmasından dolayı motul c4 kullanıyorum. Yağın miktarını gözle kontrol edip bitmeye yakın yağlarım, 2 yağlamada bir de temizleyip yağlarım. Yağın yapışma özelliğinden dolayı temizlikte zincir fırçası gerekiyor yoksa çıkmıyor namussuz yağ.

Motosikleti
Yamaha XSR700
Temizlemek için nalburladan bulabileceğin gaz yağı, yağlamak için de hem yapışkan özelliği hem de beyaz renkli olmasından dolayı motul c4 kullanıyorum. Yağın miktarını gözle kontrol edip bitmeye yakın yağlarım, 2 yağlamada bir de temizleyip yağlarım. Yağın yapışma özelliğinden dolayı temizlikte zincir fırçası gerekiyor yoksa çıkmıyor namussuz yağ.
Ben çok sıçrıyor diye artık motul c2 kullanıyorum. C4 janta, çamurluğa, seleye, montuma, her yere sıçrıyor ve çıkmıyor. O yüzden artık c4 kullanmıyorum.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Tey tey tey..
Eskiden tereyağı ucuzdu..
Dedemler zamanında da vita...
Nerdeeen nereye.... :)

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Zincire yağlı ne sürersen sürün işe yarar. Zinciri esas bozan, ömrünü tüketen hadise aniden gaz açıp aniden motoru kompresyona sokup hart hurt kullanmaktır. Bir de benzin gibi maddelerle temizlemektir (mazot ya da gaz yağı demiyorum)

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Zincire yağlı ne sürersen sürün işe yarar. Zinciri esas bozan, ömrünü tüketen hadise aniden gaz açıp aniden motoru kompresyona sokup hart hurt kullanmaktır. Bir de benzin gibi maddelerle temizlemektir (mazot ya da gaz yağı demiyorum)
Zincirin ve dişlinin baş düşmanı zincirin aşırı gergin olması...
Genellikle tek kişiye göre ayarlanır ama arçı alınca aşırı gergin hale gelir..Çoğumuz bunu ciddiye almayız ama çok önemli bir husus..

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Burası forum oldugu için 1571752 konuya +1 acmanızda sıkıntı yok bence :D

İnsanlar kendi başlattıgı şeyi takip etmeyi sever; daha emin hisseder. o nedenle aynı konudan milyon tane var üşendikleri için değil.

Konu sahibi arkadaşım; yagmur camur sonrası en temizi zincire su vurmak camurları göndermek. Tozlu topraklı arazi vs. yaptıgın zaman da benzer şekilde. Sonra yağla.

Ben zincir temizleme spreyi ile pek temizlemiyorum ancak benzin deponuzdan hortum ile azıcık benzin çekip pırıl pırıl yapabilirsiniz zincirinizi, sonra yağlayın. Eski motor yağınızı kullanabilir ya da sprey alabilirsiniz. Yağ konusu cogunlugun belirttiği gibi karmaşık birşey değil.

Standartı 500 km'de bir yapılmasıdır; ancak zincirinize bakın toz kir girmemiş ve hala yağlı ise 750'de tekrar bakın.
Yapma ama bunu yapmaa,

Oringlerin bas düsmani benzindir.

Herkese selam,

İlk defa bir motosiklet satın aldım ve zincir bakımı konusunda tecrübeli arkadaşlardan tavsiye almak istiyorum. Motoru ilk aldığımda aşırı tozlu olduğu için komple sabun ve tazyikli suyla motordan biraz uzak durarak yıkadım. Daha sonra bir kez yağmur altında yaklaşık 10 dakika sürdüm ama eve döndüğümde hortumla kirlenen kısımları temizledim. Toplamda 100km yol yaptım.

Şu an elimde herhangi bir zincir yağı veya temizleyici yok, en kısa sürede temin etmeyi düşünüyorum. Bu durumda:

Şu an yağlayacak bir ürünüm olmadığından, geçici olarak ne yapabilirim, motoru kullanmam sıkıntı yaratır mı?

Ben gazyağı , motul c4 veya c2 hangisi elimde varsa onu kullanıyorum :D arada motordan çıkan yağları da bir kovaya koyup onu da kullandığım olur o ay ki maddiyatıma bağlı. 500KMde bir yağlama , 1000KMde bir ön dişlinin plastiğini çıkartıp orasıyla birlikte detaylı temizliyorum.

Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Hepsini tek tek okudum. Bir de motorun kullanma klavuzuna baktim orda da şunlar yaziyor
cJPkGiV.jpeg

Türkçe çevirisi kötü olmuş. Ben tüm bilgileri sentezleyip ortaya karışık bir sey yapacağım. Anladığım kadarıyla birkac kez motoru kullansam cok büyük soruna yol acmaz
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

3f6e6128ddb0.jpg

zincir bu şekildeydi, motul c1 ile temizledim, fırçaladım, bezle sildim. bir sure bekledikten sonra zincirin iç kısmına gelecek şekilde motul c4 sıktım. ancak bana biraz fazla gibi göründü yalnız fazlasını alayım mı diye düşünürken bezle almayı denedim bir baktım donmuş resmen. ben de öyle bıraktım. sizce bie problem var mi? sonrası bu şekilde görünüyor

89990a732618.jpg

Son düzenleme:
Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Hepsini tek tek okudum. Bir de motorun kullanma klavuzuna baktim orda da şunlar yaziyor
cJPkGiV.jpeg

Türkçe çevirisi kötü olmuş. Ben tüm bilgileri sentezleyip ortaya karışık bir sey yapacağım. Anladığım kadarıyla birkac kez motoru kullansam cok büyük soruna yol acmaz
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

3f6e6128ddb0.jpg

zincir bu şekildeydi, motul c1 ile temizledim, fırçaladım, bezle sildim. bir sure bekledikten sonra zincirin iç kısmına gelecek şekilde motul c4 sıktım. ancak bana biraz fazla gibi göründü yalnız fazlasını alayım mı diye düşünürken bezle almayı denedim bir baktım donmuş resmen. ben de öyle bıraktım. sizce bie problem var mi? sonrası bu şekilde görünüyor

89990a732618.jpg
Gayet güzel olmuş.
Ben de motul c1 temizleyici almıştım, onunla ve zincir fırçası ile temizleyip sonra arka tekeri elle zincir bir tur dönecek şekilde döndürüp bir tur sprey yağ sıktım. ipone extreme diye bir yağ almıştım ama sprey yağlar arasında öyle büyük fark yok. sıçratma falan yaptı mı o kadar farketmedim zaten benim arka maşa ve arka jant hep çamur içinde.

Hortlatıyorum kusura bakmayın.

Gaz yağı ile temizleyip komple motoru yıkadıktan sonra zinciri yağlardım.
Gaz yağından sonra su değmemeli mi? Motoru yıkadıktan sonra gaz yağı ile temizleyip kurulayıp yağlamak mı doğrusu?

Motosikleti
İki Teker Havada
Herkese selam,

Yağmurdan ziyade toz toprak zincirin en büyük düşmanı

Motosikleti
NC 750 xdct Norden 901
Madem tavsiye istiyorsunuz. Bu işle uğraşan biri olarak
Tavsiyedir...

1- Asla yağ çözücü bir şey ile zincirinizi temizlemeyin ( gazyağı,mazot,benzin,... vs)
Yağ çözücüler çok ince malzemedir. Oringlerden içeri sızarak oradaki mevcut fabrikasyon gresi çözer. Bu da zincirin çabuk bozulması demektir

2- Zincirinizi akışkan bir yağ ile yağlayın ( 90-140 dişli yağı, kızak yağı, yada akışkan zincir yağı)

3- temizlik işini yine yağ ( daha ince) ile yapın bez ile silip parlatın...

4- Yağlama işini motoru park edince yapın ve bekletin. Sıçrama minimum olacaktır.( Akşam yağla sabah devam gibi)

Bunları yaparsanız Zincirinizi çok uzun km ler gittiğini göreceksiniz..

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar