Zengin yakma sorunsalı

41000kmde xv535 virago sahibiyim. muhtemel olan karbüratör ve supap ayarı ilede çözülememiş bir zengin yakma sorunum var. 2 silindirde de problem görünmesine rağmen ön silindir daha kötü durumda.

Problemim, büyük görünen ve aslında çok ucuz atlatılmış bir kaza ile başladı. Bundan önce karbüratörüm, hava ayarı yapan iğnenin kırılmasından dolayı patlatma yapıyordu ve karbüratör sorunu kırılıp kaynayan iğnenin tamirinden sonra düzelmişti ve bir sorunum yoktu.

Bastettiğim kazada, arka jantım ve egzostlarım ağır hasar aldığı için değiştirildi. Kaza, 80 km hızda ağır taşıtların ezmesinden dolayı dalga dalga olmuş yolda yağmur sonucu kaymam ile gerçekleşti.

Motosikletim, tamirden çıktığı gibi bir zengin yakma sorunu başladı. 100kmyi görmeden ön silindirin bujisi simsiyah oluyor ve daha sonrasında teklemeye, bazen ön silindirin hiç çalışmamasına kadar gidiyordu. Karbüratör ayarıdır herhalde diyip karbüratörcüye 3-4 defa ayar yaptırdım ve bujileri gerek orjinali gerekse benzerleri ile değiştirdik. Ancak her defasında 100kmye kadar performans yine dibe iniyor ve ben bu problemi yaşıyordum. Bu süreç içerisinde arka silindir bujisi çok iyi durumda olmasada ciddi bir rahatsızlık varmış gibi görünmüyordu. Ancak ön, hiç değişmedi.

2-3 ay önce tekrar bir ustaya gösterdim ve supap ayarından olabileceğini söyleyip tornavidanın bir ucunu silindire bir ucunu kulağına dayayarak dinledi. Ön kapağın çok gevşek olduğu kanısına varıp "zaten bir silindir iyi çalışıyor ama diğeri çalışıp çalışmamak konusunda kararsız" dedi. (ayrıca ön taraftan gelen şakırtı benzeri sesinde ondan kaynaklandığını ekledi)

Çözüm olarak üst kapakların sökülüp supapların değiştirilip yenilerinin uydurulması gerektiğini söyledi. Ancak ben buna pek inanmayarak, son çare olarak kapakların açılmasını tercih edeceğimden dolayı sadece supap ayarının yapılıp, sökülmüşken karbüratörede bakım yapılmasını istedim.

Supaplar ayarlandı, karbüratörde bir problem göze çarptı tesadüfen. İç kısımda plasik (ne olduklarını tam olarak bilmiyorum) parçalardan biri (arka silindir) gaz teli çekildiğinde tam olarak açılmıyordu. %70e kadar gelip takılıyordu. Bunuda karbüratörcüde usta halletti ve motosikleti topladık.

Zorlanmadan çalıştırdık ve motosikletin sesi bile farklı geliyordu. Önceki gibi ön taraf bazı turlarda ateşlememezlik etmiyor ve patlatma sesleri çok ritmik, devamlı aynı güçte geliyordu. Supaptan kaynaklandığı söylenen şakırtı seside o an hiç dikkatimi çekmedi. Belkide duymamazlıktan geldim bilemiyorum.

İlk sürüş deneyimim çok güzeldi. Şişhaneyi 25-30km hızla çıkarken 4. viteste gaz verdiğimde daha önce kendi motorumdan hiç almadığım gücü alıyordum. Nitekim 10 gün sonra motoruma tekrar bindiğimde yer yer tek silindire düşme, tekleme gibi sorunla bu sefer eskisinden daha hızlı bir şekilde karşılaştım. Ve usta supap kapaklarının kesinlikle değişip, uydurulması gerektiğini söyledi.

Çok uzun okumadım diyenler için;

Karbüratör ve supap ayarı sonucunda özellikle ön silindirde daha şiddetli olan zengin yakma sorununu bir türlü aşabilmiş değilim. Maddi durumum iyi olmadığından titiz boşuna veya lüksüne para harcamak gibi en ufak bir şansım yok. Karbüratör ve supap ayarı haricinde bu probleme sebep olabilecek nedenler hangileridir?

1. Temiz bujiler takıldığında dahi ön silindir bazen ateşlemiyor ve kendini düşük hızlarda belli ediyor. Yüksek devirde sorun görünmezken (100km civarında başlayan bir vibrasyon var) ivmelenmede tat vermiyor.
2. Ön silindirde bariz bir "şak şak şak" tadında ses var.
3. Hava filtresini kendi cabalarımla temizlemiştim. Usta durumu çok iyi değil ama değiştirirsen fena olmaz. Yinede idare eder dedi.
4. Ön silindir bujisi karbüratör hava ayarı ne olursa olsun çıkarttığımda hep aynı. Simsiyah ve ıslak.
5. Ön silindir arkaya göre daha soğuk ve çok daha geç ısınıyor. Egzostundanda ortam sıcaklığına yakın sıcaklıkta hava atıyor. Arka taraf ise gayet sıcak.

Mümkün olan en yüksek detayı vermeye çalıştım ki bu süreç içerisinde aklıma gelmeyen veya yapmış olabileceğim hatalarıda yakalamanıza yardımcı olabileceğini düşündüm.
Çok uzun oldu ancak okuyan ve cevap veren hekese şimdiden çok teşekkürler.

Ramazan Bayramınız kutlu olsun.

Motosikleti
Suzuki GSX-S 1000 F ...S..... CGSUKİ 250 MELEZ KROSS
arızayı bujiyi çabuk bozan silindirin sekmanında da aramak lazım....buji bozuldugu için motor teke düşer....ön silindirin ateşleme sistemi de arızalı olabilir...
aynı motoru kullanan bi arkadaş bulup onun karbüratörü ile deneme şansınız varsa önce ona yogunlaşın derim....

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Ön ateşleme bobini ve buji kablosu olma ihtimali gayet yüksek.

Buji kablosunu ve bobini kontrol etmeden hiçbir yerini kurcalama...
Yol olarak. (ben olsam)
Önce buji kablolarını ve pipoları yenilerim.
Sonra bobinlerin yerini değişirim ve bakaırm sorun devam ediyormu yada sorun arka silindire geçtimi ?
Sorun arka silindirdeyse bobini değiş sorun çözüldü. Sorun yoksa kullanmaya devam :) Yok hiçbirşey değişmedi hala aynı ise işte ozaman Allah ne verdiyse girişirim :) içini dışına çıkarırım ama bunları denemeden karbüratörü bile sökmem.
Ayrıca da bu işlemin peşinden karbüratör temizligi hava ayarı ve senkron ayarıda yaptırdımmı yıllarca elimi sürmeden binerim artık.

eğer motorun 535 ise çok yüksek ihtimal bobin pipo yada kaboldur.

cevaplar için çok teşekkür ederim.

supap ayarının ardında bir sonuç alamayınca benimde aklıma ateşlemede bir sorun olabileceği geldi. Arka ve ön pipoyu aralarında kendi çabalarımla değiştirdim ancak bir sonuç vermedi. Bahsedildiği gibi öncelikle bobin ve kablolara yöneleceğim sanırım. yine sonuç alamazsam kaza öncesi tamir görmüş karbüratörün sonrasında da bir kıllık yapabileceği ihtimali bulunuyor gibi.

çok efendi şekilde sıkıştırılmadan kullanılmış bir 535i fazla kurcalamaya benimde gönlüm el vermiyor. Sık sık "oo yağını eksik etme ölene kadar binersin" yorumları duyduktan sonra kurcalama işi son çare olmalı. hele birde motor sizinse :)

Bencede bobinler,varsa soketleri,topraklaması.Bobini şaseye sabitleyen eleman somun ise.Kaza anından sonra sorununuzun ortaya çıkışı sarsıntıdan,zorlanmadan dolayı bağlantı yerlerinin oynaması,daha önceden de oluşmuş olası oksitlenmelerin sorun haline gelmesiyle başınızı ağrıtmış olabilir.Süboplar dan geldiği söylenen ses ateşlemede düzensizlik den vuruntu dan geliyor olabilir.Buji kablolarınızı ıslatıp çalışırken elinizle kontrol edebilirsiniz,olası atlama ateşlemeyi bozar.Ateşleme sisteminiz nasıl bilmiyorum ama akünüz de sorun var mı ?Bu arada dış aksamında hasar meydana gelmiş araçın helede süboplarının sorun yarttığına, tamircinizin sizi inandırmaya teşebbüs etmesi olacak iş degil.Açmışken krankına da baksın belki boşluk yapmıştır.Bu olayı kompres yon ölçümü yaptırarak anlayabilirsiniz Sökmeye gerek yok.Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Manifoldlarında çatlak var mı, birde egzantrik zincirin sorunlu olmasın..

Bencede bobinler,varsa soketleri,topraklaması.Bobini şaseye sabitleyen eleman somun ise.Kaza anından sonra sorununuzun ortaya çıkışı sarsıntıdan,zorlanmadan dolayı bağlantı yerlerinin oynaması,daha önceden de oluşmuş olası oksitlenmelerin sorun haline gelmesiyle başınızı ağrıtmış olabilir.Süboplar dan geldiği söylenen ses ateşlemede düzensizlik den vuruntu dan geliyor olabilir.Buji kablolarınızı ıslatıp çalışırken elinizle kontrol edebilirsiniz,olası atlama ateşlemeyi bozar.Ateşleme sisteminiz nasıl bilmiyorum ama akünüz de sorun var mı ?Bu arada dış aksamında hasar meydana gelmiş araçın helede süboplarının sorun yarttığına, tamircinizin sizi inandırmaya teşebbüs etmesi olacak iş degil.Açmışken krankına da baksın belki boşluk yapmıştır.Bu olayı kompres yon ölçümü yaptırarak anlayabilirsiniz Sökmeye gerek yok.Kolay gelsin.

ustalara laf anlatamamak en büyük derdim. 10 saniye dahi konuşturmuyorlar ve ne derseniz diyin 10 saniye içinde vardıkları kanıya göre hareket etmek konusunda çok ısrarcılar. Anlattığınızı zannettiğinizde de dinlemedikleri çok açık.

Aküm yeni, sulu yuasa kullanıyorum 3 aylık henüz.

Burada topladığım bilgileri yakından tanıdığım oto tamiri ve oto elektriği ile ilgili bir iki kişi ilede doğruluk ihtimalini teyit edip, biraz para biriktirip laf anlatabileceğim bir ustaya hallettirmeye çalışacağım. Sorunu nokta atışı yapar gibi çözemediğim takdirde okul önümüzdeki yaz tatiline girene kadar kullanmayacağım. Zarar vermek istemiyorum. Bu ihtimalde şimdiden içimi burkuyor ;p

Manifoldlarında çatlak var mı, birde egzantrik zincirin sorunlu olmasın..

manifoltların durumu hakkında pek bir bilgim yok. 1-2 gün içerisinde sorup bilgi almaya çalışırım. Dışarıdan bakıldığında eski durduğunu söyleyebiliyorum ancak :) biraz araştırıp buralarda bulamadığım takdirde dışarıdan getirtebilirim sanırım. egzantirik zinciri ile alakalı ise malesef hiçbir bilgim yok. ustaların ağzındanda o yönde birşey duymadım.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar