Tekrar selamlar herkese
Geçen hafta çantama 8 kilodan 2 tane faks makinesi koydum (16kg) büyük bir çukura girince çantayı taşıyan demir tam eğildiği dirsekten kırıldı

resmini de çektim hatta.
Siz siz olun topcase aldığınızda benim gibi aşırı yüklemeyin

resim:
Motorumu uygun kıyafetim (korumalı mont,korumalı pantolon) olmadığı için kullanamıyorum,dolayısı ile garaja kaldırmak zorunda kaldım.
Benim gibi motorunu garaja kaldıracak arkadaşlar için adım adım motor yağı nasıl değiştirilir gösteriyorum.
İhtiyacınız olan malzemeler :
1 adet üstü kesilmiş 5lt lik pet şişe
1 adet 17 numara lokma anahtar (yağ tapası için)
1 adet 24 numara lokma anahtar ucu(yağ filtresi kapağını açmak için)
1 adet 1lt en ucuzundan motor yağı
1 adet huni (yağı koymak için
Motorunuzla son kez veda turu atın iyice ısınsın

düz zeminde orta sehpaya alın,motorun altına doğru kafanızı uzattığınızda büyük bir civata göreceksiniz(yağ tapası),çapraz bir şekilde duruyor :
Motorunuzu kapatın ve tapanın altına denk gelecek şekilde üstü kesilmiş kabı yerleştirin.
Kabı yerleştirdikten sonra 17 numara lokma ile tapayı sökün.Söker sökmez yağ akmaya başlayacaktır,yağın iyice süzülmesini bekleyin(gerekirse vites boşta ve kontak kapalı iken bir defaya mahsus ayak marşı ile motoru döndürün,motoru sakın ola ki çalıştırmayın,yağ pompasında kalan son yağı çıkarmak için yapılan bir harekettir bu).
Yağ süzüldükten sonra yağ tapasını geri takın.
Sıra geldi yağ filtresine :
yağ filtresi çay süzgeci gibi birşey,vites kolunun orda 24 numara lokma anahtar ile açılabilen krom kapağa sahiptir.
Kapağın içinde yağ filtresi ve bu yağ filtresine baskı yapan yay çıkacaktır.Söktüğünüz şekilde geri takın,sırayı şaşırmayın

filtre tam olarak şöyle bir parça :
filtrenin içinde çamur,metal parçaları vs. görürseniz süzgeci gaz yağı veya motor yağının içinde gezdirerek temizleyin.
işiniz bitince söktüğünüz şekilde geri takın.
Motor yağını koyma:
motorunuzun sağ tarafında plastik krom kaplı seviye çubuğu kapağı vardır,kapağı açın huniyi yerleştirin ve yağı yavaş yavaş dökmeye başlayın.
1lt yeterli olacaktır.
Motor yağının değişmesinin amacı kullanılmış yağın uzun süre beklemesinin yağda asit etkisi yaratması ve metal aksama (piston,krank vs.) paslandırma
(karıncalanma) ya sebep olmasını engellemektir.
Yeni yağı koyduktan sonra motorunuzu çalıştırın 10 dk kadar çalışsın,yağ akıp akmadığını kontrol edip motoru kapatın.
Karbüratördeki benzini de bitirmeyi unutmayın,depo kapalı konuma getirip motor stop edene kadar çalıştırın.Bunu yapmamızdaki amaç karbüratörün diyaframının zarar görmesini engellemek.
Hava filtresi girişini bant ile kapatın ki hava alıp piston yüzeyi paslanmasın.
Aynı şekilde egzost çıkışlarını da bantla veya gazete kağıdı ile kapatın.
Motorunuz soğuyunca takım çantasından çıkan buji anahtarı ile bujinizi sökün,buji yuvasından içeriye bir çay kaşığı motor yağı damlatın veya WD40 sıkın.Bunu yapmamızdaki amaç piston yüzeyinin hava ile temasını kesmek ve paslanmayı engellemek.
Bujiyi yerine takarken elinizle ve diş kaptırmadan yavaşça bujiyi sıkın,elinizle sıkabildiğiniz kadar sıkın daha sonra anahtar ile yarım tur(ya da daha az) kadar sıkın.kablosunu geri takın.
Motorun içindeki yağı havalar ısınınca boşaltacağınız için kalitesi önemli değildir.
şimdilik bu kadar