Yüksek hızda elcikleri çok sıkıyorum.

İyi günler herkese. Son zamanlarda fark ettiğim bir sorunu sizinle paylaşmak istiyorum. Motorumun rodajını yaptırmadan önce çok yüksek hızlara çıkmamaya özen gösterdim. Fakat rodajdan sonra boş yollarda tahmini olarak 80-100 km/s civarlarında giderken kendimi elcikleri çok sıkı tutarken buluyorum. Kendime ne kadar ayaklarımla depoyu kavrayıp ellerimi gevşetmem gerektiğini telkin etsem de kendimi kaybediyorum. Son 300 kmde bu sorunla çok karşılaştım. Bu durumu nasıl düzeltebilirim?

Bacaklarınla depoyu sıkmanın yanı sıra, karın kaslarını ve kıçını da sıkabildiğin kadar sık.
Bu fizyolojik olarak üst bedeni rahatlatmanın yolu.

Kendien telkin konusuna devam et, bu da çok işe yarar. Gerekirse içinden değil sesli şekilde deli gibi kendi kendine konuş.
Bunlara rağmen kasılıyorsan, o hızda korktuğun için yapıyorsundur. Daha düşük hızlarla yavaş yavaş alştır kendini.

Teknik için teşekkür ederim hocam. Telkin konusuna devam ederim peki sesimi kaydedip dinlesem arada sırada o da işe yarar mı?

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Bu hızlar çok yüksek hızlar değil. Yine de işin olması gerekenini bilmenize rağmen uygulayamıyorsanız bence ya kendinize güvenmiyorsunuz ya da motorunuza güvenmiyorsunuz. Eğitimle iyi bir temel inşa edip üzerine bol bol antrenman yaparak sürüşünüzü geliştirdiğinizde bence kendinize olan güveniniz yerine gelecektir. Motorunuza güvenmemek konusuna gelirsek ilk olarak iyi bir takım lastik alarak işe başlayabilirsiniz, ardından bol bol sürün, böylelikle motorunuzu biraz daha iyi tanıyıp güveneceksiniz. En azından nerede kelek yapıp yapmayacağını tahmin edeceksiniz. Bunları yaptıktan bir süre sonra bence gidonu sıkı sıkıya tutmanızın önüne geçmiş olursunuz.

Hocam haklısınız aslında çok çok yüksek hızlar değil hem motorum düşük cc hem de buradaki yollar çok engebeli ve kıvrımlı o sebeple olağandan hızlı gitmeye çok alışamadım daha 150 kmdir 80 üzerine çıkıyorum. Motor konusunda pek güvenmiyorum açıkçası Çin motoru sonuçta ne kadar sağlam sürsem de bir yerden sonra hayatım motora bağlı. Motorum 1000 kmye dayandı bunu da 3 aylık bir sürede yaptım ve çoğunda yaz sıcağında sürdüğümden lastik konusunda pek sorunum olmadı fakat kış gelince motor yazın sürdüğüm gibi gelmedi,sanırım bu durum da kıştan ve lastikten kaynaklı. Yakın zamanda değiştirmeyi düşünmüyorum motorumu bu sebeple lastik almak dediğiniz gibi mantıklı olacaktır. Önerebileceğiniz bir marka veya model var mı?

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Hocam haklısınız aslında çok çok yüksek hızlar değil hem motorum düşük cc hem de buradaki yollar çok engebeli ve kıvrımlı o sebeple olağandan hızlı gitmeye çok alışamadım daha 150 kmdir 80 üzerine çıkıyorum. Motor konusunda pek güvenmiyorum açıkçası Çin motoru sonuçta ne kadar sağlam sürsem de bir yerden sonra hayatım motora bağlı. Motorum 1000 kmye dayandı bunu da 3 aylık bir sürede yaptım ve çoğunda yaz sıcağında sürdüğümden lastik konusunda pek sorunum olmadı fakat kış gelince motor yazın sürdüğüm gibi gelmedi,sanırım bu durum da kıştan ve lastikten kaynaklı. Yakın zamanda değiştirmeyi düşünmüyorum motorumu bu sebeple lastik almak dediğiniz gibi mantıklı olacaktır. Önerebileceğiniz bir marka veya model var mı?

Lastik ebatlarınızı verirseniz forumda size iyi bir set önerirler. Ben açıkçası 3-4 senedir Road4 kullanıyorum ama onların da sizin lastik ebatlarına uygun lastikleri yok. Piyasadan da koptuğum için sizi bilmediğim bir lastiği yönlendirerek yanıltmayayım.

Son düzenleme:
Teknik için teşekkür ederim hocam. Telkin konusuna devam ederim peki sesimi kaydedip dinlesem arada sırada o da işe yarar mı?

Abi kendi kendine konuşmak önceden kaydettiğin sesini dinlemekten daha kolay değil mi? :)

Yol o hıza uygun değilse o hıza çıkma, orada illa ki korkacaksın demek ki. Kendini psikolojik olarak kastığın bir durum da olabilir.
Bana pistte oluyor mesela süre turu atmaya çalışıyorsam bazen kendimi özellikle sağ kolumu inanılmaz sıkarken buluyorum, ön kol şişip patlayacakmış gibi hissettiriyor. Mental olarak kasılmıışım çünkü o an. Her viraj çıkışında sesli şekilde "kolunu rahat bırak, kolunu rahat bırak" diyerek engel olabiliyorum.
O yüzden hakkaten o sürate çıkmaman gereken bir yolsa çıkma. Onun ilacı teknik falan değil.

Hocam burada hız yapabileceğim sadece 2 yer var ikisi de sorun yaratmayacak yerler normalde asla hızlı gitmem ki zaten istesem de gidemem :mrgreen: sadece o 2 yerde fark ediyorum bu durumu hız sınırına uyarken sorunum yok kollarımı kastığımı da gidonu döndüremeyince fark ediyorum kendime geliyorum

80kmh hızda gidonu döndüremezsin, döndürmemelesin de.
El alışkanlığından döndürmek dediysen tamam tabi :)

Biraz daha düşük hızlarda dene, sürekli kendine sor noldu falan diye, muhtemelen korku kaynaklı kasıyorsundur kendini. Acelesi yok zamanla geçer.
Bacak kıç kasmaya devam :D

El alışkanlığı hocam kusura bakmayın totoyu sıkmaya devam diyorsunuz yani

Honda veya Yamaha güvenli sürüş eğitimi almanızı şiddetle tavsiye ederim.

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Deposu bacak arasında olan motosikletlerde depoyu bacak arasına sıkıştırıp gidonu da kasmadan rahat tutmak gerekiyor anladığım kadarıyla.
Ben maksi skutır kullanıcısıyım. Skutır larda dikkat etmemiz gereken bu şekilde bi kural var mı acaba. İlçeye 10 km uzaklıktaki köyüme giderken 120-130 km lere çıktığım oluyor bazen. Genelde 90-100 km hızlarda stabil kullanıyorum.
Skutırlarda oturuş, gidon tutma vs nelere dikkat edilmesi gerekir

Motosikleti
Dominar 250
Temel sürüş tekniklerini bilmediğinizi ya da yerleştiremediğinizi varsayıyorum, başlangıçta bana da oluyordu, yakın bir arkadaşımın motor temellerini öğretmesi sonucu bende geçmişti bu durum. İlk başlarda el kaslarımın ağrısından motor süremez oluyordum ilk 1-2 gün, sonra sonra düzeldi.

Başlangıçta normal bunlar, motor sürmeyi hayatınızda düzenli bir noktada görüyorsanız lütfen ders alın, öyle sağdan soldan duyma ile öğrenebilecek bilgiler değil bunlar, öyle olsa bile uzun uzun antrenman gerektiren işler.

Hayatınız söz konusu olan. 90-100 km hızlar yüksek değil diyoruz 150-160 gitmeye alıştığımız için ama tecrübesiz bir arkadaşın o hılzarda yapacağı bir kaza, geri dönüşü zor sakatlıklarla ve ölümle sonuçlanabilir, motor şakaya gelmez.

Lütfen ders alın. Allem edin, kallem edin; alın.

Sadece telkinle olmaz, gayret de göstermek gerekir. Ne demişler, kader gayrete aşıktır :) En kısa zamanda eğitim almanızı tavsiye ederim. Anladığım kadarıyla kendi tecrübenize ve bilginize güvenmediğiniz için (1000 km/3 ay bence bir şeyleri oturtmak için az bir süre o yüzden çok normal) bu gerginliği yaşıyorsunuz. Eğitim almanızı ve düşük hızlarda bol bol pratikle vücut-motosiklet uyumuna çalışmanızı tavsiye ederim.

Motosikleti
1250 trofi
1. ayak uçlarını motora doğru az biraz çevirirsen dizlerin depoya yaklaşır, otomatik hareket.
2. daha uzağa bak, belli ki yakına bakıyorsun geriliyorsun.

Motosikleti
D400
yüksek hız değil hocam onlar ama probleminiz fazla düşünmeniz.

bacaklarınız ile depoyu tutar; düzgün bir oturuş yaparsanız sıkmayı yavaş yavaş unutursunuz.

F54

bende dağ ve yayla yollarında özellikle stabilize yollardayken karın kaslarımı çok sıkıyorum sebebini daha çözebilmiş değilim tecrübe eksikliği de yok düşme korkusu da yok fakat istemsizce bu kasılmalar oluyor

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar