Yokuş aşağı iniş sorunsalı

O eğim aslında sana çok yardımcıdır. Diğer şeride kaymanın başka nedenleri vardır. Gözlemlemek gerekir.

Buradan söyleyebileceklerim ise ;

Sürücü ideal viraj hattını kaybetti ise 1- Vites değerlendirilmelidir. Yüksek viteste ise gaz gerekli gücü vermez, motosiklet kapanmaya devam eder 2- Destek gazı vermiyor isen motosiklet içeri kapanma eğilimindedir. 3- Gidonu sıkıyorsundur. Bacakların boştadır. Kontra gücünü ayarlayamazsın. Ellerin fazla sıkılması kararsız hareketlere neden olur gibi gibi....
Evet hocam, bacaklarla motoru kavramayı atlıyorum, unutuyorum virajlarda. Zaten o dağ yolu gibi inişlerde vites hep sabit 2de, tın tın iniyorum o yüzden düşük hızda hakimiyet de zorlaşıyor haliyle. En azından eksiklerimin farkında olunca nereye çalışmam gerektiğini biliyorum.

Motosikleti
BMW 1300 GS ADV
Evet hocam, bacaklarla motoru kavramayı atlıyorum, unutuyorum virajlarda. Zaten o dağ yolu gibi inişlerde vites hep sabit 2de, tın tın iniyorum o yüzden düşük hızda hakimiyet de zorlaşıyor haliyle. En azından eksiklerimin farkında olunca nereye çalışmam gerektiğini biliyorum.
Bacaklarınla motoru kavramayı unutuyor isen ayaklarının peg' lere basış pozisyonu yanlıştır. Doğru basmayı bilirsen unutma gibi bir durum olmaz her daim depoyu kavrar şekilde oturuyor olursun.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Motosiklet süren birini gördüm mü, ilk baktığım şey peglere nasıl bastığı. Çok çok büyük çoğunluğu, ördek gibi ayaklarını yana doğru açmış ilerliyor :) Daha büyük çoğunluğu da, ayak boşluğunu ortalamış gidiyor. Sanırsın nargile kafede oturuyor herif. Hem çok komik görünüyor, hem de çok tehlikeli.

Tabii bunu daha çok avam Japon sürenlerde görüyorum, İtalyan sürende hiç rastlamadım doğal olarak...:)

Sizin gözleminiz nedir Mallaca hocam?

Bacaklarınla motoru kavramayı unutuyor isen ayaklarının peg' lere basış pozisyonu yanlıştır. Doğru basmayı bilirsen unutma gibi bir durum olmaz her daim depoyu kavrar şekilde oturuyor olursun.
Peglere ayağımın ucuyla basıyorum, ortasıyla değil zaten genelde motor botuyla sürdüğüm için diğer türlüsü hiç ergonomik olmuyor. Sadece dizlerimle daha iyi kavramayı unutuyorum, serbest bırakıyormuşum gibi oluyor. Belki de istemsizce kavrıyorum aslında ama farkında değilim valla :D

Motosikleti
BMW 1300 GS ADV
Peglere ayağımın ucuyla basıyorum, ortasıyla değil zaten genelde motor botuyla sürdüğüm için diğer türlüsü hiç ergonomik olmuyor. Sadece dizlerimle daha iyi kavramayı unutuyorum, serbest bırakıyormuşum gibi oluyor. Belki de istemsizce kavrıyorum aslında ama farkında değilim valla :D
Ucu ile değil ayak topu ile (topuğu değil, parmakların bittiği yerden sonraki yer ayak topu olarak geçer) Ayrıca ayaklarını içe doğru ters V şeklinde döndürürsen otomatik olarak dizlerinle depoyu kavrarsın. Başkaca bir şey yapmana gerek yok. Eğitim mutlaka al. Bunları sana eğitmenin ayrıntılı olarak gösterir. Bu ayak pozisyonu bile sürüş kaliteni inanılmaz arttırır.

Ucu ile değil ayak topu ile (topuğu değil, parmakların bittiği yerden sonraki yer ayak topu olarak geçer) Ayrıca ayaklarını içe doğru ters V şeklinde döndürürsen otomatik olarak dizlerinle depoyu kavrarsın. Başkaca bir şey yapmana gerek yok. Eğitim mutlaka al. Bunları sana eğitmenin ayrıntılı olarak gösterir. Bu ayak pozisyonu bile sürüş kaliteni inanılmaz arttırır.
Evet hocam, en kısa zamanda alacağım umarım. Ucu derken dediğiniz yerden bahsediyordum bu arada :) Onu da rahmetliden azar yiyen şu adam gibi olmamak için iyice kazıdım beynime :D

Motosikleti
BMW 1300 GS ADV
Motosiklet süren birini gördüm mü, ilk baktığım şey peglere nasıl bastığı. Çok çok büyük çoğunluğu, ördek gibi ayaklarını yana doğru açmış ilerliyor :) Daha büyük çoğunluğu da, ayak boşluğunu ortalamış gidiyor. Sanırsın nargile kafede oturuyor herif. Hem çok komik görünüyor, hem de çok tehlikeli.

Tabii bunu daha çok avam Japon sürenlerde görüyorum, İtalyan sürende hiç rastlamadım doğal olarak...:)

Sizin gözleminiz nedir Mallaca hocam?
İster istemez ayaklar benim de dikkatimi çekiyor. "İçimden ayağına kapat ayağını kapat" cümleleri geçiyor. Ördek gibi açanlar komik geliyor bana.

Motosiklet markası olarak ayrımı fark etmedim fakat İtalyanlarda ben de rastlamadım.

Her konuda olduğu gibi maddi güç ile alakalı bu eğitim işi. Yüksek cc ve modellere binen sürücüler, belli bir yaşı almış, maddi gücü de yerinde oluyor genelde. Bu kişilerde eğitime verebilecek parayı önemsemiyorlar, daha doğrusu çok zorlanmıyorlar.

Genç arkadaşım da ancak motosikletini alabilmiş, düşük veya ortaya yakın bir ekipman dizmiş. Eğitime parası kalmıyor. Hadi bunlar eğitimin farkında olan bilinçli ama maddi yetersizliği bulunan gençler.

Bazıları ise eğitime dirençli, eğitimi kabul etmiyor. Bu gibi örneklerde o ördek ayak, kask açık ağızda sigara gibi durumları çok görüyorum. Geçen birisine anlatmaya çalışıyorum, bak doğrusu budur, aksi halde genç ölürsün vs... gelen cevap" hocam bize kefen de yakışır"

Keşke sürücü kurslarında eğitim vermek için motosiklet veya araba ayrımı olmayan ve kolaylıkla MEB' den alabildiğiniz "Usta Öğretici Belgesi" yerine motosiklet üzerine ayrıca eğitmen eğitimi almış kişilerin belgesini kabul etseler. İnanın her şey çok değişirdi.

Daha önce de kurslardaki keşmekeşi ve eğitimsizliği yazdım. Amaç ehliyet almak, nasıl alırsa alsın.

Bu eğitim işini biraz ciddiye alsalar kaza oranları büyük ölçüde azalırdı.

Motosikleti
Hero X-Pulse 200 4v
2013 yılında viraj içi ABS KTM 1190 adventure ile ilk çıktığında Bosch da çalışan, sistemin geliştirilmesinde görev almış Almanya'da yaşayan bir Türk mühendisin röportaj ve sistemin tanıtım videosu vardı yutubda. Araştırılsa bulunabilir. Orada normal ve viraj içi ABS karşılaştırmasında, viraj içi ABS olan motorda hiç dikleşme olmadığı açık görünüyordu. Ancak o mühendisin bir sözü de vardı aklımdan hala çıkmayan; hiçbir elektro mekanik sistem fizik kurallarının ötesine geçemez anlamında bir şeydi. Motor virajda frenle dikleşebilir; bu beklenen bir durum ancak limit dışı fren size high / low siding olarak geri de gelebilir.

Bu arada motosiklete binerken ben de genelde ayak topu ile pege basıyorum. özellikle virajlı yollarda. Burada dikkat edilmezse ayağınız / bileğiniz burkulabilir hatta kırılabilir. Ancak o pozisyon anatomik olmadığı için uzun mesafelerde dizlerde ağrı yapabiliyor. günlük 600-1000 km gibi uzun yolculuklarda dümdüz yollarda ben de ayak çukuru ile ördekvari şekilde basıyorum dinlendirmek için. Hatta artçı selesine oturduğum bile oluyor kısa süreli. Baskının yerini değiştirmek amaçlı.

Motosikleti
Ns200 15"
Mallaca hocam bilirsinizki Gemlik’e giderken dürdane rampasından inerken yollar frezeli (aynı durum Yalova girişindeki rampadada var) mevcut bu durum özelinde ne yapmamız lazım? Şimdiye kadar tecrübelerim dahilinde sağ şerite geçip ortalam hızın bir miktar altına düşüp gidonun kendisine düzeltmesine izin vererek yol alıyorum, kuru havalar bir nebze problem değil ama yağmurlu havalar da “ulan” dedittirmiyor değil. :)

Motosikleti
Hero X-Pulse 200 4v
Mallaca hocam bilirsinizki Gemlik’e giderken dürdane rampasından inerken yollar frezeli (aynı durum Yalova girişindeki rampadada var) mevcut bu durum özelinde ne yapmamız lazım? Şimdiye kadar tecrübelerim dahilinde sağ şerite geçip ortalam hızın bir miktar altına düşüp gidonun kendisine düzeltmesine izin vererek yol alıyorum, kuru havalar bir nebze problem değil ama yağmurlu havalar da “ulan” dedittirmiyor değil. :)
Ben mallaca değilim gerçi ama daha dün 2 farklı motorla (biri artçılı olmak üzere) Dürdane virajlarını en sol şeritte inmiş biri olarak şunu söyleyebilirim; lastik ne kadar ince ise istemsiz yana kaymalar bu zeminde o kadar fazla oluyor. Kalın lastiklerde nerdeyse hiç etki olmuyor. Lastikleriniz inceyse hızınızı düşürüp o şeritten kaçınmanızı öneririm ne var ki bazı yerlerde bütün şeritler frezeli oluyor. Bu durumda en iyi çözüm motorun yatış açısını mümkün mertebe azaltıp, rezervinizi arttırmak, ez cümle hızı azaltmak olabilir.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Çok pis hissettiriyor onlar, gidonu çok sıkmayın motor kendi kendine düzeltiyor, hissettiklerinize değil fizik yasalarına güvenin. (Tabi bunlar makul hızlar, yatış açıları ve iyi lastik + amortisörler için geçerli.)

Motosikleti
Ns200 15"
@4strings @Cyan
Abiler şimdiye kadar hep bahsettiğiniz gibi giriyorum frezelere ama işte o akıldaki “ulan” şeyi kötü :) birde kötü olan şerit körü sürücüler. Trafikteki herkesi kendi güvenliğim için tü kaka gördüğümden ötürü frezeli yollarda hep şaibe oluyor. Hangi akla hizmet yapmışlar şu frezeyi bilmem.

Motosikleti
@4strings @Cyan
Abiler şimdiye kadar hep bahsettiğiniz gibi giriyorum frezelere ama işte o akıldaki “ulan” şeyi kötü :) birde kötü olan şerit körü sürücüler. Trafikteki herkesi kendi güvenliğim için tü kaka gördüğümden ötürü frezeli yollarda hep şaibe oluyor. Hangi akla hizmet yapmışlar şu frezeyi bilmem.
O yoldan ilk defa sürerken aklım çıktı. Önümde çok tecrübeli 1190'lı bir abimiz vardı, o olmasa o süratlerde falan sürmem imkânsızdı yani. Onu takip edeyim diye "o gidiyorsa ben de gayet gidebilirim" mantığıyla kalbim hop ede ede sürdüm. (Bir süre sonra o ilk korku geçince biraz alışıyorsun tabi ama yolun sürekli altından kaydığını hissederek sürmek çok pis şey...)

O frezelerin maksadı nedir gerçekten kafam almadı, tutuş olsa yola paralel değil dik yapılmaları gerekiyor. Özellikle motosikletçileri gerip yavaşlatmak için olsa gerek...

O frezelerin maksadı nedir gerçekten kafam almadı, tutuş olsa yola paralel değil dik yapılmaları gerekiyor. Özellikle motosikletçileri gerip yavaşlatmak için olsa gerek...
Ağır tonajı araçların geçtiği yollarda özellikle rampalarda tekerleklerin geçtiği noktada yol göçüyor. Peşimden gelen ağır tonajlılarda aynı lastik izinden geçtiği için daha çok çöküyor sonuçta bunu düzleştirmek için yolu frezeliyorlar.

Motosikleti
Hero X-Pulse 200 4v
O yoldan ilk defa sürerken aklım çıktı. Önümde çok tecrübeli 1190'lı bir abimiz vardı, o olmasa o süratlerde falan sürmem imkânsızdı yani. Onu takip edeyim diye "o gidiyorsa ben de gayet gidebilirim" mantığıyla kalbim hop ede ede sürdüm.
Gri 1190 mı :)

Motosikleti
BMW 1300 GS ADV
Yapılacak şey basit. Bakış kesinlikle düşmeyecek, bacaklar sıkılı. Bu kadar yeter. Hafif tabiri caiz ise göt atsa da yerini bulur. Kaymazsınız. Kesinlikle bakışınızı düşürmeyin. ben hızımı frezesiz yolda nasıl gidiyorsam aynı şekilde ayarlıyorum. Frezeli diye yavaşlamıyorum. Aama bakışım kesinlikle düşmüyor.

Motosikleti
Ns200 15"
Yapılacak şey basit. Bakış kesinlikle düşmeyecek, bacaklar sıkılı. Bu kadar yeter. Hafif tabiri caiz ise göt atsa da yerini bulur. Kaymazsınız. Kesinlikle bakışınızı düşürmeyin. ben hızımı frezesiz yolda nasıl gidiyorsam aynı şekilde ayarlıyorum. Frezeli diye yavaşlamıyorum. Aama bakışım kesinlikle düşmüyor.
Refleks olarak doğrusu yapıyormuşum. :)

Motosikleti
Yok, klasik KTM renkleri. Bu abinin full modifiye pistte kullandığı bir Fireblade'i falan da var, eski topraklardan. Feci kaçıyor vallahi.

Bu arada 1190 yazdım da 1090 olabilir o; emin olamadım şimdi... :) Traktörden pek anlamıyorum :D

Son düzenleme:
Motosikleti
Hero X-Pulse 200 4v
Yok, klasik KTM renkleri. Bu abinin full modifiye pistte kullandığı bir Fireblade'i falan da var, eski topraklardan. Feci kaçıyor vallahi.

Bu arada 1190 yazdım da 1090 olabilir o; emin olamadım şimdi... :) Traktörden pek anlamıyorum :D
Aman diyim bazı traktörler 270 leri görüyorlar :D

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar