Yokuş aşağı iniş sorunsalı

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Değerli forumdaşlar,

Eğer sıkılmazsanız, yokuş aşağı inişle ilgili dilim döndüğünce birkaç bilgi vermek istiyorum.

Genelde yokuş yukarı giderken çoğumuz daha rahattır. Hatta yokuş yukarı virajlar en sevdiğimiz yolculuk şekli olduğuna yemin edebilirim ama ispat edemem 😊

Her çıkışın bir inişi var mutlaka. Genelde yokuş aşağı bir çoğumuz oldukça geriliyor, strese giriyor.

Yukarı çıkma ile karşılaştırıldığında, aşağı inişlerde fazla hızlanıyoruz ayrıca birçok ekstra denge söz konusu; vites düşürme ya da motor freni kullanma, ya debriyaj kullanımı?? Frenleri kullanabiliyor muyum gibi gibi….

Yokuş aşağı inişlerde bazı sürücüler, vites küçültmeyi ve motor freni uygulamasını yeterli görebiliyor. Fakat bunlar kesinlikle frenle desteklenmelidir. Yokuş aşağı inişte ise en etkili fren ön frendir. Neredeyse % 80 ön fren etkili arka fren ise % 20 , eğime bağlı olarak da belki de daha az etkili…

Ön fren deyince hemen tedirgin olup, lowside yemekle ön freni eşleştiren arkadaşlara kapalı alanda bir eğitmen eşliğinde fren çalışmasını tavsiye derim.

(Öğrencilerimde şunu gördüm; panik freni yaptıklarında ABS devreye girdiğinde fren baskısını bırakıyorlar, ABS devreye girdi yapılabilecek en iyi fren budur gibi yanlış düşünceye kapılıyorlar. Doğusunu öğrendiklerinde fren mesafeleri gün sonunda en az 4-5 mt kısaldığı gibi ön frenle ilgili tüm korkuları da yok olmuş oluyor.) Bu nedenle eğitim çok önemli...

Yokuş aşağı inerken, limit noktası, coğrafi arazi bilgileri ve hedefimize göre önce hızımızı ayarlamalıyız. Bu da yokuş aşağı en kolay ön frenle sağlanır. Arka frenin etkisi yukarıda dediğim gibi çok azdır. Burada ön fren kullanımı kesinlikle pratikle çalışılması gereken önemli bir husustur.

Konuyu uzatmak, daha da tekniğe girmek istemiyorum, özetlersek;

• Önce hızımızı ayarlayalım,
  • Frenlerimizi kullanalım (yokuş aşağı özellikle ön fren)
  • Bakışı oturtalım. (Gözle değil çene ile gideceğimiz yöne, gözle tarama yapalım)
  • En iyi dönüş hattı seçimi (Örneğin dar virajlarda genişten dara doğru)
  • Gidonu serbest bırakmak
  • Bol pratik
Bu maddeleri yokuş aşağı inişlerde işinize yarayacak kural seti olarak görebiliriz.

Yazdıklarım araştırmalarım, eğitimim ve kişisel tecrübelerim sonucudur. Hata, unutma müstesnadır.
Tekerinize taş değmesin...

dik yokuşlarda sağa keskin dönen ve çok yavaş dönmem gereken virajlarda birkaç kez sıkıntı yaşadım. temel sıkıntım da sağ ayağı yere koyma ihtiyacı hissedip arka freni kullanamamak ve bir noktada ön frene dokunarak düşmek oldu. sanırım böyle 3 kere düştüm. eğitim alırsam ilk isteyeceğim destek bu konuda olacak :D

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
dik yokuşlarda sağa keskin dönen ve çok yavaş dönmem gereken virajlarda birkaç kez sıkıntı yaşadım. temel sıkıntım da sağ ayağı yere koyma ihtiyacı hissedip arka freni kullanamamak ve bir noktada ön frene dokunarak düşmek oldu. sanırım böyle 3 kere düştüm. eğitim alırsam ilk isteyeceğim destek bu konuda olacak :D
Yavaş dönmeniz gereken keskin firkete virajlarda kontra yerine bas-çek (offroad)yöntemi ile yönlendirme yapmanız (yani siz dik motor yatık vaziyette) işinizi daha da kolaylaştırır.
Sağ ayağınızı yere koyma hissi, bacaklarınızı sıkmamanız nedeniyle gidonu çok sıktığınızı gösterir. Hızınız yavaş ve gidon sağa çevrili iken de ön fren sizi mutlak düşürecektir.
Bahsettiğim ön fren viraja girmeden önce sizi yavaşlatmak için. Tam virajda ve gidon kırık iken ön fren yapılmaması, kapalı alan eğitiminde yapmamanızı öğreneceğiniz ilk kural olacaktır.

Motosikleti
Triumph Trident 660
Scooter da yokuş aşağı motor frenine nasıl indireceğiz peki ya da scooterlarda böyle bir olay var mı.
Kuryeler yokuş asağı bile gaz açıyor ben ilk kullandığım zamanlar korka korka iniyordum.
Şimdi normalde nasıl frene basmam gerekiyorsa ( ön ve arka, 3 ya da 4 parmak yavaslama) o şekilde yokuştan aşağı iniyorum.

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Scooter da yokuş aşağı motor frenine nasıl indireceğiz peki ya da scooterlarda böyle bir olay var mı.
Kuryeler yokuş asağı bile gaz açıyor ben ilk kullandığım zamanlar korka korka iniyordum.
Şimdi normalde nasıl frene basmam gerekiyorsa ( ön ve arka, 3 ya da 4 parmak yavaslama) o şekilde yokuştan aşağı iniyorum.
Scooter da gazı kapatıp, ön fren destekli fren yapacaksınız. Yokuş aşağı sizi durduran ön frendir. Fakat bu konuda eğitim almak en doğu hareket olur. Ön fren çok etkili bir o kadar da pratik ister. ABS siz motosikletlerde daha dikkatli olmak zorundasınız, kombin fren çok işe yarar...

Motosikleti
D400
Kesinlikle katılıyorum yokuş yukari viraj ne kadar efsane ise yokuş aşağı viraj o kadar leş.

Uşak virajlarından bu nedenle nefret ederim (+ muğla)

Ben genel olarak motor freni kullanmayı tercih ediyorum ancak fark ettim ki ns200 ile bu başarılı olurken d400'de motor freni için vitesi çok düşük tutmak gerekiyor, yoksa ufak ufak hızlanıyor yine de.

Ön fren kullanırken ön lastiğimiz hep düz mü basmalı?

Hocam siz bilirsiniz, Doburca'dan dağa çıkan bir yol var, çok dik bir yol ve virajları da dar. Oradan 2 kere indim, ikisinde de şansıma yol boştu ama virajı dönerken gidonu da hafif kırdığım için (çünkü hızım çok azdı) ön fren yapmaya korktum, haliyle çizgimi koruyamayıp ya karşı şeride kaydım ya da virajda fren yapmayayım diye (arka fren kullanıyordum sadece) viraja gelmeden önce artık baya baya durma noktasına geldim.

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV

Hocam siz bilirsiniz, Doburca'dan dağa çıkan bir yol var, çok dik bir yol ve virajları da dar. Oradan 2 kere indim, ikisinde de şansıma yol boştu ama virajı dönerken gidonu da hafif kırdığım için (çünkü hızım çok azdı) ön fren yapmaya korktum, haliyle çizgimi koruyamayıp ya karşı şeride kaydım ya da virajda fren yapmayayım diye (arka fren kullanıyordum sadece) viraja gelmeden önce artık baya baya durma noktasına geldim.
O yolu bilirim, transfagaraşan dağından iniş gibidir mübarek. Hızın çok azdı ise zaten gerekli frenlemeyi dönüşe gelmeden yapmışsın, ön frene gerek kalmamış :) Yapacağın; bakışını atmak ve kontra ile dönmekti. (bu kontra da bas çek yöntemi kontradaki gibi kol kırık değil düz olacak, bildiğimiz kontra da tabiki işe yarar) O kadar dik bir inişte arka frenin etkisi yok denecek kadar azdır.
Korku refleksleri devreye giriyor, o yavaş hızlarda bir kere bakış ve kontra ile bacaklarını sıkarak rahatlıkla dönebildiğini görsen çok rahatlayacaksın. Bol pratikle kolaylıkla üstesinden gelirsin.

O yolu bilirim, transfagaraşan dağından iniş gibidir mübarek. Hızın çok azdı ise zaten gerekli frenlemeyi dönüşe gelmeden yapmışsın, ön frene gerek kalmamış :) Yapacağın; bakışını atmak ve kontra ile dönmekti. (bu kontra da bas çek yöntemi kontradaki gibi kol kırık değil düz olacak, bildiğimiz kontra da tabiki işe yarar) O kadar dik bir inişte arka frenin etkisi yok denecek kadar azdır.
Korku refleksleri devreye giriyor, o yavaş hızlarda bir kere bakış ve kontra ile bacaklarını sıkarak rahatlıkla dönebildiğini görsen çok rahatlayacaksın. Bol pratikle kolaylıkla üstesinden gelirsin.
Sağolun hocam, Cumartesi Pınarbaşı'ndan çıkıp oradan ineceğim tekrardan, bakalım gelişme var mı. Gerçi lastikler daha aşınmıştır ama.

Birde inerken viraj içlerinin eğimi ortasına nazaran daha yüksek olduğu için hep ortaya yakın gideyim diye düşünüyorum, en ufak bir hatada diğer şeride kayıyorum. Tecrübesizlik...

Motosikleti
Hero X-Pulse 200 4v

2-3 hafta önce dağ yoluna gittiğimde o yolu kapatmışlardı. Açık mı şu an?

Sadece motosiklet değil, araba ile de geçerli bu, çıkarken 110-120 gibi hızlarım varken inerken 80-90 a düşüyor.

Peki Hocam, ben hep sola virajları daha iyi dönüyorum, sağa dönerken hep daha yavaşım, buna sizin açıklamanız nedir?

Motosikleti
D400

cbs ile ilgili konuda çok tartışıldı bu; ön frenin motoru dikleştirilmeyeceğini söyleyen arkadaşlar vardı. bu nedenle virajlarda kullanılabileceği söylendi.

Aerodinamik olarak gerekenden fazla basmanız durumunda hem kaydırır hem de dikleştirir; gerekli eğitim ve donanım ile önüne geçilebilir ama ben her zaman viraja girmeden hızı ayarlama taraftarıyım.

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Sadece motosiklet değil, araba ile de geçerli bu, çıkarken 110-120 gibi hızlarım varken inerken 80-90 a düşüyor.

Peki Hocam, ben hep sola virajları daha iyi dönüyorum, sağa dönerken hep daha yavaşım, buna sizin açıklamanız nedir?
Metehan;

Kanaatimce, sol virajlarda görüşün daha açık olması,
Gaz kolunun sağda olması nedeniyle sağ dönüşlerde gaz kolunun kontrolü, destek gazı verme gibi aksiyonlar vücut pozisyonu ile birleşince sağa dönüşlerin biraz daha zor gelmesi gibi sebeplerden sağ viraj daha zor geliyor olabilir.

Kapalı alan çalışmalarındaki hızlı sekiz istasyonu, dar geçit istasyonu, kare dönüş istasyonu ve çember viraj istasyonu bu sıkıntıyı kolayca yok edebilir düşüncesindeyim.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
cbs ile ilgili konuda çok tartışıldı bu; ön frenin motoru dikleştirilmeyeceğini söyleyen arkadaşlar vardı. bu nedenle virajlarda kullanılabileceği söylendi.

Aerodinamik olarak gerekenden fazla basmanız durumunda hem kaydırır hem de dikleştirir; gerekli eğitim ve donanım ile önüne geçilebilir ama ben her zaman viraja girmeden hızı ayarlama taraftarıyım.
Konunun aerodinami ile ilgisi yok.

Dönüş yaparken fren yaparsan (buradaki ön fren motosikleti acilen durdurmak için panikle / ani ve güçlü asıldığın bir fren değil bu arada - o uygulama hangi koşulda yaparsan yap hatalı zaten..) daha da kapanan amortisörlerin iz mesafesini düşürmesi ve değişen geometri sebebiyle dönüş yarı çapını azalmaya başlar, buna frenle birlikte hızının da azalması eklenince zaten herhangi bir düzeltme yapmadan bu şekilde devam edersen kaçınılmaz olarak devrilirsin.

Oradaki "dikleşme" gereğinden fazla yaptığın frenin motoru artık devrilme noktasına taşıyacağını hissetmenle birlikte motorun dengesini korumak ve düşmemek için refleks olarak verdiğin kontradan kaynaklanmaktadır. Dene ve iyi analiz et, mevzunun tamamen bu olduğunu anlayacaksın.

Motosikleti
D400
Konunun aerodinami ile ilgisi yok.

Dönüş yaparken fren yaparsan (buradaki ön fren motosikleti acilen durdurmak için panikle / ani ve güçlü asıldığın bir fren değil bu arada - o uygulama hangi koşulda yaparsan yap hatalı zaten..) daha da kapanan amortisörlerin iz mesafesini düşürmesi ve değişen geometri sebebiyle dönüş yarı çapını azalmaya başlar, buna frenle birlikte hızının da azalması eklenince zaten herhangi bir düzeltme yapmadan bu şekilde devam edersen kaçınılmaz olarak devrilirsin.

Oradaki "dikleşme" gereğinden fazla yaptığın frenin motoru artık devrilme noktasına taşıyacağını hissetmenle birlikte motorun dengesini korumak ve düşmemek için refleks olarak verdiğin kontradan kaynaklanmaktadır. Dene ve iyi analiz et, mevzunun tamamen bu olduğunu anlayacaksın.

aha oradaki arkadaş da geldi :D

Motosikleti
Triumph Trident 660
Scooter da gazı kapatıp, ön fren destekli fren yapacaksınız. Yokuş aşağı sizi durduran ön frendir. Fakat bu konuda eğitim almak en doğu hareket olur. Ön fren çok etkili bir o kadar da pratik ister. ABS siz motosikletlerde daha dikkatli olmak zorundasınız, kombin fren çok işe yarar...
Teşekkürler hocam

Motosikleti
D400
Bırak dalgayı da bir ara dene sen bunları :)

ben virajda fren yaparım affetmem :D fren yaparken de her zaman ayarını tutturamazsam açısı dikleşmesi olur diye ona göre planımı yaparım.
mümkün seviye girmeden ayarlıyorum hızı da bazen dalgınlık oluyor. tatlı tatlı sıkıyorum ama motorun arka freni çok garip tutuyor mu tutmuyor mu sinirimi bozdugundan dominarda henüz viraj içi freni çok şey edemedim.

Aslında genel olarak benzer şeyi söylüyoruz; virajda fren konusunda tedirgin olan insan muhtemel amatör bir insandır yani orada panik fren yapabilir. ben onlara yönelik yorumluyorum.

dalgayı bırakmam dalga iyidir :D

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Sağolun hocam, Cumartesi Pınarbaşı'ndan çıkıp oradan ineceğim tekrardan, bakalım gelişme var mı. Gerçi lastikler daha aşınmıştır ama.

Birde inerken viraj içlerinin eğimi ortasına nazaran daha yüksek olduğu için hep ortaya yakın gideyim diye düşünüyorum, en ufak bir hatada diğer şeride kayıyorum. Tecrübesizlik...
O eğim aslında sana çok yardımcıdır. Diğer şeride kaymanın başka nedenleri vardır. Gözlemlemek gerekir.

Buradan söyleyebileceklerim ise ;

Sürücü ideal viraj hattını kaybetti ise 1- Vites değerlendirilmelidir. Yüksek viteste ise gaz gerekli gücü vermez, motosiklet kapanmaya devam eder 2- Destek gazı vermiyor isen motosiklet içeri kapanma eğilimindedir. 3- Gidonu sıkıyorsundur. Bacakların boştadır. Kontra gücünü ayarlayamazsın. Ellerin fazla sıkılması kararsız hareketlere neden olur gibi gibi....

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar