Avrupa niyeyse Çin'in, Japon'un, Kore'nin vs başarısını hazmedebiliyor, bir tek bizimkini hazmedemiyor.
Çünkü tüm dünya bize düşman! Türkün türkten başka dostu yokmuş!

(Böyle düşünen kişiler gerçekten de var. Ammavelakin "ulan bütün dünya bize neden düşman olsun ki? tüm dünya bize düşmansa sorun bizde mi acaba?" diye hiç düşünmüyorlar, sorgulamıyorlar)
Ortada ciddi bir proje var gibi vaktinizi harcıyorsunuz, ben ona çok üzüldüm.
Bu projeye milyonlarca dolar para harcanıyor, çoğu da bizim vergilerimizden karşılanacak.
Bizde burada tartışıp azıcık vaktimizi harcamışız çok mu?
Herkes sanki bu arac uretilecek gibi yorumlar yapiyor

agp yi hic tanimadiniz mi...
Bu sefer üretilir, çünkü yapılacak şey sadece montajdan ibaret. Zaten sırf bu sebeple elektrikli otomobil seçildiğini düşünüyorum. Şase ve tasarım hazır alındı, motorlar siemensten, frenler boschtan, elektronik otomasyon vs ingilizlerdendi sanırım, montaj sistemleri vs almanyadan, marka logosu da bizden.
Üretilmesine üretilir, sırf bakın bişeyler yaptık diyebilmek için. Ama şampiyonlar ligine kaybetmesi garanti olan amatör lig takımını göndermek gibi bir durum var ortada.
Rakipleri Tesla, Mercedes benz, VW, Volvo, Jaguar, Toyota, Honda, Peugeot, Renault vs vs... Piranaların arasına süs balığını atacaklar, sonra da süs balığı feci şekilde ölünce "kısmet değilmiş, dış minnaklar yüzünden satamadık" denecek.
Samimi olarak birşey sormak istiyorum
2022 yılında bilişim çağında teknolojik o kadar unsur, meteverse, yazılımlar vs. için atılım atmak varken iktidarın 20 yıldır "araba" tarzı şeyleri "büyük hedef" göstermesi gerçekten mantıklı mı?
Ne bileyim 2022 yılında araba üretememek her ne kadar rezillikse (bakın üretmemek demiyorum üretememek) , 2022 yılında hala "araba üreteceğiz hüloğğğ" demek de o kadar rezillik gibi geliyor bana.
Gayet haklısın ama ülkelerin aşamadıkları bazı hüzünlü olayları vardır. Yerli otomobil projesi de bizim 1961 yılından beri içimizde ukde kalmış. Devrim otomobili mevzusunu bilmeyen yoktur.
Özellikle yerli otomobil yapacağız propagandası yıllar içerisinde hep halk tabanında olumlu karşılanıp güzel oy kapısı oldu. Bu sebeple yerli malı tüm fabrikaları özelleştiren zihniyetin çıkıpta "yerli ve milli" diye milleti gazlaması bu sebepten.
Açıkçası yerli otomobil projelerine karşı değilim, sadece geleceği hedeflerken ayakları yere basan, en başta iç piyasaya yönelik, vatandaşımızın gerçekten işine yarayacak araçlar üretilmesini istiyorum.
Yerli ve milli laını duyunc abirileri birilerini kazıklamaya çalışıyor diye algılıyorum. Bu kadar kötü bir laf yoktur, hamasetten başka bir şey değil.
Ne yani koskoca Japon markası'nın burada üretilen corolla modeli daha mı az yerli ve milli? Yukarıd ayazmışlar ya, burada üretiliyor ama abs sistemi alman markası Bosch ama o parça da büyük ihtimalle çinde üretilmiştir. Sermayeye gelince artık dünyada sınırlar kalmadı ama biz işçi sınıfına hala sınır uyguluyorlar, kimse de aha size de sınırları kaldırdık demez çünkü ülkeler, milletler vb. sermaye sınıfının işçi sınıfını bölüp kendi kümesine hapsedip daha kolay yönetmesi için uydurulmuş araçlardan başka bir şey değil.
Önceki arabam Toyota Yaris modeliydi, önde yan camın köşesinde şişe-cam yazıyordu. Japon marka, Fransa'daki fanrikada üretilmiş, Türkiye'de Kırklareli'ndeki fabrikada üretilen camlar Fransa'ya Tekirdağ'dan gemiye binip gitmiş ve arabaya takılmış, sonra o araba bir şekild eTürkiyeye gelip satılmış. Sermaye'ye sınır yok, gayet güzel ticari işbirlikleri var bu şekilde. Yerli ve milli diye biz amele sınıfını uyutuyorlar.
Hocam ardinole cevap verirken de söyledim, yerli otomobil olayı bizim ülkenin içinde ukde kalan konulardan biri. Varsın yapılsın ama yerli birşey yapmayı istiyorsan önce o ürünü kendi halkın için üreteceksin. Gidip avrupalı tüketici için üretmek çok ama çok saçma. Annenin binbir zorlukla doğal ev yapımı limonata hazırlayıp "ya bu çok güzel oldu, en iyisi bunu gidip komşunun çocuğuna içereyim" demesi kadar saçma bir durum var ortada.
Bir otomobil üretilecek ama biz sizi değil yurt dışındaki zenginleri hedef aldık deniyor. Çok afedersiniz de sıç..m ben böyle projeye. Araba satmak istedikleri adamlar ise otombil sektörünün beşiği, membağı, ana kaynağı.