Cevap veremeyeceği durumlarda ortada görünmeyen, azıcık elle tutulur birşey olduğunda aslanlar gibi ortaya atılan ATP arkadaşımıza çok da emek sarf etmemek lazım.
Bu yerli otomobil olayı baştan sona saçma siyasi açıdan. Şimdi İHA olsun, tank olsun, uçak olsun, otoyol olsun, köprü olsun, hepsinde devletin bir dahli var. Siyasi iktidar bunlardan kendilerine pay çıkarabilir. Otomobile bakıyorum, tamamen özel teşebbüs (bildiğim kadarıyla). E siyasi iktidarın bununla ilişkisi yok ki. Yapılırsa iktidar sayesinde olmaz, yapılmazsa iktidar yüzünden olmaz. Ama buradaki bir takım arkadaşlar sanki siyasi iktidar yapıyormuş gibi bir destek ve savunma içinde.
Cevap veremeyeceği durumlarda ortada görünmeyen, azıcık elle tutulur birşey olduğunda aslanlar gibi ortaya atılan ATP arkadaşımıza çok da emek sarf etmemek lazım.
Tartışmaya girmek istemediğimi yazmıştım. Hayırdır hafıza kaybı falan mı yaşıyorsun. Her söze verilecek.....������
Tartışmaya girmek istemediğimi yazmıştım. Hayırdır hafıza kaybı falan mı yaşıyorsun. Her söze verilecek.....������
Ya şu vatandaşa vergi bindirecekler kısmını atlayalım artık orası boş tantana. Mercedes'e binince, korumaların altına audi çekince, konvoya helikopter eşlik edince sanki vergi bindirmiyorlar. Adam evlenmeyenlere bile göz dikti. 2 senede bir araçları yeniliyorlar. 5 sene bindikleri yok.
Araca gelirsek gelecek için de batarya konusunda AR-GE faaliyeti yürütmek gerekli. Bunla ilgili bir gelişme yok. Yüksek ihtimalle geleceğin hatta bugünün en katma değer katacak ürünü batarya olacaktır. Sadece araç konusunda değil enerji depolama konusunda her sektörde ihtiyaç.
Yerli elektrikli motor üreticileri var. Gamak, Volt gibi üreticilerimizden mi tedarik edilecek yoksa Panasonic, Siemens gibi firmalardan mı tedarik edecekler?
En basiti cam konusunda olimpia, doraglass vs ile mi çalışılacak yoksa ithal mi olacak.
Kurulacak fabrika entegre bir tesis mi yoksa montaj bandı mı olacak? Elektrik kontrol üniteleri kim tasarlıyor?
Bakın Sony'nin teknoloji konsept tanıtımına,
Qualcomm, Nvidia gibi firmaları açık açık söylediler. Bizde şuan her şey anonim.
Bu yerli otomobil olayı baştan sona saçma siyasi açıdan. Şimdi İHA olsun, tank olsun, uçak olsun, otoyol olsun, köprü olsun, hepsinde devletin bir dahli var. Siyasi iktidar bunlardan kendilerine pay çıkarabilir. Otomobile bakıyorum, tamamen özel teşebbüs (bildiğim kadarıyla). E siyasi iktidarın bununla ilişkisi yok ki. Yapılırsa iktidar sayesinde olmaz, yapılmazsa iktidar yüzünden olmaz. Ama buradaki bir takım arkadaşlar sanki siyasi iktidar yapıyormuş gibi bir destek ve savunma içinde.
İyi mal üretmek kimsenin tekelinde değil. Herkes her ülke üretebilir. Tabi ki gerekli deneyim ve diğer şartlar sağlanınca.
Bizde otomobil ile ilgili deneyim var mı? Otomobil ile ilgili bir tarihimiz var mı? Gerekli teknolojiye ve donanıma sahip miyiz?
Konuya gelince iki sene önce yazdığım yazı burada duruyor. İki yıl önce sorduğum soruların hepsinin cevabını öğrenmiş bulunuyoruz.
Yerli olabilecek parçalar dahi ithal olacağı açıklandı. Togg projesi ile ilgili olumlu bir yan göremiyorum. Tek bir pazar deneyimin, marka bilinirliğin yokken, ülke imajın yerlerdeyken Premium sınıf araç *üretebileceğini* ve üzerine satabileceğini düşünmek hayalcilik tamamen. Ki maliyet olarak rekabet etme şansın da her haltı ithal etmekten dolayı kalmamış. Tehdit sonucu yapılan bir iş. Oradaki firmaların hiç biri gönüllü bu topa girmedi. Girilecek bir top olsaydı yıllar önce girmişlerdi.
Hah işte arada cevap kaynamış özel sektör yapıyor. Bunun hükümet ile alakası yok ve özel sektör para kazanmayacağı ise para yatırmaz Buna karşı çıkmak ile inşallah yapacaklar demekle de siyasetin alakası yok Türkiye yapıyor bunu...
---------- Mesajlar birleştirildi - 00:13 ---------- bir önceki mesaj zamanı 00:09 ----------
Deneyiminiz yok demek haksızlık olur. Unutmayın ki en büyük ihraç kalemimizden otomotiv ve yan sanayi.
Ama Türkiye tescilli yok..
Peki hiç olmasın mı. Olsun diyor herkes bu ol deyince mi oluyor.....bir yerden başlamak lazım eee başladılar. Bunu toptan istememek neyin nesi.
Kaynaga cok guvenemedim, sozcu diyor ama arastirin iste.
İktidar yandaşlarına sakız malzemesi bunlar. İki ay sonra da kazığın bize girdiğini bile bile Çanakkale köprüsü ile gurur duyacak, sanki sizin itirazınız köprü yapılmasıymış gibi, gelişmeye karşı olmakla, Türkiye düşmanlığı ile falan suçlayacaklar.
Böyle bu işler...
TOGG özel sektör yatırımı mı dedi birisi ? Mesela memleketin en değerli arsalarından birini kaç lira vererek satın almış bu özel sektör ? Hani koskoca fabrika ve çevresi ? Arsa sahibi ne köşe olmuştur yaa??