Valla hiç öyle "hatalar olabilir" diye kestirip atılacak bir konu yok ortada.
2014'teyken şu an 100milyar olan ihracatı napıcaksın da 2019'da 300'e çıkaracaksın diye sorarlar adama.
Bizde soru soran vatan haini oluyor.
Sonra gün gelince "ya bazı hatalar olabilir" falan filan. Hayır efendim bazı hatalar olmadı.
Hayal satıldı. Bu kadar basit. Daha ithalat yapmadan ihracat yapamayacak sektörlerin "ben nasıl azaltayım ihtalatı?" sorularına yanıt verilmedi.. Bu işin sahibi "kurum" tüm ihracatçı paydaşlar tarafından komedi olarak niteleniyor, o gün de bugün de.
Ama işte "nasıl yapacaksın" diye sorunca vatan hayini, dış minnak, ülkenin procesi bu muhaliflik gözünüzü kör etmiş falan...
Evet önemli olan
bir şeyler yapılması, önemli olan ülkede bir şeyler geliştirilmesi.
Soruyorum ne geliştirildi bu otomobil için Türkiye'de?
Otomobili biz mi çizdik? Hayır.
Bu ne kadar önemli? Şöyle.
Sen koca Peugeot'sundur, elinde koca 406 ailesi vardır, gidersin Bertone'ye dersin ki kardeş bizim şu 406'ya bir tane Coupe çiz de içimiz ısınsın. Sen Ferrari'sindir, gidersin Pininfarina sana ilettiğin konsept ve markanın çizgileri doğrultusunda bir tasarım yapar. Sen bir endüstriyel ürün geliştirirken kalkıp kendin bir tasarım çizmek yerine bir tasarım stüdyosundan hizmet alabilirsin, bunda bir sıkıntı yok.
Bu başka bişey. Pininfarina'nın ortaya koyduğu ve senin gibi başkalarına da sattığı bir tasarımı almak başka. İkisinin arasında yıldızlar arası fark var.
Peki otombilin herhangi bir komponentini biz mi tasarladık? O da hayır.
Motoru Almanlar üretmesin bataryayı Çinliler üretmesin değil konu. iPhone da Çin'de üretiliyor baştan aşağıya, ancak Çin'de üretilen bütün komponentler Apple'ın tasarımı, Apple'ın geliştirmesi. Biz burada neyi geliştirdik bana biri kalkıp anlatsın yahu. Biz şunu geliştirdik ve burada şu şu sebeplerden ötürü üretmedik, üretemedik, başkasına ürettirdik ama bize aittir desin? Hani?
Adamların web sitesine giriyorsun, klasik AKP işi müteahhitlik projesi. Temel attık bina diktik diyorlar anca..
29 Ekim'de teknoloji kampüsü açmışlar efendim. Buna ilişkin yayınladıkları uzun mesajı okuyun gidin ya.
https://www.togg.com.tr/togg-acilis.html
Ben size özetleyeyim.
Yazının başlığı doğrudan satış modelini seçtikleri yönünde.
Bir otomobilden fazlası diye yola çıkmışlar, hazretleri katılmış ve seri üretim bandından ilk araç inmiş. Kullanıcıya yakın olmak için dijitali ve fizikseli hibrit bir yapıda birleştirerek doğrudan satış yapacakmış.. Ne anlatıyorsunuz lan siz dememiş kimse

Sonra yine bir paragraf işte hazretleri katılmış, seri üretim bandından inmiş, 1300 çalışan alkışlamış falan.
Sonraki paragraf işte 5 ay sonra trafiğe çıkıyoruz. Fırsatı kaçırmıyoruz, biz de varız diyoruz.. "En iyi bildiğimiz işi yaptık" falan..
Sonraki paragraf "kullanıcıya daha yakın olanlar daha başarılı oluyor" diye bir başlıkla geliyor. CEO'muz kullanıcıya daha yakın olanların rekabette daha başarılı olduğunu söylemiş. Dijital ve fiziksel deneyim harmanlanacakmış falan, hala kimse ne anlatıyorsun dememiş. Klasik üreticiler dahi bayi ağı üzerinden satmıyormuş (?) efendim Kasım'da ilk Zorlu satış noktasını açıyorlarmış, yıl içinde 19 satış noktası açacaklarmış. Satış sonrası temas noktaları da (o neyse artık) ön sipariş başlayana kadar 20 noktada hazır olacakmış. Yine bir takım inşaat işleri..
Sonra bir paragraf diyor ki çok yakında dijital ürünlerimizi de duyuracağız.. Sayıyor CEO'muz.. "Mobilite çözümleri, büyük veri, siber güvenlik, fintech, blok zinciri, oyunlaştırma, akıllı şebekeler ve mobilite servisleri gibi stratejik alanlar üzerine yoğunlaşıyoruz. Kullanıcılarımıza, akıllı yaşam, e-cüzdan, uzaktan güncelleme, akıllı bağlantı gibi hizmetler sayesinde kesintisiz bir mobilite deneyimi sunmayı hedefliyoruz”
Buna bir yorum yapmama gerek yok sanırım..
Sonraki paragrafta %100 milli bir proje olduklarını söylemiş CEO'muz. Başından beri otomobilden fazlasını yapmak istedik demiş. Direksiyonda biz varız, tüm kararları kendimiz alıyoruz demiş. Hangi karar bilmiyorum artık. Mobilite ekosistemini falan anlatmış Dünya'ya, tescil ettirmiş

Pandemi da dahil kar kış demeden 1200 iş ortağı ile inşaata devam etmişler falan.
Sonra hazretleri gelmiş tören alanına alkışlar tören falan onlar olmuş.
Sonra bir ara başlık..
TOGG TEKNOLOJİ KAMPÜSÜ AÇILIŞINDA ÖNE ÇIKANLAR
Üretim için planlanan robotlar İstiklal Marşı'na eşlik etmişler falan.
Sonra Devrim anılmış ve Devrim'den konsept akıllı cihaz'a bir zaman tüneli yapılmış..

Sonra TOGG teknolojileri sanata dönüşmüş falan onu anlatıyor. ABD'de yaşayan bir siber mimari sanatçısı arayüz eserleri tasarlamış falan bunlar gösterilmiş. Contemp Istanbul'da bir enstalasyonu varmış abinin ondan bahsetmiş falan.
Ne anlatıyor bu bildiri abicim biriniz de bana söyleyin ya?
Bu "teknoloji kampüsü" ne geliştirecekmiş? Ne gibi fintek projesi geliştiriyorsunuz siz? Hangi ekip geliştiriyor?
Siz otomobil mi geliştiriyorsunuz? Blockchain teknolojisi ile otomobilde ne yapacaksınız?
Sen zincir yağlama sistemi üretiyorsun. Yarın bir gün bu iş için bir atölye inşa etsen üretimi oraya alsan falan böyle mi anlatırsın fabrikanı? Sahi sen neden fintek alanına yoğunlaşmıyorsun? Zincir yağlama NFT'leri satsana 100% milli ve yerli?
Başka ne var web sitesinde siz bakın bana söyleyin ya..
Birileri kalkıyor bu ülkede devasa bir endüstriyel ürün olan bir otomobil "tasarlıyor" ve bunun web sitesinde bina diktik hazretleri geldi robotlar İstiklal Marşı çaldı dışında bir şey yok.
Günümüz endüstrisinde Pininfarina'da bir konsept alınıp bu Türkiye'de üretilebilir.
Bunun adı biz otomobil geliştirdik değildir. Senin zincir yağlama sisteminin kalıplarını çıkarıp Angola'da üretseler biz yerli milli zincir yağlama sistemi geliştirdik mi diyecekler?