- Konu Yazar
Ben hiç sürmedim ama eskisinin tipi hoşuma gider bazen aklımı çelerdi ama şimdi çok çirkin olmuş peki sizin bu gs hakkında fikriniz varmı veya süreniniz ?
1200 kesinlikle yeterli zaten 1300'e çıkmak ekstra bir silindir eklemediği için ekstra yumuşaklık veya pürüsüzlük kazanılmıyor hemde bence 1200 bloğu diğer anam babam 270 crossplane twinlere göre çok daha özgün bir hisiyata sahip ... artık herşey crossplane twinDüz GS için konuşuyorum, bildiğimiz Gs çizgisinden çıkarılmasının sebebi herkese hitap edebilmesi. Eski nesilde ADV’yi bırakalım düz GS’in Sele yüksekliği bile çoğu kullanıcı için yüksekti. Ben 1300’ü test ettiğimde ayaklarımı yere koyup tam ayakta durduğumda motorla aramda boşluk kalıyor. Adv’sini sürmedim henüz. Ancak GS’in heybeti yok. Motosikletin üstünde değil içinde oturmayı seviyorsanız size göre değil. Ben önümde gösterge ya da kokpit görmeyi severim. Bunun dışında rüzgardan koruması çok iyi olmuş eskisine göre. Elektrikli cam bu konuda iyi olmuş. Quickshifter hala boxer ve şaftlı motor gibi ama daha iyi. Gücünün artması tabii ki fark etmiş. GS’i yürütmek zaten zor olmadığından 1200’de dahi yeterli güç bence. Süspansiyon bildiğimiz GS konforunda. Rakipsiz. Uçan halı.
kusuruma bakmayın cross plane olayı bende travma oldu ingiliş basını acayip övdü o davayı , gs'in karakteri iyi tarafları ve ''kötü tarafları''nın birleşiminden gelen bismarck hisiyatından ibaret ... sanki ufak bir düğmeye basınca düşmanın corvette gemisini 75lik top ile yok edecekmiş hisiyatı var ve işin garibi paralever telelever sisteminin hisiyatsızlığından ve konforundan dolayı ise de o düğmenin 75lik top düğmesi bile olduğunu asla bilemeyecek gibi histemek sanırım ... saçma bir örnek olabilir ama gs'deki mekanik hisiyatın teknolojik delilik ile birleşmesi sadece bukadar garip bir örnek ile anlatılabilir ?Ben mi yanlış biliyorum? Crossplane kullanan Cp3 (Tracer 9) harici yakın bir alternatifi yok (tam manasıyla aynı sınıftada değiller aslında) daha küçük bir adv motor dersek tenerenin cp2 bloğunu (twin olduğu için) koyabiliriz ancak bu da daha arazi odaklı olmasından dolayı uzak bir alternatif. Multistrada v4’ün twin pulse sistemi belki çalışma karakteri bakımından yakın bir his sunar. (Cross Plane’e)
Boxer gerçekten denge konusunda çok iyi. Birazdan hayatında hiç gs’e binmemiş zenginler kulübü imasıyla gömenler gelir
(Bazı gs kullanıcıları yüzünden bir miktar haklılar ama bu makineyi mühendisliğindeki başarıyı haksız çıkarmaz)
Paralever telelever sistemi sizin için fazla şey yapıyor. Dezavantajı sürmeyi bilmeyen birine dahi fazla özgüven vermesi. Kullanımı bisiklet gibi olmasına karşın Gs ya da bu sistemi kullanan diğer motorlar sınırını bilmeyene tehlikeli. (Kendimden biliyorum) Yoldan feedback çok az. Kaza yapana kadar anlamıyorsunuz. İlk binişte süspansiyon tepkileri garip geliyor. Biraz sürdükçe bir bakmışsınız sürüş kaydında öylesine bi yere giderken 40° yatış kaydetmiş.
Estağfurullah gücenmek ne kelime, ben bilgiye saygı duyarım.Türkiyede egitmenlik yapip da GS e para verip almamis (parasiz verselerdi de kabul etmezdim ) bildigim kadari ile tek numuneyim.
Buradan hic GS kullanmadigim anlami cikartilmasin .R1150 den itibaren kullanmadigim veya en azindan test etmedigim serisi yoktur. (En güzelleri hala R1150 dir bence)
Oldum olasi R serisini makinalari sevmem. Ne devir cevirebilirler ne de anlatildigi kadar saglamdirlar. Milyon tane kronik sorunu vardir ve hala güncel modellerde dahi yag eksiltme problemi bulunur. Kimse aksini söylemesin eger yag eksiltmiyorsa o motor cin mali cakma R serisidir. Kompresyonu disinda esprisi olmayan bir motor tipidir.
GS ve RT serilerinin abartili gereksiz ucan hali hissiyati , motor üzerinde uzun süreler geciren profesyoneller icin bir arti olmakla beraber geri bildirim zayifligi hep problemdir. BMW her cikardigi yeni model GS ve RT serilerinde "Arttirilmis geri bildirim" anonsu yapar ama degisen hicbir sey olmaz.
Isin ilginc tarafi ucan hali hissiyatinin telelever paraleverin iddia edildigi gibi daha iyi tutus ile alakasi yoktur.Zaten R serisi makina kullanan sportif R ve RS serilerinde ön süspansiyon geleneksel dikme tip cift süspansiyondur. Bu tür süspansiyonlar icerisinde efsane olan ve K serilerinde kullanilan duolever-paralever kombinasyonu zamk gibi yere yapisir ve yerdeki haslanmis bezelye tanesinin üzerinden gecerken bile geri bildirim verir. Asfalttan inmediginiz sürece kesinlikle cok cok konforludur.
Peki ben neden GS e binmyorum.
Aslinda GS cok kötü bir motor degil , yasadigim ülkede GS e binmek icin servet harcamaniza da gerek yok
Ama
Maalesef buradaki GS binicileri icin de TR deki alginin aynisi mevcut. Bu neredeyse dünyanin her tarafinda hic degismiyor. Kendilerini camiadan soyutluyor ve ayricalikli varmis gibi davraniyorlar. Bu nedenle asla bir GS sahibi olmayacagim.
R1300 özeline bakarsak
Genel olarak R1250 ye göre gelistimeler ve güc artisi olsada maalesef gaz kontrolünde düzeltilmesi gereken bazi yazilimsal sorunlari var.
Gaz kolunun en kücük hareketinde saldirganca hareketlenen motor , yavaslama esnasinda kompresyonun sonlarina dogru gaz kolu hala acikken aniden gazi tamamen kapatarak sert tepkiler veriyor.
Umarim BMW bunlari düzeltir ve 1250 nin akiciligini tekrar elde ederler.
GS sahiplerinin gönlünü kirmak icin yazmadim lütfen alinganlik yapmayiniz.
Benim icin kisilerin motorculugu bindikleri motordan bagimsizdir. Sizlerde ayni düsüncedeyseniz yazdiklarima gücenmezsiniz.
Sevgilerimle
Türkiyede egitmenlik yapip da GS e para verip almamis (parasiz verselerdi de kabul etmezdim ) bildigim kadari ile tek numuneyim.
Buradan hic GS kullanmadigim anlami cikartilmasin .R1150 den itibaren kullanmadigim veya en azindan test etmedigim serisi yoktur. (En güzelleri hala R1150 dir bence)
Oldum olasi R serisi makinalari sevmem. Ne devir cevirebilirler ne de anlatildigi kadar saglamdirlar. Milyon tane kronik sorunu vardir ve hala güncel modellerde dahi yag eksiltme problemi bulunur. Kimse aksini söylemesin eger yag eksiltmiyorsa o motor cin mali cakma R serisidir. Kompresyonu disinda esprisi olmayan bir motor tipidir.
GS ve RT serilerinin abartili gereksiz ucan hali hissiyati , motor üzerinde uzun süreler geciren profesyoneller icin bir arti olmakla beraber geri bildirim zayifligi hep problemdir. BMW her cikardigi yeni model GS ve RT serilerinde "Arttirilmis geri bildirim" anonsu yapar ama degisen hicbir sey olmaz.
Isin ilginc tarafi ucan hali hissiyatini veren telelever paraleverin iddia edildigi gibi daha iyi tutus ile alakasi yoktur.Zaten R serisi makina kullanan sportif R ve RS serilerinde ön süspansiyon , geleneksel dikme tip cift süspansiyondur. Bu tür süspansiyonlar icerisinde efsane olan ve K serilerinde kullanilan duolever-paralever kombinasyonu zamk gibi yere yapisir , yerdeki haslanmis bezelye tanesinin üzerinden gecerken bile geri bildirim verir. Asfalttan inmediginiz sürece kesinlikle cok cok konforludur.
Peki ben neden GS e binmyorum.
Aslinda GS cok kötü bir motor degil , yasadigim ülkede GS e binmek icin servet harcamaniza da gerek yok
Ama
Maalesef buradaki GS binicileri icin de TR deki alginin aynisi mevcut. Bu neredeyse dünyanin her tarafinda hic degismiyor. Kendilerini camiadan soyutluyor ve ayricaliklari varmis gibi davraniyorlar. Bu nedenle asla bir GS sahibi olmayacagim.
R1300 özeline bakarsak
Genel olarak R1250 ye göre gelistimeler ve güc artisi olsada maalesef gaz kontrolünde düzeltilmesi gereken bazi yazilimsal sorunlari var.
Gaz kolunun en kücük hareketinde saldirganca hareketlenen motor , yavaslama esnasinda kompresyonun sonlarina dogru gaz kolu hala acikken aniden gazi tamamen kapatarak sert tepkiler veriyor.
Umarim BMW bunlari düzeltir ve 1250 nin akiciligini tekrar elde ederler.
GS sahiplerinin gönlünü kirmak icin yazmadim lütfen alinganlik yapmayiniz.
Benim icin kisilerin motorculugu bindikleri motordan bagimsizdir. Sizlerde ayni düsüncedeyseniz yazdiklarima gücenmezsiniz.
Sevgilerimle
Nikki nin bindigi GS zaman asimina ugramis bir model. Artik GS sayilmazR1300 ADV versiyonu sevdim aslında tipini. Eski 1250 ADV daha heybetliydi onu daha çok sevmiştim ama bu Star Trek dizilerinde Enterprize-D'yi sevip ardından gelen Enterprize-E kötü olmuş demek kadar saçma olur (Star trek severler olarak onyıllardır yaparız bu tartışmayı) , ne de olsa yeni teknoloji, o kadar mühendis yapmıştır bir güzellik derim.
Tabi Türkiye şartlarında almaya param yetmez. Keşke olsa da köfteci yollarında GS sürsem. vstrom'dan sonra aklımda olan bir o var, alamayacaksam da vstrom'u sürmeye devam ederim. Tabi GS alsam hemen gözlemeci olmam, yanında bedava verdikleri sarı yeleği giymek zorunluymuş sanırım, olsun, sarı yeleğimi giyer köfteci rotalarında dolanırım yine. Benim tanıdığım GS sahipleri öyle kendilerini ayırma bi üstünlük taslama gibi huylarını görmedim, mesela forumdan Nikki bizimle köfteciye gelmişti, sarı yeleği bile yoktu.![]()
Yahu Okan hoca sen Bmw yi bilmiyorsun bunu anladım şu yazından , gerçek GS ruhu eski nesil hava ve yağ soğutma R serisindedir , Avrupa'da bile ağırlığı artmış aşırı güçlendirilmiş su soğutma GS lere hala tepki gösterenler var , sırf Ducati ve Ktm nin 160-170 bg lik hormonlu bloklarıyla aşık atabilmek için GS in amacına yakışmayacak şekilde motoru güçlendirdiler , uzun rotalara çıkmış günde min 800 km yol yapacak adama 100 bg fazlasıyla yeterde artardı ama işte Bmw de modaya uydu , önceki mesajlarda paralever teleleverden de bahsetmişsin , senin sahip olduğun K serisinde de aynı süspansiyon mevcut R serisine özel değil bu düzenek , artılarını gayet iyi biliyorsun şimdi burda yazıp konuyu uzatmak istemiyorum , hissiyatsız bulanların kullandıkları motorlarda emin ol gidondaki esnek amortisör bağlantı takozları boşluk yapmıştır başka bir açıklaması yok bu durumun..Nikki nin bindigi GS zaman asimina ugramis bir model. Artik GS sayilmaz![]()
Türkiyede egitmenlik yapip da GS e para verip almamis (parasiz verselerdi de kabul etmezdim ) bildigim kadari ile tek numuneyim.
Yahu Okan hoca sen Bmw yi bilmiyorsun bunu anladım şu yazından , gerçek GS ruhu eski nesil hava ve yağ soğutma R serisindedir , Avrupa'da bile ağırlığı artmış aşırı güçlendirilmiş su soğutma GS lere hala tepki gösterenler var , sırf Ducati ve Ktm nin 160-170 bg lik hormonlu bloklarıyla aşık atabilmek için GS in amacına yakışmayacak şekilde motoru güçlendirdiler , uzun rotalara çıkmış günde min 800 km yol yapacak adama 100 bg fazlasıyla yeterde artardı ama işte Bmw de modaya uydu , önceki mesajlarda paralever teleleverden de bahsetmişsin , senin sahip olduğun K serisinde de aynı süspansiyon mevcut R serisine özel değil bu düzenek , artılarını gayet iyi biliyorsun şimdi burda yazıp konuyu uzatmak istemiyorum , hissiyatsız bulanların kullandıkları motorlarda emin ol gidondaki esnek amortisör bağlantı takozları boşluk yapmıştır başka bir açıklaması yok bu durumun..