Konu Nasreddin Hoca'nın fıkrasına dönmüş.
Herkes haklı.
Bildiğimiz, yaptığımız ve sonuç aldığımız kadarıyla rodajı biz de anlatmaya çalışalım bakalım. Belki benim de yanlış bildiğim şeyler vardır.
Bilen arkadaşlar düzeltsinler, kimseyi yanlış yönlendirmeyelim.
Öncelikle yeni nesil motorlarda rodaj önemli değildir, görüşü yanlıştır.
Kesinlikle önemlidir. Tek fark, eski nesil motosikletlere göre rodaj devresini çabuk tamamlarlar.
Rodaj; yavaş yavaş çalıştırarark, alıştırma, uygunlaştırma, oturtma anlamında Fransızca bir kelimedir.(Bknz: Rodage)
Buraya kadar yazılanlar, rodajın yanlış kavrandığını da gösteriyor.
Rodaj, bir motor açma işlemi değildir. Hareketli tüm aksamı oluşturan öğelerin birbirine alışması,uygunlaşması durumudur.
Nedir bunlar?
Örneğin fren diski-plaket(Balata) ile uyum sağlayacak.
Zincir-dişli ile uyum sağlayacak.
Debriyaj, silindir ve pistonlar gibi hareket ettirilen tüm aksam birbiri ile uyum sağlayacak.Hatta amortisör bile buna dahil.
Ve tabii can damarımız lastikler. Onlarda yola uyum sağlayacak.
Takdir edersiniz ki bu kadar parçanın motor orta sehpadayken, herhangi bir şekilde uyum sağlanması düşünülemez.
Yani motosikletiniz hareket edecek, frenler kullanılacak ve lastikler en az 500 km yol yapacak ki üzerindeki fabrika cilası gitsin ve yol tutuşu sağlansın.
Bu arada diğer aksam da yavaş yavaş birbiriyle anlaşmaya başlayacak.
Peki uygun motor rodajı nedir?
Kullanma klavuzlarında yazılı olan yönergeleri uygulamanız motosikletinizin uzun ömürlü olması için gerekli ve yeterlidir.
Rodaj döneminde motosiklet kullanılması gerektiği gibi kullanılacak.
Yani vites değiştirmek gerektiğinde değiştirilecek, hararet kontrol altında tutulacak ve servis zamanı motor mutlaka servise götürülüp, gerekli ayarlamalar yapılacak.
Benim bu konuda yaptığım ve önerdiğim şey 1-2 günü yeni motorunuza ayırıp en az bir 500 kilometre yol yapmanızdır.
Devir konusunda da bir şey ekleyeyim.
Bu kullanım klavuzlarında yazmaz ama uygulanmış ve faydası görülmüştür.
Nedir o?
Diyelim ki kullanım klavuzunda ilk 1000 km 5000 deviri geçmeyin yazıyor.
Siz de 1000 km kullandınız.
Artık 5000 deviri geçebilirsiniz.
Peki ne kadar geçebilirsiniz?
Benim önerim;
Her 300km de 1000 devir arttırarak kullanmanız yönündedir.
Yani 1300. km ye kadar 6000,
1600.km ye kadar 7000,
1900 km ye kadar 8000 devir şeklinde.
Bu aynı zamanda motorun açılması için de gerekli zorlamaları, motoru üzmeden yapacağınız periyotdur.
Yani ben 1000 km yi doldurdum. Artık Red-Line görebilirim derseniz, Red-Line olayını servisde daha çok görmeye başlayabilirsiniz.
Rodajı iyi yapılmış bir motor, son hızından ziyade; az servis istemesi, daha az masraf çıkarması ile, diğer emsallerinden gözle görülür bir şekilde ayrılacaktır.
Heleki servis bakımlarını zamanında yaptırır ve temiz kullanırsanız, uzun yıllar başka bir motosiklet aramazsınız....