Hız arttırmak için devir kesiciyi kesme çalışmaları yapmadan önce, motorun 5. viteste son hızına ulaştığı zaman boştayken gaz verildiğinde devir kesiciye girdiği devre ulaşabilmesi gerekiyor. Yani motorun max. güc tork değerleri 5. viteste motoru son devrine çıkarabilmesi gerekiyor. Çıkramıyorsa bu zaten genelde motorlarda böyledir. Zaten böyle olmasa, yani motorun gücü yetecek olsa zaten ya bi 6. vites koyarlardı, yada dişli oranlarıyla biraz daha oynarlardı. 5. viteste boştayken veya ufak viteslerdeyken ulaştığı devre ulaşamayabilir. Bu anarmal bi durum değil. Eğer misal..boşta gaz köklendiğinde 11-12 bin devirde maksimum devrine çıkarak devir kesiciye giren motorun, son hızda da seyahat esnasında da 5. viteste de bu devre ulaşarak devir kesiciye girebilmesi lazım. Yoksa devir kesiciyi devre dışı bırakmanız size bi + kazandırmayacaktır. Bence hiç böyle bi şeye kalkışmayın, devir kesici, motor mekanik aksamında kullanılan malzemelerin kapasitesine göre zaten ayarlanmıştır. Bu şekilde kullanım bence zaten motorun canını almak demek olur. Emsal motorları araştır. 5. viteste emsalleri gibi fazla devir yapmıyor hızlanmıyorsa, bakım unsurlarını kontrol et derim. Bende cbf 150 kullanıcısıyım. Benim motorda düzde 115 km/h a çıkıyor. Son devrine ulaşamıyor. Ulaşabilse tahminimce 125-130 km/h yapabilmesi lazım. Mesela benim devir kesiciyi devre dışı bırakmam bana bi hız kazancı sağlamaz.
hocam herşeyde haklısın ama birde şöyle düşünmek lazım;
ön dişli küçültüp arka dişli büyütünce son hız azalır ve seri olur motor bu bi gerçektir.. peki neden son hız azalır? devir tamamlandığından.. o zaman bu beyinden takıp ön dişliyi küçültüp arkadakini büyütürsek hem ivmelenme çok iyi olur hemde max. hız artar..