Rölantide stop etme olayı ile ilgili olarak bende kendi teorimi sunmak isterim.
Bildiğiniz gibi kontağı açtığımızda park lambaları yanıyor.Motoru çalıştırıp belli bir devir üzerine çıkıldığında alternatör şarja başlıyor ve far yanıyor.
Çok düşük rölantide, yani 1000-1100 civarı, alternatörden gelen akım düştüğü için motor şarj edemiyor, ama far yanmaya devam ediyor.Far sadece kontak kapatılınca kapanıyor.
Hem şarj yok, hem far açık, ateşlemeye yeterli elektirik kamıyor olabilir.Zira dolu bir akünün buji ateşlemesi ile boş akünün zar zor dönen marş motoru ateşlemesini karanlık bir ortamda deneme şansınız olursa mutlaka bakın.Arada büyük fark var.Ateşlemenin devirle ilişkisini şu videodan görebilirsiniz:
http://www.youtube.com/watch?v=egJhrvS2IGI
Beyin konusuna gelirsek; beyin bizim tamircilerin uydurduğu bir tabir.Ama madem böyle biliniyor böyle kullanılsın bir sakıncası yok ama cdi ünitesinin birşeyleri kontrol ettiğini sanmayın.Daha komplike motorlardaki kontrol ünitesi asıl beyin olarak kabul edilebilir.Abs, enjeksiyon zırt vırt bir sürü fazladan donanımı olan motorlarda gerçekten neyin ne zaman yapılacağını kontrol eden ve karar veren bir parça, yani kontrol ünitesi, yani "beyin" vardır.
Motorda "cdi ünitesi" denilen parça bazılarının zannettiği gibi elektronik enjeksiyon kelimelerinin barş harfleri değildir.cdi=capacitive discharge ignition kelimelerinin barş harfidir, yani kapasitör deşarjlı ateşleme demek."ignition" ile "injecton" kelimelerini karıştırmamak lazım.
Yani beyin denilen parça bir kapasitör aslında.Ve hiçbirşeyi kontrol montrol ettiği de yok.Eski meksefeli sitemin biraz daha gelişmişi.cdi denilen parçanın birşeyi kontrol etmemesi moralinizi bozmasın.Zira bu basit sistem en sağlam sistemdir.Kolay kolay bozulmaz.Fiyatı da, diğer kontrol ünitesine sahip motorlarla kıyaslarsak, çok çok ucuzdur.İyiki cdi var.
Gelelim asıl konuya.Rölanti devri düşük olunca yanan far sebebi ile motorun elektirik eksiği aküde biraz zayıfsa ateşlemeye yetişemiyor, motor stop ediyor.Çözüm çok basit.Rölantiyi kitapta yazan aralığa ayarlamak.Rölanti 1300 olacağına 1400 olsun, hiçbir zararı yok.Şarjın başladığı devir bandının üzerinde olsun ki o geçiş aralığında motor tedirginlik yaşamasın.Rölantide dahi şarj devam etsin, yeterli olsun.
Bizim motorlar yüksek devirli motorlar, dizel araçlar gibi 3000 devirde giden araçlar değil bunlar.1500 devir 12,000 lik kadranda çok komik bir rakam zaten.Ama dizel aracı 1500 devir rölantiye ayarlasan bam bam bağırır gibi olur.Hemen farkı hissedip rahatsız olursun.Rölanti zaten sadece ışıklarda beklerken falan kullanılan bir devir.O sırada 1200 yerine 1500 devirle çalışan motorun fazladan yakıt sarfiyatı devede kulak gibidir.Ybr de dahi bu 200-300 deviri benzin tasarrufu açısından hesaplayan varsa, insin yürüsün yada ne bileyim bisiklete falan binsin.:cherry: