Herkese merhabalar..
Bu topigin butun sayfalarini tek tek okudum suan 2005 sonu henuz 2100 km'de Piaggio Skipper 150 kullaniyorum.
Bu aleti ilk gordugumde evt benide cekti ve hatta bu yuzden foruma uye olarak ilk msj'imi yaziyorum. Ancak tum topigi okudukca yazilanlardan sonra acikcasi KAFAMDA X-MAX HAKKİNDA CİDDİ VE HAKLI BAZI SUPHELERİM OLUSMAYA BASLADI.
Burada kullanicilarin ilk elden yazdiklari bana şunu bariz olarak gosteriyor ki, x-max oldukça ciddi, kronik bir probleme ev sahipligi yapiyor. Çok tehlikeli elektrik systemi arizalari ve ilallah dedirten aku problemleri! Bu arizalari kimisi kendince "bi-sekilde" halletmis, kimisi hala ugrasiyor. Konuya gercekci yaklasmakta fayda var. Yani "çok guzel motor burgmana 10 basar, bilmem ne'ye 100 basar, çok havalı motor" vs gibi subjektif yorumlar ile bir yere varilmaz. En azindan bu scooter'u almayı dusunen "bilincli bir kullanicinin" kafasinda bu tarz cocukca yorumlar hicbir kayda deger gercekci fikirler olusturmaz. Konuya objektif yaklasmakta fayda var..
Gercek şu ki, yamaha x-max modelinin tasariminda buyuk hatalara imza atarak elektirik systemi ile aku olayını eline yuzune bulastirmis. Benim skipper'i 15 gun calistirmadigim zamanlar oluyor inanmazsiniz alet tek marşta aliyor! X-max genelde kaliteli sonuclara imza atmis bir scooter ama bu kronik sorunlari HİCTE AZİMSANMAYACAK VE GORMEMEZLİKTEN GELİNECEK BİR HATA DEGİL. Sifir bir scooter aliyorsunuz, cuval dolusu paralar veriyorsunuz ustelik çin mallarindan kacarak "sozde guvenilir" bir marka olan yamaha'yi tercih ediyorsunuz ancak ugrastiginiz sorunlara bakin şaka gibi! Nelerle ugrastiginizi okuyunca dumur oldum resmen!
Kisaca, İki önemli konuda Kral Çiplak arkadaslar!
Aklimda 250cc kategorisinde piaggio'dan cok memnun kaldigim icin terfi olarak beverly 250 vardi. Henuz x-max'i tam arastirmadan ve bu kronik problemlerini ogrenmeden once beverly'ye ciddi bir alternatif olarak bakiyordum ancak tum bu yazilan ve cizilenlerden sonra ciddi olarak maalesef gozumden dustu x-max (Yamaha degil x-max)
Hemen her kullanicinin yasadigi (veya birgun mutlaka yuzlesecegi) elektrik systemi arizasi ile yolda kalmalar, yag kacirmalar, cekici ile servise cektirmeler, gunde 5- 10 defa aku sarj ettirmeler, farlar surekli yaniyor diye kisa mesafede aku dolmuyormusda, kendine gelemiyormus gibi traji-komik servis aciklamalari, gidonu tam saga veya sola cevirince gorunen pasli borular, dusuk hizlarda ve kalkislarda rahatsiz edici titremeler, çamurluktan gelen enteresan sesler vs vs. Tum bunlar dunyanin sayili japon markasinin sifir bir motorunda tahmin bile edilemeyecek sorunlar.
Kabul etsenizde etmesenizde bu fiyat segmentinde bir scooter'dan "kesinlikle" beklenmeyecek ciddi problemler bunlar ve insanin "çin malı motorlarda bu kadar problem cikmiyor kardesim" diyesi geliyor!
Bu gune degin skipper ile bir kere olsun ne yolda kalmisligim var, ne akü problemi yasadim, ne gorulen pasli borular var, ne titreme, ne de elektirik systemi arizasi hicbir sey yasamadim. Taş gibi makina yapmiş adamlar..
Yamaha'ya x-max'ta sikca yasanan bu elektirik ve aku problemlerinin tum dunya genelinde bir mail bombardimani ile mutlaka coktan bildirilmesi gerekirdi. Tabii en basta kullanicilar ve yekili servisler basta olmak uzere. Yamaha gibi bir firmanin musteri memnuniyeti cevesinde bu tarz sorunlara DUYARLİ DAVRANARAK butun sorunlu x-max'lari servise geri cagirip bahsi gecen o parca veya parcalari UCRETSİZ DEGİSTİRMESİ GEREKİRDİ. Hem tasarimda kendileri hata yapiyorlar hemde ariza ciktiginda magdur kalan kullanicidan ucret talep ediyorlar! Hem kel, hem fodullar buna soygunculuk denir!
Yamaha'dan bu umursamazligi ve musteriyi "soyulacak bir sogan gibi goren" ucuz çin zihniyetini beklemezdim. Gerek cikan arizalar, gerekse firmanin musteriye yaklasim tarzi beni x-max'tan ve bu markadan soguttu ister-istemez.
** Yeni model x-city var şimdi gundemde..
Bunca seyden sonra hala ön-yargili degilim ve YAMAHANIN X-MAX'DA YAPTIGI TASARIM HATALARINDAN BİR DERS ALARAK AYNI HATALARI X-CITY'DE YAPMAMIS OLMASİNI UMUT EDİYORUM. DILEGİM ELEKTRİK SYSTEMİ VE AKU TASARIMININ GOZDEN GECİRİLEREK SORUNSUZ, STABİL, İNSANA GUVEN VEREN (PİAGGİO GİBİ) VE PROBLEMSİZ BIR TASARIM İLE X-CİTY'NIN KARSIMIZA CIKACAK OLMASİ.
Şayet x-city'de de aynı kronik problemler baş gösterecek ve x-max'ten yamaha hala bir ders almadiysa 9000ytl gibi fiyat etiketine sahip bir japon scooter'unda yasanan bir dolu problemle KESİNLİKLE UGRASMAK İSTEMEYECEGİM İCİN secimim beverly 250 'den yana olacak. Zira 60 yildir guvenilirliginden bu tarz traji-komik sorunlarla hicbir sey kaybetmeyen piaggio'nun amortisorleri cok sert ve konforsuz olsada onemli olan guvenlik diyor mantigim.
Herkese kazasiz, belasiz, SON MODEL BİR MOTOR İLE "ABUK-SABUK ARIZALARLA" YOLDA KALINMAYAN GUVENİLİR VE STABİL SURUSLER DİLERİM...