Arkadaşlar selam, birkaç sorum olacak tecrübeli olanlar cevaplandırırsa sevinirim. Şimdi dün 38500kmde yağ değişim için servise gittim, birazda soğutma sıvı eskiliği vardı onuda gidermek için. Neyse 32xxx kmde ön balatayı değiştirmiştim, şimdi yine balatanın bittiğini sölediler + inanmadım kendimde baktım incelmişti baya, arkada bitmiş dediler hava filtersi yağ ıvır zzıvır derken yine bktım 500lük olmuşuz. Şimdi şöyle bir kabaca hesap yaptığımda (27000lerdeki v kayış bakımıda çok tutmuştu) Yamahanın xmaxla insanları adeta kaz gibi yolduğunu düşünmeye başladım. Her 3000kmde yağ değişimi ve ıvır zıvırlar ile bakım başım 130-150 TL arası gibi olması lazım bir tutar çıkıyor. 30000kmde bu 10 bakım yapar en az 1500-2500TL arası. motorumuzu yaklaşık 100000km kullansak bu rakam ağır bakımlarla birlikte yaklaşık 8-9 bin liraları bulacak. Şimdi ben 15 liralık bir motorun bu kadar yüksek masrafı olmasını bir türlü kabul edemeyerek kafamın bastığı kadarıyla bir hesap yapmaya çalıştım. Yanlış yaptığım veya eksik hesapladığım birşeyler varsa lütfen ekleyip çıkarın kafamdaki ve benim gibi düşünmekte olanların kafalrındaki soru işaretleride kalksın, neticede hiç birimiz parayı sokaktan süpürmüyoruz. Ana bakım kalemlerine gelirsek;
1 Lt Yamalube 10-40 48TL
Hava filtresi 71TL
Varyatör filtresi 58TL
Ön fren balata 128TL
Arka fren balata 113tl
Şimdi bunlar hep yamaha malı ürünler birde bunlara eş değer şöyle bir liste var çıkartığım aynı bakımı bunlarla yapsaydım diye;
1lt Motul 7100 10-40 9€
BMC Filtre (ömürlük) 41€
HiFlo varyatör filtresi 5€
Brembo sintered ön balata 17€
Brembo sintered arka balata 15,8€
Şimdi bu iki listenin tutarı aynı vergisi nakliyesi dahil olarak. Ancak bir farkla, filtreyi yaklaşık 10-12bin km amorti ediyorsunuz, ben ön balatayı orji,nal kullanmama rağmen 6 binde bitmiş, sebep olarak incelen diskten ötürü fazla aşınma olabilir dediler, ve klasik 8kmde disk bitiren adam var diyede mantıklı cevap bulmaya çalıştılar. Her bakımda 20 liralık balata spreyine para ödemişim ama disk delikleri pislik içinde doluydu, dün kendim tornavidayla kendi kendime temizleyip açtım delikleri. Balata ve disk kombisi olarak brembo daha iyi değilmidir(yamahanın kendi balatasından hem performans hemde dayanıklılık açısından), birde motul 7100 kullansam ve 3000 yerine 6000kmde bir değişsem daha iyi ve pratik olmazmı? Cevaplar için teşekkür ederim.
1 Lt Yamalube 10-40 48TL
Hava filtresi 71TL
Varyatör filtresi 58TL
Ön fren balata 128TL
Arka fren balata 113tl
Şimdi bunlar hep yamaha malı ürünler birde bunlara eş değer şöyle bir liste var çıkartığım aynı bakımı bunlarla yapsaydım diye;
1lt Motul 7100 10-40 9€
BMC Filtre (ömürlük) 41€
HiFlo varyatör filtresi 5€
Brembo sintered ön balata 17€
Brembo sintered arka balata 15,8€
Şimdi bu iki listenin tutarı aynı vergisi nakliyesi dahil olarak. Ancak bir farkla, filtreyi yaklaşık 10-12bin km amorti ediyorsunuz, ben ön balatayı orji,nal kullanmama rağmen 6 binde bitmiş, sebep olarak incelen diskten ötürü fazla aşınma olabilir dediler, ve klasik 8kmde disk bitiren adam var diyede mantıklı cevap bulmaya çalıştılar. Her bakımda 20 liralık balata spreyine para ödemişim ama disk delikleri pislik içinde doluydu, dün kendim tornavidayla kendi kendime temizleyip açtım delikleri. Balata ve disk kombisi olarak brembo daha iyi değilmidir(yamahanın kendi balatasından hem performans hemde dayanıklılık açısından), birde motul 7100 kullansam ve 3000 yerine 6000kmde bir değişsem daha iyi ve pratik olmazmı? Cevaplar için teşekkür ederim.
Son düzenleme: