günaydınlar...
2008 model fz6 fazer sahibiyim. her zamanki gibi işe motosikletle gittim ancak akşama motorun başına gittiğimde kontağı cevirmeme ragmen göstergede hiçbir ışık yanmadı, saati bile göstermiyordu. motoru vurdurdum çalıştırdım ama bu sefer de kısa uzmeli zenon farım çalışmadı. 10 km kadar uzun farlarla yol aldıktan sonra birden "motor kontrol ışığı" yandı. hemen "acil stop düğmesi" ile motoru durdurdum kenara çektim. ekranda hata kodu "46" yazıyordu. "diagnostic" ten akü voltajına baktığımda "10.0" okudum. açıklamasında 2 ihtimal üzerinde duruluyor. 1)yakıt enjeksiyon sisteminde arıza. 2)motorun kendi kendini şarj etme düzeneğinde arıza.
soru1)motoru sallayınca hala içinden benzin sesi geliyordu ama depoda ki benzinim az kaldığı için olabilir mi?
soru2)yeni aküyü 3000km ve 6 ay önce takmıştım. aküden olabilir mi?
soru3)şarj dinamosunda v.s. bir sıkıntı olabilir mi?
soru4)tekrar vurdurarak çalıştırıp ustaya kadar 40km sürsem yok yere motora zarar verir miyim?
46 Hata kodu enjeksiyonalra yeterli güç gelmediğinde alınan bir hata. Bununda bir kaç sebebi var. Akü, Alternatör, Konjektör. Zaten geriye başka alternatif kalmıyor :queen:
Motoru vurdurarak çalıştırdığınızda akü bitik bile olsa motor kendi kendine yeterli enerjiyi en azından bujileri ve konjektörleri besleyecek enerjiyi üretebilir. Öncelikle aküyü ölçtürmenizi sonrasındaysa alternatör'ü kontrol etmenizi tavsiye ederim. Alternatör çıkışında 5.000d/dk da görmeniz gereken akım 14v. Eğer bu akımı görmüyorsanız alternatörünüzde bir problem var demektir. Alternatörün sıfır maliyeti servise giderseniz 1.100 lira bekleme süreside yaklaşık 2 ay. Yurtdışından kendiniz getirebilir ya da söküp sardırıp tekrar takabilirsiniz. Bu arada alternatörü yakan sebebide bulmak gerekli. Hatalı akü takılmış olabilir. Xenon farlar olabilir Özetle orjinalin haricinde elektrip aksama sonradan eklediğiniz her ekipmanı kontrol etmenizi tavsiye ederim. Şuan kullandığım benim 2.Fazerim. İlkinde çin malı xenon yüzünden yakmıştım alternatörü, sardırıp devam etmiştim. Xenon normal tüketimde standart ampullerden daha az akım çekiyor fakat ilk 3 saniyede çektiği akım çok daha fazla Youtube da bunu gösteren videoları görebilirsiniz. Buda alternatörün aşırı yüklenmesine sebep oluyor. 2. motorumdada önceki sahibinin taktığı yanlış akü yüzünden yandı. Bu sefer çok acelim olmadığından ve garanti olsun diye yurtdışından orjinal getirttim.
Akü ve alternatör sağlıklı çalışıyorsa bir problem göremediyseniz konjektörü kontrol edin. Benim tahminimce sizdeki problem öncelikle alternatör sonrasında konjektör gibi duruyor.
---------- Mesajlar birleştirildi - 15:46 ---------- bir önceki mesaj zamanı 15:26 ----------
52bin km... 2008 model...
vurdurarak çalıştırıp, 40 km yol yaparmı acaba boyle, ustaya kadar?
Yapabilir ama riskli yapacaksanızda şöyle yapmanızı tavsiye ederim.
Önce aküyü çıkartın ve kontrol edip full dolu olduğundan emin olun, gerekirse aküyü değiştirin hem bu kontrolüde es geçmiş olursunuz.
Aküde her şey normalse ve şarj edip doldurduysanız işiniz alternatöre kalıyor Motor aküyü şarj etmeyeceğinden akünün götürdüğü yere kadar gideceksiniz, 40km götürür diye tahmin ediyorum.
1. Far soketlerini çıkartın, gerekirse stop lambasını da
2. Trafiğin olmadığı bir saatte yola çıkın fan açtırmamaya çalışın
3. Önceden bir çekici bulup numarasını kaydedin ve müsait olduğundan emin olun
Bu yapılanlar sizin için trafikte risk oluşturabilir, yapacaksanız da aman dikkatli olun şunu da unutmayın biz uzaktan sadece varsayım üzerine konuşabiliriz. Motorunuzda daha farklı bir arıza olabilir ve bu arıza motoru hareket ettiğinizde size daha kötü sonuçlar doğurabilir. Benim tavsiyem voltmetre okumayı bilen bir elektrikçi bulun ve alternatör çıkışını, aküyü, konjektörü kontrol edip sağlam bir arıza tespiti yapın.
Alternatörü değiştirmek için 6 tane imbus 3 tane yıldız civata sökeceksiniz. Sizde yapabilirsiniz. Aküyle konjektörü saymıyorum bile.