Geçmiş olsun.
Bu konularda benim kişisel kanım şu; ortaokul mezununa trafikte geçiş üstünlüğü olan taşır vermek bana en basitinden ahmakça geliyor. Sebeplerini sıralayayım;
Eğitimin ilk 8 yılında verilen temel trafik bilgisi diyor ki "Trafikte ambulans, itfaiye ve polis araçlarının geçiş üstünlüğü vardır." Ne anlaşılıyor? Her türlü bu üçü önce geçecek. Lise yıllarında trafik dersinde diyor ki "Trafikte ambulans, itfaiye ve polis araçlarının acil durumlarda sesli ve ışıklı ikaz sinyalleri faal iken geçiş üstünlüğü vardır." İşte bu ikinci aşamanın eğitimini almadan bu araçlardan birini kullanan kendini yolun sahibi sanıyor. Sadece görevli ambulans ve itfaiye aracının geçiş üstünlüğü vardır. Şuradan buraya gidenin değil. Yıllar önce gördüğüm bir kaza vardı, (malum milli sporumuzdur izlemek) kırmızıda geçen ambulansa araç çarpmıştı. Trafik ekibi gelip ambulans şöförünün hatalı olduğu raporu yazınca
Ambulans şoförü: Ama benim geçiş üstünlüğüm var?
Polis: Arkadaşım aracında sağlık ekibi bile yok, ne üstünlüğü? Tepe lamban yanmıyor, siren kapalı. Geçiş üstünlüğün yok.
Ambulans şoförü: Ama bu ambulans
Polis: hiçbir aracın kazaya sebebiyet verecek bir geçiş üstünlüğü yok, kaldı ki aracın görevli değil.
Velhasıl, sizin olayda durum ne bilmiyorum, ama sireni açık olunca insan ister istemez bölgeyi tarıyor sesin geldiği yönde, arkadaysa yol vermek, öndeyse dikkat etmek için.