neredeyse her forumda benzer yazıları yazmaktan bıktım arkadaşlar yahu.....
elma armut lütfen karıştırmayalım....çünki TA ve GS elma ve armuttur...
evet her ikiside kabaca "enduro" dur ancak enduro kullanıcıları (pastaneciler hariç) çok iyi biliri ki Husa FE450e de enduro dur ETV1000 Capanord da
evet TA çok çok baba bir motordur.BMW nin "kötü tola girebilir touring" klasmanı "gelande strasse" (GS) ler ile bundan 26 yıl önce ortaya çıktığında müthiş bir patlama oldu ve TA Hondanın bu sınıf için bundan onküsür sene önce çıkarttığı cevaptı..ve gerçekten o zamanda şimdide süper motordur.
amacı touring yapmak ancak toprak bir yol kötü zemin önünüze çıktığında onu aşmak dır. (o nedenle üzerinde "rallye touring" yazar)..(aynı büyük "beast enduro" lar yani 1200gs gsa yada orjinal tiger gibi)...ve bu görevi süper süper yapar.. çift silindirlidir ve uzun süre problemsiz kullanılabilen çok "ilkel" (burada ilkel i kötü manasında kesinlikle kullanmıyorum) bir motoru vardır...benim kullandığım en konforlu motorlardan biridir. birçok touringden çok farkı olmayacak derecede rahattır...
650GS ise tamamen farklı amaca hizmet eder ...BMW büyük Beast enduroların yetersiz kaldığı durumları fark edip bu motoru üretti..amaç gerçek GS lerin "ufağını" yapmak değildi...öncelikle piyasada o dönemde bulunan xtz660 KLR yada DR kullanıcılarının motorları ile uzun trail yolları yaptığını gören BMW daha sonra çok sayıda motor sahibi birçok insanın 650 sınıfı "light traille"lerini "commuting" için yani işe çarşıya vs oraya buraya gidip gelmek için diğer motorlarına tercih ettiklerini gördü...650GS in olayı işte burdan çıktı...
TA gibi bir touring değil ama KLR yada DR gibi bir "trail" motorudur GS ama bunun yanında çok radikal şasi tasarımı ve oturum geometrisi sayesinde özellikle şehir içi kullanımında inanılmaz dengelidir ve arazide kendinden 30-40 kilo hafif bir motormuş hissi verir. ayrıca sele ye oturduğunuzda boyunuz ne olursa olsun ir şekilde ayaklarınızı yere koyabiliyor olmanız arazide malesef başaka hiçbir enduro da bulamayacağınız güven hissini verir..ek olarak bu sebeple GS kullanıcıları size motorun şehir içinde "mobilet gibi" olduğunu söyleyecektir
evet tek silindirlidir...çünki amaç low down torque dur. ve 650 GS size bunu gereğinden fazla gürül gürül verir....bu tip bir motora çift silindir uygulaması yokmu ..var buyrun KLE 500.. sorun bakalım KLE leriyle araziye girenlere..motorun son derece hard bir enduro gibi süspansiyonları ve lastikleri olsa da toprak engebelerde kle leriyle nasıl boğuşuyorlar...(low down torku düşük ama üst devirleri güçlü KLE ile malesef bol bol patinaja düşülür)...
GS motoru bu sınıfın(KLR DR XT vs) en yumuşak titreşimsiz ve sessizidir.
rotax-bombardier yapımıdır. çok fazla elektronik (hatta bilgisayar kontrolü) içermesine rağmen "kurşun geçirmez" liğini bol bol kanıtlamıştır...advrider yada chain gang'i izlerseniz bir 650GS'in 100 150 bin mili tık olmadan devirdiğini görürsünüz...neredyse hiç kronik elektronik arızası yoktur (meşhur surge-stall muhabbeti harici o da artık yok)..yolda kalmaz..ve 3.5 lt yakması ile nerdeyse TA nin yarısı benzin yakar
bu nedenle şu an itibarıyla "round the world" gezginlerin %70'i (sanılanın aksine büyük "adventure" lar değil) F serisi BMW kullanıyor (bkz advrider)(yine izleyenler bilirler LWR de 1150adv yüzünden neler çekti adamlar..

)
e doğal olarak GS in TA kadar konforlu olması beklenemez..diildir. ama kendi sınıfında malesef ondan konforlu motor yok...
TA mükemmel bir motordur, GS de mükemmel bir motordur...ama sınıfları tamamen farklıdır...
ben TA ya hayranım açıkçası bence TA kullanıcıları motorlarıyla gurur duymalı....ama 30.000 km dir GS kullanıyorum. ve motorumu çok seviyorum.ve ben de gurur duyuyorum.
artık lütfen TA GS karşılaştırmayalım
ama isterseniz GS i KLR ile karşılaştıralım (ve burda da advrider benzeri kavgalar çıkaralım isterseniz...

))