Sert süspansiyon iyi olabilir ama tatlı sert olacak, kütük gibi olunca viraja girmekten soğutuyo insanı. 2 hafta önce Kızılcahamam Kargasekmez'i çıkarken sağ virajda yerdeki 1-2 santimlik pürüzden bile bariyerlere doğru gidecektim. Low side olacakmış gibi bir his veriyor.Bozuk yolda sert sıkıntı olabilir tabi ama bozuk yolda da viraj yapılmayacağını (düşüncede :mrgreen: ) varsayarsak yumuşak eyi değildir. amortisör hareketi ön- lastiğe binen yükü devamlı değiştirir o da kayma yapar :cherry:
Sert süspansiyon iyi olabilir ama tatlı sert olacak, kütük gibi olunca viraja girmekten soğutuyo insanı. 2 hafta önce Kızılcahamam Kargasekmez'i çıkarken sağ virajda yerdeki 1-2 santimlik pürüzden bile bariyerlere doğru gidecektim. Low side olacakmış gibi bir his veriyor.
Motorun üzerine oturup süspansiyonları esnetmedikçe anlayamazsınız. Teknik özelliklerde yazmaz.Suspansiyonlarin sert mi yumusak mi oldugunu fiziki olarak binmeden anlayabilir miyiz? Bilgi veriliyor mu teknik ozelliklerde filan?
İnce lastikleri düşük hızda (50km altı) çok fazla yatırırsan Low Side dedikleri ön tekerin tutuşunun kopup gittiği, sürücüyü geride motoru ileride bırakan düşüş gerçekleşiyor. Tecrübe ile sabittir ancak ani gidon hareketi ve vücut ağırlığımı kaydırmayla düşmeden kurtuldum bundan bikaç kere. Düşük hızda gereğinden fazla yatırma, ayrıca anayola çıkışlarda da devrilme çok olur. Kaliteli lastik de kurtarmayabilir çünkü teker boşa çıktığından ağırlık yok yola bastıran. Şehirlerarası yollardaki virajlarda kalın lastikli motorlardan normal sürüş hızları dahilinde hiçbir farkı yok. Belki hafif motor olduğundan daha rahat bile dönersin.
Cok gecmis olsun.Aynısı oldu ışıklardan sola dönünce hadi hızımı kesmeyeyim yatırayım dedim tam yatış halinde ön teker salıverdi kaydı gibi oldu , hemen toparladım çok korktum . Bidaha yapmadım öyle![]()
Bunu bende merak ediyordum.Birkaç video izledim.lastik eğim arttıkça yüzeye daha fazla temas ediyor.Balona bastırdığınızı düşünün.Pist dışındaki virajlarda yapılması büyük tehlike.O pistler düzenli temizleniyordur,rutin bakımları yapılıyordur.Dışarıda asfaltta görünürde bişiy olmasa dahi,dengeyi bozabilecek,küçük taş,yola atılmış bir çöp,en ufak bir su şişesi kapağı bile o hızla motosikleti fırlatabilir.Bajaj marka motosiklet alırsanız lastikleri değiştirin diye okumuştum,çok kalitesiz lastikler kullanıyorlarmış..
Lastik ve asfalt önemli faktör yatırma konusunda ancak yüksek hız ve motor tipi belirgin kriter değil aşağıdaki video malezyadan cubprix yarışı
https://www.youtube.com/watch?v=9Ljg1zWnWi4
kardeşim hız önemli değil yatmak için.
yatmak viraj dinamiği gereği yapılması gereken bir hareket, dengeyle ilgili bir durum motoru o açıya yatırdığın için kendinde yatman icap ediyor kuvveti ters yönde dengelemek için.
https://www.youtube.com/watch?v=2djKcRX8jEQ
Adam videoda lastiklerin yere değen kısmının bir kredi kartı boyutunda olduğunu söylüyor fakat ?
hocam peki motoru yatirirken hic mi hiz siniri vs yok? Arkadas yukarida hiz onemli degil dedi de o yuzden. Atiyorum bir CBR1000 RR ile mesela 200 KM/H ile motoru yatiramayiz ne kadar iyi lastik, kaymak gibi asfalt olsa da degil mi? Demek istedigim nokta burada max suratimiz ne kadar olabilir? Sacma gelecek ama..
---------- Mesajlar birleştirildi - 10:00 ---------- bir önceki mesaj zamanı 09:58 ----------
@hasmet hocam?....