Viraj Öğrenmenin Altın Kuralları

Motosikleti
Honda CRF250L
Merhabalar gencler .

Konuya baslarken hedefim viraj konusunu yeni ögrenen veya gelistirmeyi hedefleyenler oldugu icin özellikle "GENCLER" ibaresini kullandim. Aramizda Valentino Rossiyi bile icinden gecebilecek arkadaslarimiz oldugunun bilincindeyim ve bu baslikda onlarin yüksek standartlarini sorgulama niyetinde degilim .

Asagidaki bilgiler nasil viraj yapacaginizi , vücut pozisyonunuzu veya nasil kontra vereceginizi anlatan bilgiler degildir. Viraj icin yapilacak calismalarda dikkat edilmesi gereken genel tavsiyeler olarak degerlendirebilirsiniz.

Tavsiye 1 : MEKAN

Elbette gönül isterki herbiriniz uygun pistte , profesyonel bir egitmen esliginde calisma yapabilin ama maalesef ülkemizde bu maddi güce sahip kisi sayisi bizim forumdaki köfte sevmeyen kisi sayisindan bile daha az.

Öyleyse öncelikle kendimize zemini düzgün , kuru ve tozsuz bir alan buluyoruz. Viraj ögrenmek icin ilk yapmamiz gereken sey motoru mümkün oldugu kadar düsük hizlarda en yüksek acilarla yatirabilmek. Neden düsük hiz tercih ediyoruz ??? Cünki yüksek hizda motoru yatirmak düsük hiza göre daha kolay. Düsük hizda gelistirilen beceri cok degerli.

Tavsiye 2 : PARKUR

Düsünülenin aksine daire seklindeki parkurlar viraj konusunda daha az ögreticidir. Motoru sadece tek tarafa yatirir ve döndükce daha fazla aci elde etmeye calisirsiniz.

Ama

Calismak icin sekiz seklinde bir parkur tercih ederseniz ayni anda her iki yöne de motoru tek seferde yatirmak ve kaldirmakla ilgili becerinizi gelistirebilirsiniz. Bir tasla 4 kus vurmak demektir bu.

Tavsiye 3 : HEDEF

Pekcok binicinin viraj konusundaki hedefi hizi arttirabilmektir. Halbuki hiz arttikca ögrenme yavaslar . Gelistiginizi anlamak cok kolaydir. Her turda, ayni cizgide , yumusak gaz kullanimi ile ritmik bir sekilde dönmeye basladiginizda gelisiyorsunuz demektir.

Aman durun daha hazir degilsiniz

Insan bedeninin bir seyi otomatik hale getirebilmesi icin o hareketi en az 1000 (yazi ile bin) kez tekrarlamasi gereklidir. Yeterince tekrarladiktan sonra hizi arttirmadan sadece parkuru daraltarak isleri zorlastirin .

Tavsiye 4 : GAZ KULLANIMI

Viraj icerisindeki gaz hareketleri motorun davranisina direkt etki eden cok önemli bir faktördür. Gaz daima yumusak ve akici sekilde kullanilmalidir. Ac kapa seklindeki gaz kullanimi cizginizi berbat eder.

Tavsiye 5 : DEBRIYAJ KULLANIMI

Bu antrenmanlarda acil bir durum olmadikca veya durmaniz gerekmedikce debriyaj kullanilmamalidir. Calismanin ilk evrelerinde kendinizi güvende hissetmediginiz icin eliniz durmadan debriyaja gidecektir ama kendinize engel olun. Kisa sürede asacaksiniz bu bariyeri.

Tavsiye 6 : KENDINIZI KORUYUN

Sadece koruma ekipmanlarinizin tam olmasi yetmez. Özellikle sicak havalarda yapacaginiz calismalarda ciddi su kaybi yasiyacaksiniz . Daima uygun araliklarla mola verin ve sivi alin. Forumdaki kasar abilerinize aldanip 2 porsiyon köfte gömüp üzerine revani yiyip antrenmana cikmayin. Her molanizda az miktarda kuruyemis , kuru meyve tarzi seyler ile yükte hafif kaloride bol enerji alin. Enerji icecekleri saglikli seyler degil. Onun yerine suyunuza üc bes damla limon damlatin yeter.

Tavsiye 7 : MOTORUNUZU KORUYUN

Bu tür calismalarda motoru yere birakmaniz olasilik dahilindedir. Genellikle kücük cizikler , sinyal ve manet hasarlari ile sonuclanir. Uygun koruma demirleri , koruma takozlari ve yere degmesi ihtimal dahilinde olan alanlara yapistirilacak band vb gibi önlemler ile kozmetik olarak önlem alabilirsiniz.

Bunlardan daha önemli olani motor yaginizdir. Asiri yatis acilarina ulasacaginiz bu calismada motorunuz yag seviyesi iki cizginin "arasinda" olmalidir. Her calisma öncesi bu seviye mutlaka kontrol edilmelidir. Eksik yag kadar fazla yag da bu calismada motora zarar verebilir. Unutmayin bu calismada motorunuz göreceli olarak düsük devirlerde calisacaktir ve yorulmayacaktir.

Tavsiye 8: LASTIKLER

Daha pahali ve daha yapiskan lastikler bu asamada cok fark yaratmaz.Önemli olan , lastiklerinizin üreticinin belirledigi basincta olmasi , hasarli veya yetersiz dis derinligine sahip olmamasi , üretim tarihinin mümkün oldugu kadar yeni olmasidir.

Bu asamada forumdaki ulu bilge motorcu abileriniz lastik basinclarinin düsürülmesinin faydali olacagini yazacaklardir. Onlarin tavsiyesine uyar basinclari düsürürseniz , daracik alanda düsük hizda yapilan manevralarda isinamayan balon tadindaki yumusacik pofuduk lastikleriniz dönmek yerine düz gitmek isteyeceklerdir.

Sevgilerimle

safe-motorcycle-riding-traffic-regulation-rules-figure-eight-pracitce-top-view-motorcycle-riding-safe-motorcycle-riding-245013601.jpg

Bu kadar düşük hızda nasıl bu kadar yatıyor, çok ivmeli bir hareketde yapmıyor.

Motosikleti
2022-SYM Jet 14 200 + 2011-KLX250 + 2015-KTM Duke 200(arızalı yatış)
sevgili hocam, video uzerinden konusursak, ben ne diyorum biliyon mu ?

boyle videolar izleyip insan yeteneklerini geliştirmek istiyor.Japon polis eğitim videoları da keza aynı etkiyi yapıyor.

Bunlar bir heves. Bunlar uzun süre emek verirlerek kazanılacak yetenekler. Ustelik yapılacak kazaları da sayarsak masraflı işler.
Ve doğrusunu isterseniz bunlara gerek yok.Bizler pistlerde zaman kovalamıyoruz. Eğitimci de değiliz.

şu yatış açısının yarısı bile bizim için tehlike.

Haa diyeceksin, ya lazım olursa!

Lazım olmamalı.Usta sürücü motorunu bu kadar yatırmasını gerektirecek aksiyondan uzak durur :cool:
nasıl ama ?

boyle videolar izleyip insan yeteneklerini geliştirmek istiyor.Japon polis eğitim videoları da keza aynı etkiyi yapıyor.

Bunlar bir heves. Bunlar uzun süre emek verirlerek kazanılacak yetenekler. Ustelik yapılacak kazaları da sayarsak masraflı işler.
Ve doğrusunu isterseniz bunlara gerek yok.Bizler pistlerde zaman kovalamıyoruz. Eğitimci de değiliz.

Lazım olmamalı.Usta sürücü motorunu bu kadar yatırmasını gerektirecek aksiyondan uzak durur :cool:
nasıl ama ?
Motosiklet dinamiği gereği yatmadan dönemiyor. Yatma açısı da hızına ve dönüş yarıçapına göre değişiyor. Gerçekten çok çalışmak lazım. Hem de düzgün bir çalışma alanı lazım. Bunlar olursa neden olmasın?

yec

Motosikleti
Joymax Z+ 250
Vay arkadaş, forumdaki sidik yarışı ne zaman bitecek acaba ? :D

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Ben SYM Jet 14 200 ile çalışıyorum; caiz midir? :giggle: Tiremiti, Egemiti ; Allah ne yol verdiyse bölgeye.

Elinde ne varsa hangi motora biniyorsan onunla çalışacaksın başka seçenek yokki ..,
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

nasıl ama ?

Her binici motorun veya lastiğin (hangisi önce biterse) sınırlarına kadar motorunu yatırabilmelidir. Videodaki örnek uç noktadadır onu baz almayın. Havalı görünmek için değil dönebilmek için motor yatırılır.

Antrenmanda motor düşecek kırılacak gibi ihtimaller yüzünden kendimizi geliştirmezsek yolda motoru doğru şekilde motoru yönlendiremediğimiz için başımıza gelecek kazalar sadece motorda büyük hasar bırakmakla kalmaz bedenimizde de kalıcı izler bırakabilir.

Son düzenleme:
Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Üstat sen anlarsın bazen viraja becerebildiğimden hızlı girdiğimde, üstelik 2 şerit arası olmam gereken yerde tutuşu bozacak bir engel görüp viraja dışarıdan girdiğimde korktuğum an laps diye debriyaja asılıyorum ve her şey normale dönüyor, kurtuluyorum. Konu benim sınırlı yeteneğimden ya da almış olduğum az eğitimden kaynaklı olabilir. Sence bala döte mi kurtarmış oluyorum yoksa sıkıntılı bir anda imansızca debriyaja basmak kurtarıcı bir çözüm mü?

Motosikleti
Üstat sen anlarsın bazen viraja becerebildiğimden hızlı girdiğimde, üstelik 2 şerit arası olmam gereken yerde tutuşu bozacak bir engel görüp viraja dışarıdan girdiğimde korktuğum an laps diye debriyaja asılıyorum ve her şey normale dönüyor, kurtuluyorum. Konu benim sınırlı yeteneğimden ya da almış olduğum az eğitimden kaynaklı olabilir. Sence bala döte mi kurtarmış oluyorum yoksa sıkıntılı bir anda imansızca debriyaja basmak kurtarıcı bir çözüm mü?
Dur buna önce forumun üstadları cevap versin . Ben de sonra haddim olmayarak nacizane fikrimi sunayım 😎

Motosikleti
Dominar D250
yatırmayı öğrendik diyelim, yolun bir standardı yokki:(
bir virajı misal olarak 30derece yatışla çok rahat dönerken aynı seviyede virajı asfalt kalitesi ve zayıf tutuştan dolayı 20derece yatışla kayıp düşmemiz mümkün değil mi, bu tehlikeyi nasıl atlatabiliriz? 1 sefer düştüm ve o gün bugündür her dönüşümde tedirginim.

Motosikleti
yatırmayı öğrendik diyelim, yolun bir standardı yokki:(
bir virajı misal olarak 30derece yatışla çok rahat dönerken aynı seviyede virajı asfalt kalitesi ve zayıf tutuştan dolayı 20derece yatışla kayıp düşmemiz mümkün değil mi, bu tehlikeyi nasıl atlatabiliriz? 1 sefer düştüm ve o gün bugündür her dönüşümde tedirginim.
Elbette asfalt kalitesi yol tutusunu etkileyen önemli bir faktör. Viraja girmeden önce zemin kontrolü yapmak ve uygun hizi secmek ise her binicinin öncelikli görevi. Görüs olmayan kapali bir viraja giriyorsaniz orada zaten limitlerde gitmek kazaya davetiye cikartmaktir. Görebildiginiz mesafede güvenli olarak durabilecek hiz da olmalisiniz.

Ayrica , bu tür calismalarin ilerleyen safhalarinda vücudunuzu kullanarak hizi düsürmeden motoru daha dik tutmayi ögreneceksiniz. Bu teknik virajlarda daha az yol tutusunda dahi güvenle dönmenizi saglayacaktir.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Ayrica , bu tür calismalarin ilerleyen safhalarinda vücudunuzu kullanarak hizi düsürmeden motoru daha dik tutmayi ögreneceksiniz. Bu teknik virajlarda daha az yol tutusunda dahi güvenle dönmenizi saglayacaktir.
Şimdi virajlara yatabilmeyi öğrenmenin en büyük avantajı bu gibi anladım ben. Motoru daha dik tutabilip aynı virajı dönebilir olursak da oldu aniden bir tehlike çıktı, yerde tutuşu bozacak bir şeyler falan ya da başka bir şey, zaten sınırımıza göre daha dik dönüyor olduğumuz için daha çok yatırabilip kaçabilme imkanımız da olacak bu da avantaj.

Motosikleti
cbf 150
Tommy sanki bana bala göte kurtarıyormuşsun gibi geldi :))))

Lan olum debriyaja basılırmı virajda hahaha

Lütfen videolarımı izle viraja girmeden hızımı düşürüyorum bu hız düşürme eylemini ben evden çıkarken başlıyorum.

Muzu şu benim screenshotı koysana hahaha

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar